DOLAR 32,2234 -0.11%
EURO 34,9331 0.17%
GBP 40,5695 0.07%
ALTIN 2.445,790,57
BITCOIN 1967617-0,63%

Sorumlusu pısırık hükümet!

ABONE OL
19 Ağustos 2017 07:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

BMC Psychiatry dergisinde yayımlanan araştırmalarına göre KKTC’de %23.4 kişinin depresyon geçirdiğinin ortaya çıktığını dile getiren Çakıcı, dünyada insanların %3 ile % 25 arasında depresyon geçirirken, KKTC’nin dünyadaki en depresif toplum olduğunu kaydetti

 

Toplumdaki büyük buhranın ana nedenini ülkedeki politik kaos, ekonomik çökkünlük, Türkiye’ye ekonomik bağımlılık, ayrımcılık ve adaletsizliğin oluşturduğundan bahseden Çakıcı, KKTC’nin belirsizlik ve çökkünlük nedeni ile travmalarını, sıkıntılarını ve ekonomik sorunlarını çözemediğinin görüldüğüne dikkat çekti

 

Gelecek kaygısı, kamudaki düzensizlik, vergide adaletsizlik, faiz yasalarının çıkmaması ve ağır ekonomik koşullar altında insanların ezilmesinin “günümüz köy ağaları”nı doğurduğuna dikkat çeken Çakıcı, “Diğerlerini batırıp hep kendileri yükselen bu köy, çiftlik ağaları ülkeyi yönetir hale geldi. Şu anda iktidarda olanlar da geçmişte olan UBP-DP-CTP’si bunlara hep teslim oldu” dedi

 

Şu anda toplumda var olan hem sosyal hem ekonomik bunalımın sorumlusunun “pısırık” hükümetler olduğunun altını çizen Çakıcı, “Bunun başı güçsüz yönetim, güçsüz siyasetlerdir. Bu pısırık, güçsüz yönetim son 10 yıldaki gelişme ile toplumu da ülkeyi de geriye götürdü” ifadelerini kullandı

 

 

Özlem ÇİMENDAL

Kıbrıs Türk halkının sosyal bir travma geçirdiğinden bahseden Psikiyatr Mehmet Çakıcı, toplumun umutsuz, karamsar ve depresyonda olduğunu kaydetti.

 

“KKTC’de %23.4 kişi depresyonda”

BMC Psychiatry dergisinde yayımlanan araştırmalarına göre KKTC’de %23.4 kişinin depresyon geçirdiğinin ortaya çıktığını vurgulayan Çakıcı, “Bu şu demektir, dünyada insanlar %3 ile % 25 arasında depresyon geçiriyor. Biz ise dünyadaki en depresif toplumuz şu anda. Bizim gibi olan ülkeler arasında Hindistan, Kolombiya, Nepal, Afganistan, Brezilya ve Amerika’nın Alaska ve Kızılderililerin yoğun yaşadığı bölge yer alıyor” şeklinde konuştu.

 

“Çöküşün nedeni, politik kaos, ekonomik çökkünlük, bağımlılık, ayrımcılık ve adaletsizlik”

Toplumdaki büyük buhranın ana nedeninin ülkedeki politik kaos, ekonomik çökkünlük, Türkiye’ye ekonomik bağımlılık, ayrımcılık ve adaletsizliğin oluşturduğundan bahseden Çakıcı, “Biz travmalarımızı, sıkıntılarımızı ve ekonomik sorunlarımızı çözemedik görünüyoruz. Bunun nedenlerine bakacak olursak Kıbrıs meselesi görüşmeleri bugün çöktü, bir ümitsizlik baş gösterdi bu konuda” şeklinde konuştu.

 

“Siftah yapmayan, faiz altında ezilen esnafımız var”

Çakıcı şöyle devam etti: “Dolayısıyla politik bir açmazımız var, çok ciddi ekonomik bunalımlarımız var, siftah yapamayan esnafımız var. Faizlerin altında ezilen insanlarımız ve büyük bir borç batağı var. Asgari ücret artmazken, hayat pahalılaşmaktadır. Büyük bir vergi adaletsizliği olan ülkede belli zümrelerin korunması amaçlanmaktadır. Ülkede ciddi anlamda vergi adaletsizliği var.”

 

“Birkaç zengin aile korunmak için vergi reformunu hayata sokmuyorlar”

KKTC’de birkaç zengin ailenin korunması için vergi reformunun hayata geçirilmediğini ifade eden Çakıcı, “Hükümet bu reformu yapmak istemiyor. Vergi reformu olmadığı için de kurumlar rahatlıkla vergilerini ödememezlik  yapabiliyorlar. Bu açıdan bakıldığında ortada duran büyük bir adaletsizlik olduğu herkesçe rahatlıkla görülebilmektedir” dedi.

 

“Sosyal adaleti oluşturamadık, kamudaki düzensizliği çözemedik”

Vergi konusunda Türkiye’nin önceden KKTC’den çok gerideyken şu anda oldukça önemli ve yapısal düzenlemelerle çok iyi noktalara geldiğini söyleyen Çakıcı, “Sosyal adaleti oluşturamadık, vergi reformunu yapamadık. Kamudaki düzensizliği çözemedik, hala bugün kamu reformunu, genel sağlık sigortasını hayata geçiremedik. Bizim insanlarımız hastanelerde, kuyruklarda eziliyorlar” ifadelerini kullandı.

 

“Projesizlik nedeniyle 675 milyon TL’yi geri gönderdik”

Projesizlik yüzünden 675 milyon TL’nin Türkiye’ye geri iade edildiğinin altını da çizen Çakıcı, “Bizzat Sayın Türkeş’e ben sordum paranın geri gönderildiğine dair duyumlar aldığımızı. Verilen cevap daha da ilginç oldu, proje gelmediği ve yapılmadığı için daha fazla paranın geri gönderildiği oldu” şeklinde konuştu.

 

“Ağır ekonomik koşullar altında insanların ezilmesi ‘günümüz köy ağaları’nı doğurdu”

Toplumun gelecek kaygısı, kamudaki düzensizlik, vergide adaletsizlik, faiz yasalarının çıkmaması ve ağır ekonomik koşullar altında insanların ezilmesinin “günümüz köy ağaları”nı doğurduğuna dikkat çeken Çakıcı, “Diğerlerini batırıp hep kendileri yükselen bu köy, çiftlik ağaları ülkeyi yönetir hale geldi. Şu anda iktidarda olanlar geçmişte olan UBP-DP-CTP’si bunlara hep teslim oldu. Bunlara hesap soran bir hükümet de, sormaya niyeti olan da yok. Bunlar tüm çevreler tarafından da biliniyor ancak gereken yapılmıyor. Yapılmadığı için de Kıbrıs Türk halkı bu sıkıntı ile karşı karşıya kalıyor” dedi.

 

“Hem sosyal hem ekonomik bunalımın sorumlusu pısırık hükümet”

Şu anda toplumda var olan hem sosyal hem ekonomik bunalımın sorumlusunun “pısırık” hükümetler olduğunu vurgulayan Çakıcı, “Bunun başı güçsüz yönetim, güçsüz siyasetlerdir. Siyaset ve liderlik güçlü olursa bunlar çözülür, bu pısırık, güçsüz yönetim ise son 10 yıldaki gelişme ile toplumu da ülkeyi de geriye götürdü. Güçlü siyaset ve yönetim olmazsa hiçbir şekilde ayakta duramazsınız” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam