DOLAR 32,5150 0.19%
EURO 34,7988 0.04%
GBP 40,6387 0.29%
ALTIN 2.486,411,01
BITCOIN 20647333,56%
Ramazan için “Akdeniz tipi beslenme” önerisi

Ramazan için “Akdeniz tipi beslenme” önerisi

ABONE OL
22 Mart 2023 12:25
Ramazan için “Akdeniz tipi beslenme” önerisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Türkiye'de Edirne'de bulunan Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, ramazan ayında "Akdeniz tipi beslenme" tavsiyesinde bulundu.

Üstündağ, AA muhabirine, ramazan ayında beslenme alışkanlıklarının değiştiğini söyledi.

İFTAR VE SAHUR ARASINDA SIVI TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Oruç tutanların uzun saatler su ve yemek tüketmediğini dile getiren Sedat Üstündağ, "Burada en önemli nokta susuzluk. Vücut uzun süre besinsiz kalmaya dayanabiliyor ancak yeteri kadar su tüketilmesi çok önemli. Vücudumuzun yüzde 60'ı su. Hücre yapısından kemiğin içine kadar vücudun her noktasında su bulunuyor. O yüzden iftar ve sahur arasında sıvı tüketimine çok dikkat edilmeli. Mümkünse sıvı alımı şeker ve tuzdan uzak içeceklerle karşılanmalı." dedi.

Üstündağ, sağlıklı bir oruç için iftar ve sahur yemeklerinde tuz ve şeker içeriği yüksek besinlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

KARBONHİDRATTAN ZENGİN YİYECEKLERİN TÜKETİMİNE DİKKAT

Oruç tutanların metabolizmasının yavaşladığını belirten Sedat Üstündağ, iftar sofralarında karbonhidrattan zengin yiyeceklerin tüketilmesinin yoğun hormon salgılanmasına ve sağlık sorunlarına neden olabildiğine dikkati çekti.

Karbonhidrattan zengin besinlerde şeker oranının yüksek olduğunu anlatan Üstündağ, "Özellikle böyle durumlarda aşırı insülin hormonu salgılanıyor. Böyle olunca da damar duvarındaki tıkanmalardan ileride gelişebilecek şeker hastalığına kadar pek çok sağlık sorununu doğuruyor." ifadelerini kullandı.

AKDENİZ TİPİ BESLENME ÖNERİ

Üstündağ, ramazanda, çok az işlenmiş gıdalara yer verilen, her türlü meyve ve sebze, tam tahıllı ürünler, kuru yemişler, zeytinyağı, zeytin, keten tohumu ve susam gibi yağlı tohumlar, otlar ve baharatların oluşturduğu Akdeniz tipi beslenme önerisinde bulundu.

Uzun süren açlığın ardından yavaş yemek yemenin sağlık açısından önemli olduğunu dile getiren Üstündağ, şunları kaydetti:

"İftarda hızlı bir şekilde yemek yenmemeli. Metabolizmayı zorlamayacak tarzda bir beslenme düzeni geliştirmek lazım. Sıvı gıdaların ve çorbaların iftar sofrasında tüketilmesi bu anlamda faydalı olacaktır. Bol yeşillikli salata sofralarda yerini almalı. Beslenmeyi zaman içine yaymak gerekli. İhtiyaç duyulan tüm besinleri bir defa da almak yerine aralıklı olarak yapmak ve bunu sıvıyla birlikte gerçekleştirmek çok önemli. Vücudun olumsuz tesirlerle karşılaşmasının önüne geçer.

Normal zamanlarda olduğu gibi ramazan ayında da Akdeniz tipi beslenme sağlıklı yaşam için çok önemli. Taze meyve sebzeler, lifli gıdalar, tahıllar ve doymamış yağlar tüketilmeli. Kırmızı et ve doymamış yağ içeren besinler çok seyrek tüketilmeli. En önemlisiyse işlenmemiş gıdalardan zengin beslenme, her zaman sağlığın sürdürülebilmesi açısından temel bir gereksinimdir."

AKDENİZ TİPİ BESLENME NEDİR?

 

Akdeniz diyeti olarak da bilinen Akdeniz tipi beslenmenin temel özelliği besin çeşitliliğine sahip olmasıdır. Sebze, meyve, ekmek ve diğer tahıllar, kuru baklagiller ile yağlı tohumlar gibi bitkisel kaynaklı besinler Akdeniz tipi beslenmede sıklıkla yer almaktadır. Akdeniz tipi beslenmede görünmez yağ oranı düşüktür, görünür yağın ise çoğu zeytinyağıdır. 

AKDENİZ TİPİ BESLENME LİSTESİNDE NELER BULUNMALIDIR?

Akdeniz tipi beslenme listesinde;

Tam tahıl kaynağı besinler
Sebze ve meyveler
Kurubaklagiller
Yağlı tohumlar
Zeytinyağı
Balık tüketimi ön plandadır.

Bunun yanında kırmızı et ve doymuş yağ tüketimi azaltılmıştır.

AKDENİZ TİPİ BESLENMEDE HANGİ GIDALAR SINIRLI TÜKETİLİR?

Akdeniz tipi beslenmede aşağıdaki gıdaların tüketiminin sınırlandırılması tavsiye edilir:

Tereyağı ve margarin
Kırmızı et
Çikolata, bisküvi, kek ve cips gibi paketli gıdalar
Beyaz ekmek, makarna ve pirinç
Hamur işleri
Mısır gevreği
Sosis, sucuk gibi işlenmiş etler, şarküteri ürünleri, konserve etler
Yüksek oranda yağ içeren peynir, süt ve krema gibi süt ürünleri

Hayvansal protein olan balık ve deniz ürünlerinin haftada en az 2 kez tüketilmesi Akdeniz tipi beslenmeye uygundur. Ayrıca haftada 1-2 kez kümes hayvanları tüketilebilir. Yumurta, süt, peynir ve yoğurt gibi diğer hayvansal proteinlerin daha küçük porsiyonlarda yenmesi önemlidir. Kırmızı etin ayda birkaç kez ile sınırlı tutulması önerilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam