DOLAR 32,2532 -0.08%
EURO 35,1361 0.05%
GBP 40,9090 -0.13%
ALTIN 2.465,34-0,03
BITCOIN 2119092-0,37%

Suçu sadece sürücüde aramayın!

ABONE OL
13 Aralık 2018 08:21
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Melin DOBRAN

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, Güney Kıbrıs’taki ölümlü kazalara oranla Kuzey’deki rakamın daha yüksek olduğunu söyledi. Ülkemizdeki trafik kazalarının sürücü odaklı sorgulandığını ifade eden Başkan Avcı, yoldaki eksikliklerin ise gözardı edildiğini belirtti. Kazaların ardından yolun altyapısının değerlendirilmediğini anlatan Avcı, genellikle sürücü hatalarının ön planda tutulduğunu ifade etti.

“Kazalar sürücü odaklı sorgulanıyor”

 Avcı, “Güney Kıbrıs’ta tabi ki rakamsal fazlalık görülmekle birlikte nüfusa vurduğumuzda, bizdeki oranın daha yüksek olduğu ortaya çıkar. Bizim ülkede trafik kazaları, sürücü odaklı sorgulanır. Yani sürücü hataları sorgulanıyor. Diğer olayda sürücünün eğitimi, yolların eksikliği sorgulanıyor. örneğin çizgi ve işaret eksikliği gibi olaylar maalesef bizde her zaman sorgulanmaz” dedi.

“Alt yapı değerlendirilmesi yapılmıyor”

Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Birkaç mahkeme kararında bunlar belirtilmiştir ama daha çok sürücünün yaptığı hata sorgulanıyor. Dolayısıyla trafik kazalarında altyapının sorumluluğunun tam olarak değerlendirilme şansı yok. Öyle bir değerlendirilme yapılmıyor. Bizde hep sürücü hatası ortaya çıkıyor. Güney’de nasıl değerlendiriyorlar tam olarak bilmiyorum ama genellikle sürücü hataları ön planda tutulur.”

“Yoldaki eksiklikler göz ardı ediliyor”

“Bir trafik kazası olduğu zaman, süratliydi ya da direksiyon hâkimiyetini kaybetti ya da dikkatsiz sürüş yaptı gibi hep sürücüye yönlendiriliyor” diyen Avcı, yoldaki eksiklikler, yolun bozuk olması, çukurlar, aydınlatma olmaması ve yeteri kadar işaret olmamasının ise hep göz ardı edildiğini ifade etti.

“Denetimin olmadığı yerde tehlikeli sürüş devrededir”

Avcı, “Ne yazık ki yolun bozuk olması ve ışıklandırma olmaması arka plandadır. Bizdeki yanlış şudur, yolda ışık yanmıyorsa sen de dikkatli gitseydin diyorlar. Polis devriyelerinin ortadan kaldırıldığı bir gerçektir. Dolayısıyla denetlemenin olmadığı bir ortamda da tehlikeli sürüşün, keyfi sürüşün devrede olduğu da bir gerçektir. Polis denetiminin olmadığını kabul edelim. Polis denetimi birinci koşuldur.” şeklinde konuştu.

“Olan ışığın yanmaması ayrı bir ayıbımızdır”

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı açıklamalarını şöyle tamamladı: “Güzelyurt’taki yeni çevre yolu büyük ihtimal henüz bitmedi. Bitmediği halde trafiğe açılması, tehlikeleri beraberinde getirir. Bir yolun bitmiş olması demek, o yolun her şeyi ile yani ışığı, işareti ve boyası ile açılmış olması gerekir ki tamam olsun. Olan ışığın yanmaması ayrı bir ayıbımızdır. Işık olmaması, projelendirilmediği ya da gerek duyulmadığından olabilir. Olması şart değildir diye düşünenler de olabilir. Eğer ışık varsa ve yanmıyorsa bundan belediye, karayolları ya da elektrik kurumu sorumludur.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam