DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20836591,29%

“Sorgulayan çocuklar yetiştirmek istiyoruz”

ABONE OL
11 Eylül 2017 09:24
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Eniz ORAKCOĞLU

Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Umure Örs, vakfın hedef ve projeleri ile bugüne kadar yapılan faaliyetleri Yeni Bakış’a anlattı.

 

“48 kurucu üyeyle kuruldu”

Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Umure Örs, Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı 1994 yılında kurulduğunu anımsatarak, “Vakıf, birçok kesimden insanla, iş insanları, eğitimci ve kişisel girişimcilerden ve toplumun her kesimini ortaya çıkaran bir profille kuruldu. O dönem Milli Eğitim Bakanı olan Mehmet Ali Talat da Vakfın kuruluşuna öncülük yaptı ve vakıf, 48 kurucu üyenin de çalışmaları ve emekleri ile kuruldu. 23 yıldır da vakıf kuruluş amaçlarını uygulayarak bu günlere geldi” şeklinde konuştu.

 

“Amaç dünyadaki gelişmeleri ülkemize yansıtmak”

 Örs vakfın amaçlarını ise şöyle sıraladı:  “Vakıf, ülkemizde eğitim, bilim, kültür, sanatın gelişmesi ve evrensel boyutlara ulaşması için kurulmuştur. Bunun yanında dünyada olan eğitim, bilim, kültür ve sanatın gelişmesini de ülkemize yansıtmak için kurulmuş bir vakıftır. Kuruluş amaçlarımızın tümünü gerçekleştirmekle birlikte, çeşitli etkinliklerde organize etmekteyiz. Diğer yandan Eğitim, kültür ve sanat adına da etkinlikler düzenleyen kişilere veya Sivil toplum örgütlerine de katkı veriyoruz”

 

“Birinci sırada eğitim geliyor”

Birinci amaçlarının eğitim olduğunu vurgulayan Örs, “Eğitimdeki bölgeler arası farklılıkları ortadan kaldırmak ve herkesin eğitime ulaşmasını sağlayabilmek ana hedeflerimiz arasında yer alıyor. Örgün eğitim okullarda yapıldığı için tabi ki fiziki altyapı da önem arz etmektedir. Bu yüzden de ülkemizde 3 okul yapan tek kuruluşla örneğiz. Sıfırdan okul inşa edip anahtarlarını da Milli Eğitim Bakanlığına teslim ederek, Eğitime katkı sağlamayı ve o bölgedeki çocuklarımızın daha iyi koşullarda eğitim almalarını hedefledik. Mağusa Alasya Anaokulu, Lefkoşa Vakıf Anaokulu ve Girne’de Şehit Hasan Cafer ilkokulu şu anda Vakfımızın katkıları ile eğitime hizmet etmektedir” dedi.

 

“Bugüne kadar bin 200’den fazla burs verdik”

Vakıfın faaliyete geçtiği günden  bu yana da ekonomik yoksulluk yaşayan ve başarılı olan öğrencilere eğitim bursu verdiklerinin altını çizen Örs, “Bu burslarımızla da Ortaokul, lise ve üniversitedeki başarılı öğrencilerimizin eğitimden geri kalmamalarını amaçlamaktayız. Bütçe olanaklarımıza ve sponsorlarımıza bağlı olarak her yıl 60 ile 70 arasında değişen sayıda öğrencimize burs sağlamaktayız. Kısacası bugüne kadar Bin 200’den fazla öğrencimize her ay olmak üzere burs verdik. Bursun haricinde ise öğrencilerimize eğitim katkısı veriyoruz, örneğin, eğitim araç gereçleri, üniforma katkıları ve okul kayıt ücretleri katkısı da yapmaktayız. Ekonomik yoksulluk yaşayan bazı çocuklarımız ve gençlerimiz burs kriterlerini yerine getiremiyorlar, ama çok ihtiyaçlıdırlar, bu ihtiyaçta eğitimini kaybetme riski oluşturuyor. O zamanda biz bu çocuklara eğitimlerini kaybetme riski ortadan kalkması için araç gereç veya maddi katkı yapıyoruz. Burs vereceğimizi her yıl gazete ilanıyla duyuruyor, burs başvuruları kabul ediliyor, burs tüzüğüne göre hareket edilerek burs alacak olanları belirliyor ve gazete ilanıyla isimleriyle açıklıyoruz” dedi.

 

“Birçok organizasyona öncü oluyoruz”

Kültür, sanat organizasyonlarıyla ilgili de bilgi veren Örs, sözlerine şu şekilde devam etti; “Kurulduğumuz günden bu yana kültür ve sanat anlamında birçok organizasyonlarımız oldu, bu başlıklar altında yapılan organizasyonlarda da desteğimizi esirgemedik. Özellikle son 2 yıldır Kültür, Sanat Komitesi oluşturarak, uzmanların görüşleri doğrultusunda etkinlikler organize etmeye ve desteklerimizi de bilirkişilerin uzmanlığında yapmaya gayret gösteriyoruz. 20 yıldır ilkokullar arası ayraç yarışmamız düzenleyerek, çocukların kitap okumaya olan ilgilerini artırmayı ve onları sanata yönlendirmeyi hedefliyoruz. Diğer yandan çeşitli dans yarışmalarımızı yıllarca organize ederek, oluşan ilgi ile birlikte bu dans yarışmasını, dans şölenine çevirdik ve o doğrultuda etkinliklerimize devam ettik. Dans şölenini yapmaya başladığımız zaman ülkemiz dans anlamında aktiviteler açısından bir hayli gerilerdeydi, bizde Dünya Dans Gününden yola çıkarak böyle bir organizasyon yapmaya başladık ve bugün günümüzde dansın ileri aşamalara gelmesi de bizi çok sevindirmektedir.”

 

“Sorgulayan çocuklar yetiştirmek istiyoruz”

Yürüttükleri faaliyetler arasında İlkokullar arasında kompozisyon yarışmaları da bulunduğunu anlatan  Örs, “Her yıl konu başlıkları belirleyerek, çocuklarımızın kültür ve sanata, yazmaya ve okumaya ilgilerini artırmak için kompozisyon yarışmalarımızı da sürdürüyoruz. Bütün aktivitelerimizin özü yazan, okuyan ve sorgulayan çocuklar yaratıp yetiştirmektir diyebilirim. Kültür Sanat Komitemizin son iki yıldır yaptığı çalışmalar içerisinde çevre bilincini artırmak için atık malzemelerden oluşan heykel yarışması organizasyonu, özel gereksinimli çocuklarımızla ilgili resim aktivitesi ve sergisi de yer almakta. Diğer yandan okulları gezerek yaratıcı drama, resim, şiir gibi etkinlikler de organize etmekteyiz” şeklinde konuştu.

 

“Hedefimiz kültür sanat kompleksi”

Tüm organizasyonları ve projeleri çeşitli gelir kaynaklarından aldıkları güçle yapabildiklerine vurgu yapan Umure Örs, “Bu gelir kaynaklarımızda toplumda eğitim, kültür ve sanata ilgi duyan kişilerin bağışları ve organizasyonlarımız ile işletmelerimizden elde ediyoruz. Gelir elde ettiğimiz işletmeler arasında kitap evlerimiz, Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde yürüttüğümüz ve çalıştırdığımız okul kantinlerimiz ve çelenklerimizden elde ettiğimiz gelirlerle tüm bunları yapabiliyoruz. Tüm bunların yanında Öğretmenlere yönelik bilimsel etkinlikler de organize ettik. Ama şu andaki ana hedefimiz bir Kültür, sanat kompleksi inşa etmektir. Çünkü inanıyoruz ki eğitimin okul içinde olduğu kadar okul dışında da önemi büyüktür. Kısacası Örgün eğitim kadar, yaygın eğitimde çok önemlidir. Bizim kompleks arzumuz tabi ki çok büyük meblağlar isteyen bir arzu, bu yüzdende hem fiziki, hem de maddi kaynaklarla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” diye konuştu.

 

“Pek çok eser yayınladık”

Vakfın yayıncı kimliğiyle ilgili de bilgiler veren Umure Örs, “Toplumun üretimi olan, toplumumuzdaki bireylerin yazdıklarının da basılması içinde yardımcı oluyoruz. Bugüne kadar Türkçe veya İngilizce olmak üzere pek çok eser yayınladık. Bunlarda yazar ve araştırmacılarımızın Vakfımıza başvurması ve değerlendirmeye alınarak yayınlanmasına yardımcı olduğumuz eserlerdir” dedi.

 

“2 çocuk okutmak bütçede deprem yaratıyor”

Her yıl Vakfa 300’e yakın ekonomik açıdan yoksulluk yaşayan şahısların başvuruda bulunduğunu vurgulayan Örs, “Bizim arzumuz başvuran sayısının her yıl biraz daha azalmasıdır. Kısacası hiçbir bireyin eğitimi için ekonomik yoksulluk yaşamamasıdır. Kimsenin eğitim hakkının riske girmediği bir ülkede yaşamak istiyoruz ve bunun için, fırsat eşitliği için mücadele ediyoruz. Ama dünyada gelişen olaylar ve ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik dalgalanmalar hepimizin evini etkiliyor. Arzumuz her yıl başvuran sayısının azalması olsa da, maalesef her yıl artarak çoğalmaya devam etmektedir. Bugün bakıldığında iki asgari ücretli ebeveynin çocukları veya tek ebeveynli ailelerin çocukları ister ilköğretim, ister ortaöğretimde olsun, 2 çocuk okutmak o evde ciddi bir ekonomik kırılma, ciddi bir ekonomik deprem yaratıyor” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam