DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
GBP 41,0337 -0.05%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21616840,98%

Siz akıllı halk “aptal”

ABONE OL
16 Şubat 2017 09:08
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Deniz ABİDİN

Soyer: UBP ve DP liderliği bağımsızların artması ve meclis dışındaki başka partilerden de dolayı bu konjonktürde eskiden çok kışkırttıkları kendi içlerinde ve diğer bazı partilerdeki şer odaklarıyla işbirliği içinde karma oy mekanizmasını geliştirmelerine rağmen şimdi bundan sıkıntı duyuyorlar.

Özcenk: Halka karma oyu anlatmak zor, halk anlamayabilir yaklaşımı doğru bir yaklaşım değil. Biz buraya halkın iradesiyle geldik. Böyle bir şey kesinlikle olamaz. Halka anlatılabilir. Biz ne güne duruyoruz.

Çeler: Bunu yapmak için işleri kolay olmayacak. İnsanlara karma oy zordur,  oylar yanacak gibi söylemlerle ikna etmeye çalışacaklar.  Ancak, esas hedefleri seçim kaybedecek olmalarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle anti demokratik, zorlayıcı bir seçim sistemine gitmeye çalışıyorlar.

Arabacıoğlu: Ya karma oydaki sistemi ya da karma oyu kaldıracağız, karma oyun bugünkü sistemde uygulanması durumunda birçok oy pusulası yanacak. Bu sistemin vatandaşa anlatılmasında ciddi sıkıntılar yaşanacak.

 Töre: Karma oyun birçok vatandaş tarafından istendiğini biliyorum bu konuda farklı düşünen milletvekilleri de mevcut, ancak karma oyun sayılması ve kullanılan oyların heba edilmesi ihtimali çok yüksek.

Yeni Bakış’ın Başbakan Özgürgün ve Başbakan Yardımcısı Denktaş’ın  “Karma oyu” ortadan kaldırmaya yönelik başlattıkları  girişimleri  gündeme getirdiği haberi yankı yarattı. Cumhuriyet meclisinde temsil edilen UBP, CTP, DP ve TDP milletvekilleri karma oy konusunda Yeni Bakış’a değerlendirmelerde bulundu.

“Seçmene iki hak tanındı”

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, seçim sisteminde seçmene düzenleme hakkı tanıyan iki unsurun olduğunu belirterek, mevcut Siyasal Partiler Yasasına göre, siyasi partilerin merkez örgütlerinin milletvekili aday listelerinde düzenleme yapma yetkisinin sınırlandırıldığını söyledi. Soyer, Milletvekili adaylarını kendi iç seçimleriyle partilerin saptayacağını dile getirerek, bunun önemli bir gelişme olduğunu kaydetti. Soyer, seçmene seçim sisteminin iki hak tanıdığına dikkat çekerek, bunun ilkinin, partilerin yaptığı liste düzenlemesinde partisine mühür vuran vatandaşın tercih oyunu kullanarak sıra düzenlemesine kendi iradesini koyabilmesi olduğunu belirtti. Soyer, ikincisinin ise farklı politik partilere ya da inançlara mensup bir kısım insanın mühür kullanmadan da karma olarak çeşitli partilere mensup adaylar arasında tercih yapması olduğunu kaydetti.

CTP Milletvekili Soyer:

“Karma oy, güç odakları ile şer odaklarının ortak çeteleşmesini getirdi”

Soyer, şunları söyledi, “Zaman içinde görüldü ki karma oy mevzusu bir kısım güç odakları ile partilerin içinde bulunan bazı şer odaklarının ortak çeteleşmesini getirdi.  Bu çeteleşme,  halk deyimiyle söyleyecek olursak gombinayla etkileme imkanı oluştu. Bunun doruğa çıktığı en önemli seçim 2013 erken seçimidir. O dönemde karma oy olgusu bazı güç odaklarıyla, partiler içinde bulunan bazı şer odaklarının dayanışma içinde komplolar çevirmelerine yol açtı. Bu bir gerçektir. O dönem, bugünün Halk Partisi Başkanı Kudret Özersay,  seçmene karma oy kullanın çağrısı yapıyordu. Şimdi kendisi bir parti kurdu. Demek ki partisine mühür oy istemeyecek. Eskiden beri bu karma oy mevzusuna hiç ısınmadım. Ancak, şimdi özellikle UBP ve DP liderliği bağımsızların artması ve Meclis dışında başka partilerin de olmasından dolayı bu konjektorde eskiden çok kışkırttıkları kendi içlerinde ve diğer bazı partilerdeki şer odaklarıyla işbirliği içinde karma oy mekanizmasını geliştirme özelliğine rağmen şimdi bundan sıkıntı duyuyorlar”

“Darbeci bir anlayışla ele almamak gerekir”

Soyer, UBP ve DP’nin yaklaşan seçimlerde karma oy konusunun aleyhlerine olacağını düşündüklerinden kendileri açısından da seçmeni partisel düzeyde tercihe sevk etmeleri için bir yola girmek istediklerini kaydetti. Soyer, yapılan anketlerde karma oy oranının yükseldiğini gördüklerine dikkat çekerek, siyasetçiye dönük güvensizliğin söz konusu olduğu bu aşamada bunun doğal olduğunu kaydetti.  Soyer, burada bir değişikliği öngörüyorlarsa bunu darbeci bir anlayışla ele almamak gerektiğini ifade ederek, toplumun bütün kesimlerine bu fikirlerini açmaları gerektiğini belirtti. Soyer, bu konunun toplumda tartışılması gerektiğini dile getirerek, güvensizlik aşamasında toplumu ikna etmeden yapılacak bir değişikliğin seçime katılmama ihtimalini de artırabileceğini söyledi.

 

UBP Milletvekili Özcenk:

“Halka anlatabiliriz, okuma yazma oranı yüksek bir toplumuz”

UBP Milletvekili Erdal Özcenk de, parti içinde bu konunun henüz tartışmaya açılmadığını ve bir kararın üretilmediğini söyledi. Özcenk, karma oy konusunun üst düzeyde partiler arasında konuşulduğunu ifade ederek, karma oyun kaldırılmasına kesinlikle karşı olduğunu belirtti. Özcenk, her gün birçok insan ile konuştuğuna işaret ederek, halkın da karma oyun kaldırılmasına karşı olduğunu kaydetti. Özcenk, “Halka karma oyu anlatmak zor, halk anlamayabilir” şeklinde açıklama yapmanın doğru bir yaklaşım olmadığını belirterek, “biz buraya halkın iradesiyle geldik. Böyle bir şey kesinlikle olamaz. Halka anlatılabilir. Biz ne güne duruyoruz. Köylere gidiyoruz, kahvelere gidiyoruz. Halk bize geliyor, biz halka gidiyoruz. Halk isterse mührü vurur, isterse seçenek kullanır. Bir tek sorun matbaa konusudur. O da çözülebilir. Halkımız okuma yazma bilme oranı yüksektir. Bazı yerlerde halkımız bizden politikayı çok daha iyi biliyor. Bu arada, birçok ülke geniş bölgeden dar bölgeye giderken, biz tersini yaptık. Bunun nedeni bakan olan kişi sadece kendi bölgesine hizmet ediyor diye halktan şikayetler vardı. Bunu ortadan kaldırmak için çarşaf listeye gidelim diye komite kuruldu ve geçti. Ben çarşaf listeye çelişkili olmama rağmen olumlu oy verdim” şeklinde konuştu.

TDP Milletvekili Çeler:

“Seçim kaybetme korkusuna kapıldılar”

TDP Milletvekili Zeki Çeler ise , hükümetin Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda karma oyda değişikliğe gitmesini seçim kaybetme korkusu olarak değerlendirdi. Çeler, bir partiye oy verilirken ideolojiye göre oy verdiğine dikkat çekerek, ancak benzer ideolojilerde olan partiler arasında kişinin karma oy kullanarak seçme hakkının bir demokrasi anlayışı olduğunu belirtti. Çeler, bunun gerek sağ gerekse sol görüşlü partiler arasında aynı olduğunu söyleyerek, bugünkü hükümet edenlerin toplum gözündeki yerlerinin giderek yaptıkları kötü icraatlardan dolayı değiştiğini ve böylece seçim kaybetme korkusu içine girdiklerini kaydetti. Çeler, bu nedenle hükümetin iktidardayken değişiklik yapma yöntemine gitmeye çalıştıklarına vurgu yaparak, kendi içlerinde de bunu kabul etmeyecek birçok vekilin olduğunu belirtti. Çeler, “Bunu yapmak için işleri kolay olmayacak. İnsanlara karma oy zordur, şimdiki sitemde oylar yanacak gibi söylemlerle ikna etmeye çalışacaklar.  Ancak, esas hedefleri seçim kaybedecek olmalarındaki nedendir. Bu nedenle anti demokratik, zorlayıcı bir seçim sistemine gitmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

DP Milletvekili Arabacıoğlu:

“Ya karma oydaki sistemi ya da karma oyu kaldıracağız”

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da, konunun gündeme Yüksek Seçim Kurulu’nun gönderdiği yazı ile geldiğini belirterek, kurulun bu yöndeki endişelerine katıldığını söyledi. Arabacıoğlu, karma oy ile ilgili tercih yapma sisteminin uygulanmasında ve bunun vatandaşa anlatılmasında ciddi sıkıntılar olacağını düşündüğünü belirtti. Arabacıoğlu, “Ya karma oydaki sistemi ya da karma oyu kaldıracağız” diyerek, karma oyun bugünkü sistemde uygulanması durumunda birçok oy pusulasının yanacağını iddia etti. Arabacıoğlu, var olan sandık sayısının da artırılması gerektiğini söyleyerek, her sandığa düşen seçmen sayısının ise azaltılması gerektiğini belirtti.  Bir diğer konunun ise basımı yapacak matbaanın yetersiz olması olduğunu belirten Arabacıoğlu, çarşaf oy pusulasını basacak devlet matbaasının olmadığını kaydetti. Arabacıoğlu, “Bir takım tedbirler almak gerekir” diye konuştu.

UBP Milletvekili Töre:

“Hem sayımı çok zor hem de vatandaşın bunu anlaması”

UBP Milletvekili Zorlu Töre ise, YSK’nın Başbakan ile görüşerek öneride bulunduğunu belirtti Töre, KKTC genelinin tek liste olması halinde bazı uygulamaların zor olduğu yönünde görüşünü başkana aktardığını  söyledi. Töre, “Karma oy kalkabilir veya bazı değişiklikler olabilir. Seçim sisteminin içeriği değişmeden karma oyun kaldırılması gündemdedir. Partiler arasında bu konu konuşuluyor. Bu konuda farklı düşünceleri olan milletvekilleri var. Ben her ikisine de sıcak bakıyorum” diye konuştu. Töre, karma oyun birçok vatandaş tarafından istendiğini bildiğini belirterek, partiye mühür vurulduğu zaman tercih oyunun zaten var olduğunu ve partinin başında bulunan kişilerin otomatik seçilmediğini kaydetti. Sadece karma oyun sayılması ve kullanılan oyların heba edilmesi ihtimalinin çok yüksek olduğunu ifade eden Töre, kaldırılma istencinin bundan kaynaklı olduğunu söyledi.  Töre, “Hem sayımı çok zor hem de vatandaşın bunu anlaması çok zor” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam