DOLAR 32,5841 0.28%
EURO 34,7540 -0.01%
GBP 40,5138 -0.27%
ALTIN 2.488,400,17
BITCOIN 20508362,69%
Savcı mütalaasında fikir değiştirmedi: Gülşen’in 3 yıla kadar hapsini istedi

Savcı mütalaasında fikir değiştirmedi: Gülşen’in 3 yıla kadar hapsini istedi

ABONE OL
5 Mart 2023 21:45
Savcı mütalaasında fikir değiştirmedi: Gülşen’in 3 yıla kadar hapsini istedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Haber Merkezi

Türkiye'de, şarkıcı Gülşen Çolakoğlu'nun, konserinde imam hatip liselilere yönelik sözlerinden dolayı "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan yargılandığı davanın duruşmasında Cumhuriyet savcısı esasa ilişkin mütalaasını açıkladı.

Tutuksuz sanık Çolakoğlu'nun katılmadığı İstanbul 11'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada sanığın avukatları Altın Mimir, Orhan Erol Müezzinoğlu ile Ziya Göktaş hazır bulundu.

Duruşmada esasa ilişkin mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, sanık Çolakoğlu'nun konser sırasında söylediği, "İmam hatipte okumuş kendisi, sapıklığı oradan geliyor." sözlerinde ve sanığın duruşma aşamalarındaki beyanlarında ihtilaf bulunmadığını belirtti.

"SÖZLERİ HALKIN BÜTÜNÜNÜ İFADE EDİYOR"

Sanığın sözlerinin halkın bir bütününü ifade ettiği, bu sözlerin toplumun içinde bulunduğu birlik ve beraberlik içeren ortak değer yargılarının karşıtı olduğu, halkı kin ve düşmanca duygular beslemeye sevk edip, halkın sosyal sınıf bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini diğer kesim aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettiği kaydedilen mütalaada sanığın bu sözlerinin toplumun bir kesimini ayrımcılığa maruz bıraktığı aktarıldı.

Mütalaada, sanığın söz ve beyanlarının, kışkırtıcı, düşmanca tutum ve davranışlar sergilemeye yönelik ifadeler içerdiği, halkı kışkırttığı, bu sözlerin tahrik içerikli ve bireyler arasında kitlesel düşmanlık uyandırmaya elverişli olduğu ifade edildi.

Sanığın söz konusu ifadelerinin umuma açık bir yerde söylendiği aktarılan mütalaada, "Bu konuşmaya ilişkin videonun sosyal medya ve basın yayın organlarında yayınlanmasının akabinde fiilin tahrik edilenler tarafından algılandığı anda suçun tamamlandığı" bildirildi.

1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI TALEBİ

Savcı mütalaasında, sanık Gülşen Çolakoğlu'nun "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.


Gülşen, İstanbul Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi'nde 4 gün tutuklu kaldı.

AVUKATTAN "ALEYHİNE KAMPANYA BAŞLATILDI" SAVUNMASI

Mütalaanın ardından söz alan avukat Altın Mimir, imam hatip liselerinin sosyal sınıf olmadığını iddia ederek, müvekkilinin üzerine atılı suçun tehlike suçu olmadığını savundu.

Avukat Mimir, müvekkilinin aleyhine kampanya başlatıldığını savunarak, "Müvekkilim adına sayısız manevi tazminat davaları açıldı ve hepsi reddedildi. Müvekkilime, 'katli vaciptir' sözlerini kullanan şahsa takipsizlik verilmiş ancak müvekkilim hakkında 24 saat içinde işlem yapılmış ve yararı olmayan bir suçtan dolayı tutuklanmıştır. Müvekkilimin, şu an içinde bulunduğu koşullar nedeniyle teminat bedeli olarak yatırılan paranın iadesini istiyoruz." dedi.

Mahkeme, taraflara mütalaaya karşı savunma yapmak üzere süre verip duruşmayı erteledi.

GÜLŞEN DAVASI… NE OLMUŞTU?

Gülşen Çolakoğlu, 30 Nisan 2022'de Ataşehir'de bir konser sırasında imam hatip liselilere hakaret ettiği iddia edildi.

Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 24 Ağustos 2022 gecesi Gülşen hakkında imam hatip liselilere yönelik sarf ettiği sözlerinden dolayı "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan resen soruşturma başlatıldı.

25 Ağustos'ta polis tarafından gözaltına alınan şarkıcı, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. 4 gün sonra ev hapsi şartı ve yurt dışı yasağı konularak tahliye edilen şarkıcının 12 Eylül'de ev hapsi, 26 Ekim 2022'de de yurt dışı yasağı kaldırıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 48 sayfalık iddianamede Kadın ve Demokrasi Vakfı'nın (KADEM) da aralarında bulunduğu 702 müşteki yer alıyor.

Çolakoğlu'nun savunmasına yer verilen iddianamede, sanığın "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.

GÜLŞEN ÖZÜR DİLEMİŞTİ: İŞ ORTAMINDAKİ ESPRİYDİ

Gülşen, hakkında soruşturma başlatılmasının ardından sosyal medya hesabından açıklama yapmıştı. Şarkıcı şunları kaydetmişti:

"Uzun yıllardır birlikte çalıştığım çalışma arkadaşlarım ile iş ve çalışma ortamında yapmış olduğum bir espri toplumu kutuplaştırmayı hedefleyen kimseler tarafından öne çıkarılarak yayınlanmıştır. Sözlerimin ülkemizdeki kutuplaştırmayı hedefleyen kötü niyetli kimselere malzeme vermiş olmasından dolayı üzgünüm.

"İnandığım özgürlüğü savunurken, eleştirdiğim radikal uca kendimin savrulduğunu görüyorum. Videodaki söylemimden rahatsızlık duyan ve incinen herkesten özür diliyorum. Daha başka bir dil bulmalıydım; bulacağım…"

GÜLŞEN KİMDİR?

1976, İstanbul doğumlu Gülşen Bayraktar, 1995'te sahne aldığı bir barda keşfedildi. 

1996'da ilk albümü "Be Adam" ile çıkış yaparak adından söz ettirdi. 

2004'te dördüncü albümü "Of… Of…" ile daha büyük bir çıkış yaptı ve aynı adlı hit şarkıyla hem Altın Kelebek hem de Kral TV Video Müzik Ödülü kazandı. 

Gülşen bugüne kadar 10 albüm çıkardı. Çok sayıda şarkısı hit olan Gülşen, çok sayıda ödülün de sahibi oldu.

İDDİANAME VE MÜTALAA ARASINDA NE FARK VAR?

İddianame soruşturma işlemi, esas hakkında mütalaa kovuşturma işlemidir.
İddianame ile ceza davası başalar, esas hakkındaki mütalaa ceza davası karar aşamasında sunulur.
İddianame için yeterli şüphe gerekir, esas hakkında mütalaada ise savcılığın kesin görüşü alınır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam