

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı (KTBK) ihtiyacı için sebze ve meyve alım ihalelerinin Milli Savunma Bakanlığı (MSB) internet sitesinde yayımlanan şartlara göre pazarlık usulüyle gerçekleştirileceği duyuruldu. İhale şartnamelerinde yer alan katılım koşulları ve mevcut tedarik süreçlerine ilişkin ise ciddi iddialar gündemde…
Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na ürün teslim eden firmanın, üretici firmalardan yetki belgesi istenmemesi nedeniyle Rum tarafından kaçak yol ile sebze, meyve ve et ürünleri getirebildiği iddia ediliyor. Bu ürünlerin içinde askerlere zarar verebilecek maddelerin bulunabileceği, Kolordu yetkilileri ve Tarım Bakanlığı’nın bu riski bilip bilmediği sorgulanıyor
İddialara göre, teslim edilen ürünlerin muayenesi, Birlik Muayene ve Kabul Komisyon Başkanlığı tarafından aynı gün içinde “Türk Silahlı Kuvvetleri Mal Alımları Denetim Muayene ve Kabul İşlemleri Yönergesi”ne göre yapılıyor. Firma temsilcisinin bu muayenede bizzat bulunup bulunmadığı ve kaçak ürünlerin teslim alınıp alınmadığı soru işaretleri taşıyor
Yeni Bakış
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan ilanlara göre, isteklilerin mevzuat gereği KKTC’de kayıtlı oldukları Ticaret ve/veya Sanayi Odası veya Meslek Odası belgesinin aslı ya da noter/tasdik memuru onaylı suretlerini sunmaları isteniyor. Ayrıca aşağıdaki kişilerin doğrudan, dolaylı veya alt yüklenici olarak hiçbir şekilde ihalelere katılamayacağı belirtiliyor. ihale katılım şartları şu şekilde belirtiliyor; • Geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine (KKTC kamu ihaleleri dahil) katılmaktan yasaklanmış olanlar, • 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar, örgütlü suçlar veya kamu görevlilerine rüşvet verme suçundan hükümlü bulunanlar, • İhale tarihinden önceki beş yıl içinde, ihaleyi yapan idareye yaptığı işler sırasında iş veya meslek ahlakına aykırı faaliyetlerde bulunduğu idare tarafından ispat edilenler, • Yanıltıcı bilgi veya sahte belge verdiği tespit edilenler, • Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet veya başka yollarla ihaleye fesat karıştırmaya teşebbüs edenler.
Mevcut tedarik firmalarına yönelik iddialar
Ancak, KTBK’ya ürün teslim eden firmanın, üretici firmalardan yetki belgesi istenmemesi nedeniyle Rum tarafından kaçak yol ile sebze, meyve ve et ürünleri getirebildiği iddia ediliyor. Bu ürünlerin içinde askerlere zarar verebilecek maddelerin bulunabileceği, Kolordu yetkilileri
ve Tarım Bakanlığı’nın bu riski bilip bilmediği sorgulanıyor. İddialara göre, teslim edilen ürünlerin muayenesi, Birlik Muayene ve Kabul Komisyon Başkanlığı tarafından aynı gün içinde “Türk Silahlı Kuvvetleri Mal Alımları Denetim Muayene ve Kabul İşlemleri Yönergesi”ne göre yapılıyor. Firma temsilcisinin bu muayenede bizzat bulunup bulunmadığı ve kaçak ürünlerin teslim alınıp alınmadığı soru işaretleri taşıyor. Gıdadan kaynaklanan zehirlenme veya sağlık problemi çıkması halinde, analizlerin uluslararası standartlara ve Türk Gıda Kodeksi’ne göre yapılacağı, uygunsuzluk halinde zarardan yüklenicinin sorumlu olacağı şartnamede yer alıyor. 12 milyon TL’yi aşan sözleşmelerin Kolordu Komutanı tarafından imzalandığı belirtiliyor.
Sözleşme ve yasaklama hükümleri 2004/8030 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 8/B maddesi ve ilgili pazarlık usulü mal alımı ihale şartnamesine göre: • Yüklenici mücbir sebep ve kötü niyet olmaksızın sözleşme hükümlerine aykırı hareket ederse, sözleşme idarece tek taraflı feshedilir, kesin teminat T.C. Hazinesine irat kaydedilir ve ilgili kişiler hakkında 1 yıl KTBK bünyesindeki ihalelere katılma yasağı uygulanır. • Kötü niyetle taahhüdünü yerine getirmeyen veya hileli vasıta/malzeme kullanan yükleniciler hakkında da aynı şekilde fesih, teminatın irat kaydı, 1 yıllık yasaklama, KKTC Merkez İhale Komisyonu’na duyuru ve gerekirse KKTC Başsavcılığı’na suç duyurusu öngörülüyor. • Gümrük muafiyetli ithalat için yalnızca Türkiye’den izin verilebileceği, ret edilen malların KKTC dışına çıkarılması için gümrük memuru eşliğinde işlem yapılması gerektiği de şartnamede yer alıyor.
Yetkililere yöneltilen sorular İddiaları dile getirenler, MSB ve KTBK’nın söz konusu firmalar hakkında neden yasaklama veya işlem yapmadığını, Kolordu Komutanlığı’nın şikâyetçi olduğu muhtarın bu süreçte yer alıp almadığını ve üretici yetki belgelerinin neden zorunlu tutulmadığını soruyor. Tarım Bakanlığı’nın teslim edilen ürünleri kontrol etmediği de öne sürülüyor.