DOLAR 32,3845 0.06%
EURO 34,7911 -0.03%
GBP 40,6883 0.22%
ALTIN 2.394,67-0,08
BITCOIN 19157022,62%
Profesör uyardı: Havalimanında tehlike büyük, uçuşlar yönlendirilsin

Profesör uyardı: Havalimanında tehlike büyük, uçuşlar yönlendirilsin

Profesör uyardı: Havalimanında tehlike büyük, uçuşlar yönlendirilsin - Trabzon Havalimanı’nın pistinde meydana gelen çökmeler nedeniyle uçuş iptalleri yaşanırken, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş uyarıda bulundu. Trabzon Havalimanı zemininin uçaklar için büyük tehlike oluşturduğunu ifade eden Bektaş, uçuşlara tamamen kapatılması ve uçuşların Rize ve Ordu havalimanlarına yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

ABONE OL
5 Temmuz 2023 09:55
Profesör uyardı: Havalimanında tehlike büyük, uçuşlar yönlendirilsin
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Türkiye genelinde yaz mevsiminde en çok yoğunluğun yaşandığı illerden biri olan Trabzon’da uçuş rekorları kırılırken, Trabzon Havalimanı ile ilgili yaşanan gelişmeler endişeye sebep oldu. Yıllardır uçuş pistinin zemininde meydana gelen çökme ve tümsekler nedeniyle periyodik şekilde tadilata alınan ve uçuş iptalleriyle gündeme gelen Trabzon Havalimanı için kalıcı bir çözüm üretilememesi tehlikenin boyutunu arttırdı.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş

REKOR KIRAN HAVALİMANI TADİLATA ALINDI

24 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında Trabzon Havalimanı’nda iç hatlarda 575, dış hatlarda ise 560 olmak üzere toplam 1135 uçak trafiği yaşandı. Kendi özelinde uçuş rekoru kıran havalimanında pist zemininde yaşanan çökmeler nedeniyle bazı uçuşlar iptal edildi, pist bakım ve onarıma alındı.

“YAMAÇ SULARI PİSTİN ZEMİNİNE SIZIYOR”

Neredeyse iki-üç haftada bir kısa süreli tadilata alınan Trabzon Havalimanı pisti ile ilgili Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, SÖZCÜ’ye konuştu, pistin uçaklar için büyük tehlike oluşturduğunu söyledi.

Yamaçlardan gelen suların havalimanı pistinin zemininde çökme ve tümseklere neden olduğunu ifade eden Bektaş, “Pistin altında killi bir zemin var. Bu killi zemin suya çok duyarlı. Zaman zaman su alınca şişiyor. Yamaçlardan gelen sular pistin altına doğru sızıyor. 2021 yılında havalimanı pisti bakıma alındı. 58 milyon lira para harcandı. Sızıntıyı önlemek için kanalizasyon yapmışlardı ancak bu yeterli olmadı, daha sonra yamaçlardan gelen su pist zeminin altına sızdı. Suya doygun killer, zemin oturmasına ya da zeminin yükselmesine neden oluyor” dedi.

“UÇUKLAR İNİŞ SIRASINDA SAVRULABİLİR”

Uçakların çökme ve tümseklere denk gelmesi halinde savrulma ihtimali olduğuna dikkat çeken Bektaş, “Uçak trafiği çok fazla olduğu için ve uçaklar darbe şeklinde zemine indiği için pistin bazı yerlerinde çökmeler meydana gelebiliyor. Bunlar palyatif çözümlerle giderilmeye çalışılıyor ama bu oturma ve çökmeler fark edilmezse uçuşlarda müthiş bir risk oluşturur.  Uçaklar iniş sırasında çökmeye denk gelirse savrulabilir. Gece uçuşlarında çökmeleri pilotlar fark ediyor” diye konuştu.

“UÇUŞLAR RİZE VE ORDU HAVALİMANI’NA YÖNLENDİRİLMELİ”

Trabzon Havalimanı’nın uçuşlara tamamen kapatılması gerektiğini ifade eden Bektaş, “2021 yılındaki çalışma çözüm olmadı, hala tamiratlar yapılmaya devam ediyor. Bir risk var. Her gün artan bir risk, bir tehlike var. İnsan hayatı turizmden daha önemli, popülist politikalardan da daha önemli. Kim bu sorumluluğu alacak bilmiyorum.

İnsanların hayatıyla kumar oynanıyor.  İzledikleri yöntem çok yanlış, uçuşları iptal edip tamirat yapıyorlar, tekrar sorun çıkarsa yine iptal, yine tamirat yapıyorlar. Riski var mı? Var. Yapılması gereken; uçuşları belli bir süre Rize ya da Ordu’ya yönlendirmek, Trabzon Havalimanı’nı uçuşlara kapatıp yeniden ele almaktır. Bunu yaz sezonu olmadan önce yapmak gerekirdi. Kimsenin de bu riski alacağını zannetmiyorum” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam