DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20732960,65%

Şeker Hastalığı (Diyabet) için En Zararlı 10 Gıda

ABONE OL
5 Mayıs 2018 11:12
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Diyabet, kişinin kanında yüksek seviyede glikoz bulunmasından kaynaklı metabolik bir hastalıktır. Kandaki şeker oranının yükselmesi, ya insülin üretim eksikliği (Tip 1 diyabet) ya da vücudun insülin direnci (Tip 2 diyabet) nedeniyle oluşur.

Şeker hastasıysanız, kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmanız önemlidir. Aksi takdirde, gözlerinizden parmaklarınıza kadar vücudun farklı bölümlerini ve organlarını etkileyebilir.

Beslenme, şeker hastalığının kontrol altında tutulmasında önemli bir rol oynamaktadır. Şeker hastalığının riskini azaltmaya ve kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olan bazı gıdalar vardır. Öte yandan, bazı gıdalar var ki; şeker hastalığına davetiye çıkarıyor ve zaten şeker hastası iseniz durumu çok daha kötüleştiriyor.

1. Beyaz Ekmek

Beyaz ekmek, Türkiye’de kahvaltıda ve yemeklerde vaz geçilmez unsurdur. Özellikle kahvaltı ve öğlen yemeklerini ekmeksiz hayal edemiyorsunuz değil mi?

Beyaz ekmek, lif ve besin maddelerinden yoksun rafine undan yapılır. Aslında, beyaz ekmek kötü bir karbonhidrat gıdası olarak kabul edilir, bu da boş kalorisi olduğu ve vücutta çabucak emildiğini gösterir. Ekmekten emilen besinler, kan şekerini etkileyen insülin salınımını hızla tetikler.

2. Şeker Yüklü Kahvaltılık Tahıllar

Sabah işe gidenler genellikle kahvaltı yapmak için zaman bulamazlar. Bunun yerine bir kâse tahıl gevreği yemeyi tercih edenler çok fazla.

Fakat birçok kahvaltılık tahıl, hızlı sindirilen karbonhidratlar ve şeker ile yüklüdür ve bu onları glisemik indeksi (GI) yüksek hale getirir. Böyle bir tahıl gevreği yediğinizde, vücudunuz hızla sindirir, bu da hızla kan şekeri seviyenizi yükseltir.

3. Yağlı Etler

Yağlı etler, şeker hastalığı olanlar ve hastalık riski taşıyanlar için iyi değildir.

2014 yılında yapılmış bir araştırmada; et tüketiminin Tip 2 diyabet riski ile bağlantılı olduğu tespit edilmiş. Et yerine başka besinler tüketebilirsiniz. Özellikle şeker hastalığı riski yüksek kişilerde bunu yapmanın çok faydası olacaktır.


4. Asitli İçecekler (Kola, Gazoz vs.)

Tatlandırılmış gazlı içecekler Türkiye genelinde oldukça fazla tüketilir ancak yüksek şeker ve kalori içeriği nedeniyle şeker hastaları için çok zararlıdır.

Şekerli içeceklerin düzenli tüketilmesi, Tip 2 diyabet, kalp rahatsızlığı ve diğer kronik hastalıklara adeta davetiye çıkarır.


5. Hazır Meyve Suları

Hazır meyve suları, yemeklerin yanında iyi gidebilir ve sıcak günlerde serinletebi-

lir. Fakat, bu meyve sularının büyük bir çoğunluğu şeker deposudur ve şeker hastalığına yakalanma riskinizi artırır.

6. Beyaz Pirinç

Beyaz pirinç, ülkemizde çok yaygın olarak tüketilen bir gıdadır. Ancak aşırı işlendiği için, beyaz pirinç şeker gibi etki yapabiliyor.

Yüksek GI değerine sahiptir ve lif ve magnezyum gibi besin maddelerinden yoksundur. Ne kadar beyaz pirinç yerseniz, Tip 2 diyabet riskiniz o kadar yüksek olur ve kan şekerini dengede tutmanız o kadar zorlaşır.

7. Patates ve Kızartma

Düzenli olarak patates tüketimi (pişmiş, haşlanmış veya kızartılmış) şeker hastalığı olan insanlar için zararlıdır.

Bunun nedeni, patatesteki nişastanın bağırsaklarda hızla parçalanan uzun glikoz dizilerinden oluşmasıdır. Nişasta kana emildiğinde, kan şekerinde ani bir yükselmeye neden olur.


8. Şerbetli Tatlılar ve Gofret Gibi Tatlı Ürünler

Bazen dışarıdan satın aldığınız, bazen de evinizde yaptığınız tatlılar yemek sonrası veya çay keyfi yaparken iyi gidiyor. Ancak farkında olmadan çok büyük miktarda şeker tüketiyoruz. Bu da şeker hastalığına yol açıyor.

9. Şekerli Meyveler

Meyveler genellikle herkes için sağlıklıdır. Çoğu meyve şeker hastaları için önerilir, ancak bunlar şeker içeriği yüksek olmayan meyveler olması lazım.

Olgunlaşmış muz, kavun gibi bazı meyveler, diğer meyvelere oranla daha fazla şeker içerir. Bu meyveleri fazla yemek şekerinizi yükseltebilir. Bu yüzden fazla tüketmeyin.

10. Şekerli ve Aromalı Kahveler

Şekersiz normal bir fincan siyah kahve, prediyabetik (gizli şekeri olan) bir kişi için mükemmeldir. Sorun, Starbucks vb. yerlerde içtiğiniz aromalı ve şekerli kahveler ve içeceklerdir. 

Bu içecekler hem sağlığa zararlı olabilir hem de yüksek miktarda kalori ve şeker içerir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam