Derya AYDOĞAN
Her köşesinin çevresel sorunlarla boğuştuğu ülkemizde, yeni hükümeti bekleyen acil işlerden biri de hırpalanan ekoloji için kalıcı ve kökten çözümler üretmek. Yaşayabilir ve sürdürülebilir çevre politikalarından söz etmenin neredeyse mümkün olmadığı bir ortamda, “Reform” vaadiyle işe koyulacak olan hükümettin yapması gerekenleri Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten’e sorduk. Geçmiş hükümetlerin de benzer vaatlerle göreve başladığını anımsatan Sarpten, Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Ulusal Birlik Partisi’nin de benzer bir duruma düşmemesini temenni ederek, “Önemli olan vaatlerin hayata geçirilmesidir. Önceki hükümetlerin yapmaları gerekenlerin birçoğunu yapmadığını gördük” dedi. CTP-UBP koalisyonunun ilkeli ve takvimlendirilmiş bir program vaadiyle yola çıktığını kaydeden Sarpten, “Ahenkli ve olumlu adımlar atılırsa çevre adına iyi işler yapılacaktır” şeklinde konuştu.
“Bakanlığın bölünmesi handikap”
Yeni kabinede “Çevre” ve “Doğal Kaynaklar”ın ayrıldığına dikkat çeken Sarpten, bu durumun handikapa neden olacağının altını çizdi. Önemli ve verimli olanın tüm unsurların aynı çatı altında çalışması olduğuna vurgu yapan Sarpten, hali hazırda birleşik olanın parçalandığını, bu durumun büyük sorunlara gebe olduğunu kaydetti.
“Hükümet bir bütün olarak hareket etmeli”
Sarpten, çevre konusunda sadece tek bir bakanlığın yetki ve sorumluluğunun yeterli olamayacağını söyleyerek, “Hükümetin bir bütün olarak hareket etmesi gerekiyor. Bu süreçte sivil topluma da kulak vermelidir. Ülkede bir an evvel hayata geçmesi gereken yasalar da söz konusu. Özellikle Ülkesel Fiziki Plan, kimyasallar ve Çevre Bakanlığı’nın personel yapısının güçlendirilmesi birinci talepler arasındadır” dedi.
Evren’den cesur adımlar bekleniyor
Sarpten, Çevre Bakanlığı’nı yürütecek olan Kutlu Evren’in ilk kez bakanlık yapacağını ve bu nedenle kendisinden daha cesur adımlar atmasını beklediklerini kaydederek, her iyi işin destekçisi, her kötü işin ise ateşli karşıtları olacaklarını belirtti.