DOLAR 32,1342 -0.13%
EURO 35,1668 0.02%
GBP 41,0497 0.2%
ALTIN 2.472,570,21
BITCOIN 21206266,16%

Sıddık’tan yeni açıklama

ABONE OL
4 Şubat 2018 10:16
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Kıbrıs Türk tarafının Cenevre’de gerçekleştirilen Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde sunduğu toprak haritasını geri çekmesi ve akabinde Kıbrıs Rum tarafının bunda haberdar olup olmadığıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Politis ve diğer gazeteler, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun, Kıbrıs Türk tarafının toprak haritasını geri çektiğini açıklamasının ardından, Rum hükümetinin bu gelişmeyi gizlediği şeklindeki iddialarla Güney Kıbrıs’ta başlayan tartışmaların dün de sürdüğünü yazdılar.

Gazete, “Biliyorlar Mıydı Bilmiyorlar Mıydı – Harita Konusunda Ateş Sönmedi” başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs Türk tarafının söz konusu haritayı Aralık ayında geri çekmiş olması ve Rum hükümetinin bundan haberi olup olmadığı konusunun dün özellikle AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun gündeminde olduğunu, BM Kıbrıs Sözcüsü Alim Sıddık’ın ise dün Rum Haber Ajansı’na yeni bir açıklamada bulunduğunu yazdı.Haberde, Sıddık’ın dün Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamada, “BM’nin Kıbrıs Rum tarafını, Akıncı’nın haritanın iade edilmesi talebi konusunda bilgilendirdiğini ve iadenin Aralık ayında gerçekleştiğini” yinelediği belirtilirken, Sıddık’ın bu açıklamasının Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis cephesince “BM’nin haritanın iade edildiği değil, iade talebi hakkında bilgi verdiğinin kanıtı” şeklinde yorumlandığı vurgulandı.

Habere göre Sıddık açıklamasında, Kıbrıs Rum tarafının buna onay verip vermediği şeklindeki bir soruya yanıt vermekten kaçınırken, “liderlerin Guterres çerçevesine bağlı olduklarını” söyledi.

Kipranu: “yalan 

söylüyorlar”

Gazete, haritanın geri çekilmesi ve Kıbrıs Rum tarafının bilgisi olup olmadığı konusundaki en sert eleştirinin dün AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’dan geldiğini yazdı.

Habere göre Kiprianu dün yaptığı açıklamada, Rum hükümetinin haritanın geri çekildiğini Perşembe günü öğrendiği konusunda yalan söylediğini belirterek Kıbrıs Rum tarafının neden BM nezdinde girişim yapmadığı sorusunu sordu.

Kiprianu, Anastasiadis’in başkanlık seçimleri çerçevesinde televizyonlarda yayınlanan açık oturumlarda, haritanın geri çekildiğini bildiği halde, haritaların sunulmasını bir başarı olarak nitelendirdiğini vurguladı.

Kiprianu, Kıbrıs Rum tarafının önerilerini çekerken Kıbrıs Türk tarafının onayının gerekli olmadığı gibi, haritanın çekilmesi konusunda Kıbrıs Rum tarafının onayının gerekli olmadığını sözlerine ekledi.Kiprianu ayrıca, haritanın geri çekilmesinin Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde çok olumsuz bir gelişme olduğunu, geri gidiş anlamına geldiğini de iddia etti.

Gazete, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de dün konuya ilişkin yaptığı açıklamaya kısaca yerdi.

Habere göre Kasulidis açıklamasında, Andros Kiprianu’yu “bilinçli olarak gerçekleri saptırmakla”, Cumhurbaşkanı Akıncı’yı ise Güney Kıbrıs’taki seçimlere müdahale etmekle suçladı.  

Fileleftheros gazetesi ise haberi “BM Harita Konusunda Tutumunu Netleştirdi – Kıbrıs Rum Tarafını Sadece Akıncı’nın Talebi Konusunda Bilgilendirdiklerini Kabul Ettiler” başlıkları altında verdi.

Gazete, BM Sözcüsü Sıddık’ın açıklamasına haberinde yer verirken, açıklamadan, BM’nin Kıbrıs Rum tarafını sadece haritanın iade talebi konusunda bilgilendirdiğinin, daha sonra Rum hükümetine bir bilgilendirmede bulunmadığının anlaşıldığını iddia etti.

Haravgi gazetesi ise konuya ilişkin haberini “Yalanlarda Israr Ediyor ve Üstünü De İstiyor – AKEL Genel Sekreteri: Neden BM’de Girişim Başlatmadılar?” başlığıyla aktardı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam