DOLAR 32,5602 0.21%
EURO 34,9891 -0.04%
GBP 40,7096 -0.24%
ALTIN 2.442,040,25
BITCOIN 20971040,08%

Sivilleşme mi? Siyasallaşma mı ?

ABONE OL
24 Temmuz 2015 10:25
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Eniz ORAKCIOĞLU

DP- UG Genel Başkanı Denktaş: Esas niyet polisi siyasal güç haline getirmektir. Bir siyasi partinin, polis müdürünün asaleten atanmasını “kimse kabul etmez” diye engellemesi olayın ne kadar siyasallaştırılmak istendiğinin en büyük  göstergesidir

DP-UG Milletvekili Arabacıoğlu: Eğer polis siyasetten arındırılmazsa sivilleştirme konusunda büyük şüphelerim var. Bu sebeple yasal bir düzenleme gerekecek

TDP Milletvekili Çeler: Yıllardır her şeyin siyasallaştırılması önyargı yarattı. Sol partilerin felsefesinde her zaman için polisin sivile bağlanması, geçici 10’uncu maddenin kaldırılması doğal olarak yer alır. 

TDP Milletvekili Angolemli: Geçmiş hükümetin bize verdiği taslak bir çalışma var ve taslağı veren CTP ağırlıklı bir hükümetse, neden polisi sivilleştirmek bir yıl alsın? Bu arada, UBP’nin kurultayı var ve dikkatimi çeken polisin sivilleştirilmesiyle ilgili öngörülen tarih kurultayın sonrasına atılmıştır.

CTP-BG, UBP Koalisyonu’nun programındaki en önemli maddelerden bir olan “Polisin sivile bağlanması” konusunda muhalefet ciddi endişeler taşıyor. Yeni Bakış’a konuşan DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli ve aynı partinin Girne Milletvekili Zeki Çeler, “Polisin sivile bağlanması” konusunda düşüncelerini aktardı.

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş: Esas niyet polisi siyasal güç haline getirmektir
“Polisin siyasal güç haline getirilmesini engelleyecek bir yasal düzenleme ortaya çıkmış olsaydı polisi sivile bağlayabilirdik ama çok net görülüyor ki esas niyet, polisi siyasal güç haline getirmektir. Pervin Hanım’ın asaleten atanması olayını hükümet ortağı olduğumuz dönemde gündeme getirdiğimizde “CTP’de bunu kimse kabul etmez” cevabı almıştık. Bir siyasi partinin, polis müdürünün asaleten atanmasını kimse kabul etmez diye engellemesi olayın ne kadar siyasallaştırılmak istendiğinin en büyük  göstergesidir. Polis sivile bağlı olmalı ama sivil otoriteye bağlıyken siyasal güç haline getirilmesine de bakışımız olumsuzdur. Bu yasal düzenleme bütün bu söylediğim esasa göre ortaya çıkmalı, bunu da göreceğiz bakalım başarabilecekler mi?”

DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu: Sivilleştirme konusunda büyük şüphelerim var
DP-UG Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu ise polisin sivile bağlanması konusunda ciddi endişeleri olduğunu söyledi. Arabacıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:“Polisin sivile bağlanması bu ülkenin öncelikli sorunu olmasa da, günün sonunda yasal düzenleme yapılırsa ve siyasetten arındırılmış bir kurum haline getirilirse polisin sivile bağlanmasında sakınca yoktur. CTP ile bizim hükümet kurduğumuz dönemde hükümet programında yer alan sivilleştirme benim Bakanlar Kurulu’nda olduğum 1 yıllık süre zarfında hiç görüşülmemişti. Yalnız bir dönem Genel Müdür atanmasıyla ilgili yaşanan bir sıkıntı oldu o dönemde de sadece bu konu tartışılmıştı. Eğer polis siyasetten arındırılmazsa sivilleştirme konusunda büyük şüphelerim var. Bu sebeple yasal bir düzenleme gerekecek.”

TDP Milletvekili Zeki Çeler: Yıllardır her şeyin siyasallaştırılması önyargı yarattı
Muhalefet partilerinden TDP’nin Girne Milletvekili Zeki Çeler de Yeni Bakış’a konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ülkede yıllardır her şeyin siyasallaştırılmasından dolayı toplumda önyargılar oluştuğunu söyledi. Çeler, sözlerini şöyle sürüdü:“TDP olarak biz yıllardan beri polisin sivile bağlanmasını savunanlardanız. Tabi ki CTP-UBP ve DP gibi partiler, yıllardır ülkedeki her şeyi siyasallaştırarak yönettikleri  ve her şeyi koltuk uğruna peşkeş çektikleri için,  toplumda da polis sivilleştirilmek değil, siyasallaştırılmak isteniyor diye bir önyargı olması doğaldır.  CTP-UBP Hükümeti’nin programında yer alan polisin sivilleştirilmesi konusunda, önemli olan toplumun refahı ise 1 yıl değil, 2 yıl değil, isterse 3 yıl da bekleriz yeter ki yapsınlar.  Geçmiş hükümetlerin programında da yer alan polisi sivilleştirilmenin henüz gerçekleştirilememesinin nedeni de budur. CTP, sağ bir parti ile koalisyon kurmak zorundaysa ortağını ikna edebilmek için hükümet programına doğal olarak radikal unsurlar koyamasa da polisi sivilleştirmek gibi maddeleri yerleştirir. Sol partilerin felsefesinde her zaman için polisin sivile bağlanması, geçici 10’uncu maddenin kaldırılması doğal olarak yer alır. Sonuç olarak hükümet programında yer alan bu maddeler de yerine getirilmeyince hükümet ortağı suçlanır.”

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli: Neden polisi sivilleştirmek bir yıl alsın?
TDP’nin deneyimli Milletvekili Hüseyin Angolemli de konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Neden polisi sivilleştirmek bir yıl alsın diyerek “ bunun 3 ayda gerçekleşebileceğini kaydetti. Angolemli sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugüne kadar Meclis’te polisin her sivilleştirilmesi gündeme geldiğinde, polisin özerk bir yapıya kavuşturulacağı söyleniyordu. Daha önce buna ilişkin bazı taslaklar da gündeme gelmişti ama beni düşündüren yeni hükümetin “polisin sivilleştirilmesi 1 yıl alacak” şeklindeki ifadeleridir. Geçmiş hükümetin bize verdiği taslak bir çalışma var ve taslağı veren CTP ağırlıklı bir hükümetse, neden polisi sivilleştirmek bir yıl alsın? Bu da demektir ki gerçek niyet olduktan sonra 3 ayda polisin sivilleştirilmesiyle ilgili yasal düzenlemeyi önümüze getirmeniz mümkündür. Bu arada, UBP’nin kurultayı var ve dikkatimi çeken polisin sivilleştirilmesiyle ilgili öngörülen tarih kurultayın sonrasına atılmıştır. Dolayısıyla benim bundan anladığım 1 yıla kadar hükümet bozulursa “Söz verdik yapamadık, çünkü takvimin öngördüğü tarihe daha gelmedik” diye bir algı oluşuyor. Bütün dünyada hemen hemen polis sivilleştirilmiştir savaştan sonra Güney Kıbrıs’ın polisi de sivilleştirilmiştir, eğer bir çözüm olacaksa, çözüme giderken bizim polisimizin sivilleştirilmesi lazımdır.”

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam