DOLAR 32,3829 0.19%
EURO 35,0588 -0.07%
GBP 41,0588 0.33%
ALTIN 2.324,180,22
BITCOIN 2272078-0,82%
Talat’tan Tatar’a külliye çağrısı: Erdoğan’a söyleyin, bu israfı durdurun

Talat’tan Tatar’a külliye çağrısı: Erdoğan’a söyleyin, bu israfı durdurun

ABONE OL
16 Mart 2023 13:45
Talat’tan Tatar’a külliye çağrısı: Erdoğan’a söyleyin, bu israfı durdurun
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, kamuoyunda "külliye" olarak bilinen ve inşası devam eden Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Yerleşkesi projesinden vazgeçilmesini istedi.

Kişisel sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Talat, depremin acıları sürerken ve kamu binaları için büyük kaynaklara ihtiyaç duyulurken, bu konudaki ısrarın yürekleri daha da acıttığını belirterek, sürdürülen projeyi "israf" olarak niteledi.

Mevcut Cumhurbaşkanlığı binasının yeterli olduğunu belirten Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a da seslenerek, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesi sırasında, inşaata harcanacak kaynakların deprem zararlarının telafisine yönlendirileceğini söylemesini istedi.

Talat, bunun Kıbrıslı Türkleri bir nebze de olsa rahatlatacağını belirtti, aynı zamanda Tatar'ın Türkiye'deki yıkım için duyduğu acıdaki samimiyeti ortaya koyacağını ifade etti. 

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

"Bugüne kadar külliye inşaatı hakkında hep konuştuk, eleştirilerimizi ve önerilerimizi hep yaptık, ama gelinen aşamada söz uçar yazı kalır diyerek tarihe aşağıdaki notu düşmek istiyorum. Halkımızın tüm kesimlerinin konuştuğu bu konuda artık kesin bir adım atmak gerekli olmuştur…

Elinizde Lefkoşa'nın tarihi dokusuyla uyumlu, yarışma kazanan ve bütün onay süreçlerini tamamlayan tam anlamıyla yasal bir proje varken, mevzuatımız çerçevesinde hiçbir onay sürecini yerine getirmemiş bir projeyi uygulamakta ısrar etmek nasıl bir anlayışın ürünüdür anlayamıyorum.

Türkiye büyük bir enkaz altındayken binlerce insan hayatını kaybetmişken, onca çocuğumuz ve vatandaşımızın acıları devam ederken, kamu binalarımız için büyük kaynaklara ihtiyaç varken külliye israfı yüreklerimizi daha da acıtmaktadır. Evet tam bir israf hali ile karşı karşıyayız.

Sayın Tatar, bugüne kadar bizlere yeten Cumhurbaşkanlığı binası size de yeter. Bu harcama -çok istiyorsanız- daha ferah günlerimize ertelenebilir. Sayın Erdoğan ile bir araya geldiğinizde inşaata harcanacak kaynakların deprem zararlarının telafisine yönlendirileceğini açıklayın…

İnanın bu adım Kıbrıslı Türkleri bir nebze de olsa rahatlatacaktır. Türkiye'deki yıkım için duyduğunuz acıdaki samimiyetinizi de ciddi şekilde ortaya koyacaktır. Gençlerimizin sorguladıkları bu israfı lütfen durdurun."

KÜLLİYE'Yİ ERDOĞAN "MÜJDE"LEDİ

19-20 Temmuz 2021 tarihinde Ada'yı ziyaret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Temmuz'da Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47'nci yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meclisi Özel Oturumu'na katılmış, günler öncesinde duyurduğu müjdenin; içinde Cumhurbaşkanlığı binası, Meclis binası ve millet bahçesinin de yer alacağı "Cumhurbaşkanlığı Sarayı Projesi” olduğunu açıklamıştı.

Kamuoyunda "külliye" olarak bilinen proje, 2021 Mart ayı başında imzalanan Türkiye-KKTC Mali İşbirliği Antlaşması Eylem Planı’nda yer almış ve o anlaşmada Cumhurbaşkanlığı için yeni bir Cumhurbaşkanlığı binası yapılacağı ortaya çıkmıştı.

ARAZİ KTBK'DEN ALINDI

Proje için Metehan bölgesinde kalan (Aydemet-Ortaköy) Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri'ne ait arazi, 2021 Kasım ayında Cumhurbaşkanlığının kontrol ve yönetimine verilmişti.

MALİ PROTOKOLE GÖRE TAHSİS BEDELİ 620 MİLYON TL

İki ülke arasındaki 2022 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması'nda proje için Türkiye Cumhuriyeti, 620 milyon TL kaynak ayırmıştı.

İHALE 2.497 MİLYAR TL’YE VERİLDİ

Proje, 7 Temmuz'da açık ihale yerine pazarlık yöntemi ile Türkiye'de Siyahkalem Mühendislik İnşaat isimli firmaya verildi.

Türkiye Kamu İhale Kurumu'na bağlı Elektronik Kamu Alımları Platformu sayfasından 10 Ağustos 2022'de sonucu duyurulan ihalenin bedeli ise 2 milyar 497 milyon TL oldu.

25 Temmuz 2022 başlangıç tarihi olan projenin bitiş tarihi ise 6 Aralık 2023 olarak ihale sözleşmesinde yer aldı.

PROJE YERLİ FİRMALARLA BAŞLADI

İhalenin sahibi Ankaralı firma projeyi yerli firmalara taşere etmişti.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer,  Siyahkalem şirketin, külliye inşaat işlerinin yüzde 80’ini, Kıbrıslı Türk müteahhitlere vereceği yönünde taahhütte bulunduğunu açıklamıştı.

Arazi temizliğini Girne merkezli bir firma yürütürken, projenin geri kalanını ise Tüfekçi LTD. yapıyor.

2022 Eylül sonunda çalışmalara başlayan Tüfekçi LTD.'nin Direktörü Hüseyin Tüfekçi, öncelikle 3 katlı, "U" şeklindeki Meclis binasının yapılacağını, ilk etapta 200 işçinin çalışacağını, 6 ayda binanın karkasının bitirileceğini söylemişti. Tüfekçi, “Az ağaç kesildi, Millet Bahçesi de yapacağız, proje çok güzel. Lefkoşalının yürüyebileceği bir bahçesi olacak.” demişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam