DOLAR 32,6021 0.38%
EURO 34,7995 0.17%
GBP 40,5905 -0.02%
ALTIN 2.492,000,32
BITCOIN 21175524,32%

Toplumsal Farkındalık Çok Yüksek

ABONE OL
19 Temmuz 2015 16:37
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Sılay TAŞKAN

 

“Bir insana bir kitap önerirsiniz hayatı boyunca bir daha kitap almaz eline ama bir insana bir kitap verirsiniz hayatı boyunca hep o bilgi havuzunun içerisinde bulur kendini.”

“Okuma alışkanlığından çok, belli bir okuma farkındalığı yaratmaya çalışıyoruz, hem müessesimizin politikası hem de kitaplara olan duyarlılığımızdan dolayı okuyucularımıza iyi pencereler açıyoruz.”

“Teknoloji bu kadar gelişmişken ve bu kadar yoğun kullanılırken sanki bu durum okumaya engelmiş gibi bir algı vardır. Ben hiçbir şekilde buna katılmıyorum, yaşamımızın en önemli algılarından biridir teknoloji. Teknolojiyi doğru kullanabilirsek doğru bilgilere ulaşırız.”

 

Hüseyin Ağlamaz, ülkemizin yetiştirdiği önemli entelektüellerden biri. Ağlamaz, tiyatrodan resme, fotoğraftan kitaba birçok alanda bıkmadan usanmadan yıllarca ülkesi için bir şeyler üretmeye çalışan bir isim. Şu sıralar köklü kuruluşlarımızdan Deniz Plaza’nın Kitap Koordinatörlüğü görevini yürüten Ağlamaz, çalışmalarını Yeni Bakış’a anlattı.

Y.B: Ülkemizde kitap okuma alışkanlığı ne durumdadır sizce?

H.A: Alışkanlıklar temelden gelir. Aileden başlar, eğitim sistemi bunu temeller, okuma kültürü ise bunu destekler.

Y.B:  Okuma kültürü neye göre oluşur?

H.A: Alışkanlık altyapılarla oluşur fakat belli bir dönemden sonrada bu alt yapıları kaybedebiliriz. Örneğin,  80li yıllarından sonra kitap okuma alışkanlıklarında çok ciddi gerilemeler oldu.

Y.B: Yaş aralıklarına baktığımız zaman hangi yaşlar daha sık kitap okuyor?

H.A: 1980’den önce o temelle yetişen ve o alışkanlığı temelde ailede ve eğitim sistemiyle alanlar şöyle ya da böyle o okuma alışkanlığını halen devam ettirmektedir. Bu insanlar sürekli takip ediyorlar yeni çıkan kitapları Kıbrıs’la ilgili olsun, dünyayla ilgili olsun Türk edebiyatından olsun çok ciddi  anlamda takip ediyorlar ve ben de birebir onlara ulaşıyorum.

Y.B: Genel olarak ne tür kitaplar tercih ediliyor?

H.A: Bugün okuma oranlarına baktığımızda kişinin ihtiyacı ne ise okunan onlardır. Şimdi sınıflandırma yapacak olursak,  son  10-15 yıldır ülkede yaşanan değişim rüzgarlarından etkilenme kendini gösteriyor. Bu da özellikle  Kıbrıs ağırlıklı kitapların okuma oranlarındaki artışı getirdi. Bir de  geçmişi sorgulayan ve aydınlanması için merak duyanlar vardır, yani kültürel tarihsel kitaplar gibi. Bunun yanında bir de tüm zamanlarda olduğu gibi  popüler dediğimiz kitaplar var çok okunan. Yeni dünya düzenine  baktığımız zaman kapitalist algının bireye yüklemiş olduğu algı sanki bireylere  her şeyi  ve tüm olanakları sunuyormuş gibi. Eğer bilginin gelişmesini istiyorsak, doğru insanlardan doğru tavsiyeler almalıyız, her şeyden önemlisi budur. Ben hep söylerim bir insana bir kitap önerirsiniz hayatı boyunca bir daha kitap almaz eline ama bir insana bir kitap verirsiniz hayatı boyunca hep o bilgi havuzunun içerisinde bulur kendini.

Y.B: Teknolojinin bu kadar çok geliştiği bir ortamda kitap okuma alışkanlığının devam etme olasılığı nedir?

“Yaşamımızın en önemli algılarından biridir teknoloji”

H.A: Burada yanlış algılar söz konusudur. Bu yanlış algılar nelerdir ilk önce onu düşünmemiz gerekiyor. Teknoloji bu kadar gelişmişken ve bu kadar yoğun kullanılırken sanki de bu okumaya engelmiş gibi bir algı vardır. Ben hiçbir şekilde buna katılmıyorum, yaşamımızın en önemli algılarından biridir teknoloji. Teknolojiyi doğru kullanabilirsek doğru bilgilere ulaşırız. Baktığımızda sürekli herkeste şunları görüyoruz. İnternet var telefon var elimizin altında deniliyor evet olabilir.  Telefonunuzun internetini açıp kitap okuyabiliyorsunuz, detaylarını oradan öğrenebiliyorsunuz. Biz de ortaokul öğrencisi olduk, lise öğrencisi olduk ve bize öğretmenlerimiz şu kitabı alıp okuyun dediği zamanlarda bu kitapları nasıl ve nerden bulacağız diye kara kara düşünmeye başlardık. Gidip ya kitapçıdan alıyorduk ya da kütüphanelere gidiyorduk, halbuki şimdiki teknolojik olarak her şey elimizin altında ve bir bilgiye ulaşabilmek artık zor değildir. Okumaya gelirsek, okumak sadece eline alıp kitabı alıp okumak değildir, okumak çok geniş bir kavramdır. Bir şarkı çaldığında onu okuyoruz bir kokuyu okuyoruz bunlar da bir nevi okumaktır.

Y.B: Deniz Plaza olarak okuyuculara etkinlikler düzenliyorsunuz ve bu etkinlikler ne kadar ilgi görüyor?

Okuma alışkanlığından çok belli bir okuma farkındalığı yaratmaya çalışıyoruz, hem müessesimizin politikası hem de kitaplara olan duyarlılığımızdan dolayı okuyucularımıza iyi pencereler açıyoruz. Bunu seminerlerle de yapabiliyoruz. Bir imza tanıtım günü yapabiliriz, biz müessese olarak ciddi anlamda toplum dinamiklerine katkı yapıyoruz. Biz bunları sadece kitap bölümümüzle değil sanatsal etkinliklerde kültürel etkinliklerde de yapıyoruz. Özellikle eğitime kattığımız ivme hiç de azımsanacak durumda değildir. Buna örnek verecek olursak, Kıbrıs’ta kaç tane okul var ise düzenli olarak yıllardır bu yapılıyor. Bu okulların  ihtiyaçları var ise karşılamaya çalışıyoruz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam