DOLAR 32,3437 0.27%
EURO 35,1444 0%
GBP 41,1268 0.23%
ALTIN 2.308,541,38
BITCOIN 22908352,70%
Tatar kaleme aldı: Britanya, Kıbrıs sorununun çözümünde dünyaya öncülük edebilir

Tatar kaleme aldı: Britanya, Kıbrıs sorununun çözümünde dünyaya öncülük edebilir

ABONE OL
29 Mart 2023 08:05
Tatar kaleme aldı: Britanya, Kıbrıs sorununun çözümünde dünyaya öncülük edebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

İngiltere'de temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiltere merkezli dijital düşünce kuruluşu CapX için bir makale kaleme aldı.

Yazısında Kıbrıslı Türklerin ekonomik ve kültürel izolasyon içinde yaşamaya zorlandıklarına dikkat çeken Tatar, adanın tamamen Rum tarafına ait olduğu yönündeki zihniyetin değişmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

İngiltere'nin rolüne de dikkat çeken Tatar, bu ülkenin küresel Britanya emellerini gerçekleştirmek istiyorsa, Kıbrıs'ta egemen eşitliğe dayalı sürdürülebilir bir çözümü desteklemek için inisiyatif alması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca, Kıbrıs konusundaki bir anlaşmanın, NATO ittifakındaki pürüzleri gidermek için hayati bir yol olabileceğini de vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın makalesi şöyle:

"Geçen ay, bir İngiliz parlamenter heyetini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk. Ziyaret büyük bir başarıydı ve delegeler, Kıbrıs adasının karşı karşıya olduğu zorlukları ve Kıbrıs Türk halkının içinden geçtiği mücadeleleri daha iyi anlayarak ayrıldılar.

Bu başarının arkasında, KKTC Cumhurbaşkanı olarak, Londra'yı ziyaret ederek daha fazla İngiliz parlamenterleri ve siyasi paydaşları, Kıbrıs Türk Halkının doğuştan gelen egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü yeniden teyit etme ihtiyacına ikna etmeye çalışıyorum. Bunlar hem Kıbrıs'ta hem de daha geniş bir bölgede barış, istikrar ve iş birliğinin yeniden tesis edilmesi için elzemdir.

Kıbrıs Türk Halkı, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde eşit taraf olarak Kıbrıs Rum tarafının halihazırda sahip olduğu haklara, statülere ve fırsatlara sahiptir. Kıbrıs Türk Halkı, Aralık 1963'ten bu yana bu haklardan mahrum bırakıldı ve ayrıca insanlık dışı tecride tabi tutuluyor, doğrudan ticaret, seyahat ve hatta kültürel ilişki kurmamız engelleniyor. Gençlerimiz ve sporcularımız kendi adımıza turnuvalara dahi katılamıyor. Doğal haklarımızın, bireysel ve toplu insan haklarımızla birlikte on yıllardır süren bu ihlali devam edemez.

2004 yılında Kıbrıs Rum tarafı tarafından eş zamanlı olarak yapılan referandumlarda açıkça reddedilen BM Kapsamlı Çözüm (Annan) Planı'na verdiğimiz desteğin ardından bu insanlık dışı tecridi sona erdirme sözlerine rağmen, uluslararası toplum hala taahhütlerini yerine getirmedi. Bu da yetmezmiş gibi, Kıbrıs Rum tarafı referandumlardan bir hafta sonra yasa dışı bir şekilde AB üyesi yapıldı ve o zamandan beri Kıbrıs Türklerini teslim olmaya zorlamak için bunu istismar etti.

Zorlu müzakerelere rağmen, çözüm istiyormuş gibi görünen Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs Türk halkını tecrit ederken, sadece kendi lehlerine yarattıkları statükoyu devam ettirmeye çalıştılar. Nitekim, daha sonraki Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Nicos Rolandis, Kıbrıs Rum tarafının bu statükonun devamı için 15 uluslararası çözüm planını reddettiğini açıkça yazmıştı.

2004 yılında Annan Planı sırasında görevde olan eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Kıbrıslı Rumların iktidarı paylaşma isteksizliği göz önüne alındığında, iki devletli bir çözümün en gerçekçi yol olduğu görüşüne katılıyor. At gözlüklerini çıkarmanın ve Kıbrıs'ta zaten var olan iki devletin yapılandırılmış, iş birliğine dayalı bir ilişkiyi müzakere ettiği bir çözümü kolaylaştırmanın zamanının geldiğine kesinlikle inanıyorum.

Kıbrıs Cumhuriyeti'ni kuran anlaşmanın garantörü olarak İngiltere'nin burada çok önemli bir rolü var. Brexit sonrası dönemde, dinamik bir Küresel Britanya, Kıbrıs'ı, mevcut iki devletin bir arada var olabileceği, iş birliği yapabileceği ve gelişebileceği, aksi takdirde değişken bir bölgede bir barış ve istikrar feneri haline getirmede başı çekebilir. Birleşik Krallık'ın ve uluslararası toplumun geri kalanının, Kıbrıs Türk halkına uygulanan kısıtlamaları sona erdirme ve eşit doğal haklarına saygı gösterme sözlerini yerine getirme zamanı. Bu, adada ve bölgede güvenlik, istikrar ve iş birliğine katkı sağlayacaktır.

Ukrayna'daki savaş ve son Rusya-Çin anlaşması, yalnızca Avrupa'nın ve stratejik Doğu Akdeniz bölgesinin güvenlik ve istikrarını yeniden düşünme ihtiyacını yoğunlaştırdı. Bu, Batı İttifakı'nın etkinliğinin ve kapasitesinin artırılması ve saflarında dayanışmanın güçlendirilmesi anlamına gelir.

Türkiye, Avrupa güvenlik ve istikrarının önemli bir ayağıdır. Batı İttifakı içinde dayanışma güçlendirilecekse, Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk halkının meşru haklarına ve kaygılarına saygı gösterilmelidir. Kıbrıs çıkmazına yeni bir bakış açısı ve Kıbrıslı Türklerin haklarına saygı bu bağlamda çok önemlidir. Egemen eşitliğimizi ve eşit uluslararası statümüzü yeniden teyit etmek, üzerimizdeki haksız tecridin kaldırılmasıyla birlikte, hem Türkiye ile Yunanistan hem de Türkiye ile AB arasında arasında köprü kuracak bir zihniyet değişikliği bir yana, bir olaylar zincirini başlatabilir.

Bunun temel bir değişim zamanı olduğunu vurgulamakta fayda var. Daha geçen hafta yeni Kıbrıs Rum Eğitim Bakanı şunları söyledi: '25 Mart'ın (Yunan Bağımsızlık Günü) rehberliğinde Yunanlılar olarak ayağa kalkıyoruz ve gururla özel vatanımızın kurtuluşu ve Helenizm diyarının yeniden doğuşu için savaşıyoruz. (Kıbrıs anlamında)'.

Kıbrıs'ın tek sahibi olduklarına dair bu Rum/Kıbrıslı Rum zihniyetinin değişmesi gerekiyor. Ada, hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların ortak mülkiyetindedir . Barışçıl, iş birliğine dayalı bir gelecek inşa etmek, Kıbrıslı Türklerin eşit ortak mülkiyet haklarını ve egemen eşitliklerini ve uluslararası statülerini yeniden savunmak anlamına gelir. Ancak o zaman iki taraf arasındaki iş birliği ilişkisinin ayrıntılarını belirlemek için yeni resmi müzakerelere başlayabiliriz. Aynı şeyleri yapmaya devam edip farklı sonuçlar bekleyemeyiz.

Özetlemek gerekirse, Birleşik Krallık, küresel Britanya emellerini gerçekleştirmek istiyorsa, Kıbrıs'ta egemen eşitliğe dayalı sürdürülebilir bir çözümü desteklemek için inisiyatif almalıdır. Yapılacak şey, İngiltere'nin uzun süredir savunduğu kurallara dayalı uluslararası düzen türü hakkında güçlü bir açıklama olacaktır.

Bu amaçla, Kıbrıs Türk Halkının doğuştan gelen eşit haklarına saygı duyarak ve iki taraf arasındaki siyasi ve ekonomik eşitsizliği daraltmaya yardımcı olarak başlayabilir. Bu tür hamleler, BM Genel Sekreteri'nin her iki tarafın egemen eşitliğine dayalı bir çözümü kolaylaştırma çabalarına katkıda bulunacaktır – bu da NATO müttefikleri Türkiye ve Yunanistan arasındaki farklılıkların giderilmesine yardımcı olacak ve tüm Batı İttifakı'nın dayanışmasına katkıda bulunacaktır."

CAPX HAKKINDA

CapX, Politika Çalışmaları Merkezi (CPS) tarafından 21 Haziran 2014'te Signal Media ile iş birliği içinde kuruldu

CapX sitesi 28 Ocak 2015'te açıldı. CPS Başkanı Lord Saatchi, CapX'i dijital düşünce kuruluşu olarak niteliyor: İlk küresel dijital düşünce kuruluşu olan CapX , popüler kapitalizmin nasıl herkesin yararına çalışabileceğini göstermek için tasarlandı. Bir fark yaratacağını umuyoruz.

Sitede, blog, akademik yayınlar, ve haberlerden orijinal içerikler ve yazılara yer veriliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam