DOLAR 32,4901 0.12%
EURO 34,7780 0.13%
GBP 40,5459 0.21%
ALTIN 2.488,651,09
BITCOIN 2017952-0,53%
Prof. Yaman Akdeniz, ifade özgürlüğü mücadelesini kazandı

Prof. Yaman Akdeniz, ifade özgürlüğü mücadelesini kazandı

Prof. Yaman Akdeniz, ifade özgürlüğü mücadelesini kazandı - Prof. Dr. Yaman Akdeniz, erişimin engellenmesine ilişkin istatistiklere ilişkin bilgi istedi ancak BTK talebi reddetti. Akdeniz'in başvurduğu Anayasa Mahkemesi, kamu yararına işaret ederek 'ifade özgürlüğü ihlali' kararı verdi.

ABONE OL
14 Nisan 2023 09:45
Prof. Yaman Akdeniz, ifade özgürlüğü mücadelesini kazandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Prof. Yaman Akdeniz, ifade özgürlüğü mücadelesini kazandı

İnternet hukuku ve insan hakları alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. Yaman Akdeniz, internet sitelerine erişimin engellenmesi kararlarına ilişkin istatistiklerle ilgili bilgi edinme talebinde bulundu. Talebi, Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından reddedilince hukuk mücadelesi başlattı.

Akdeniz konuyu Anayasa Mahkemesi’ne kadar taşıdı. Yüksek Mahkeme yaptığı inceleme sonunda şu kararı verdi. Anayasa Mahkemesi’nin karara ilişkin duyurusu şöyle:

“Hukuk fakültesinde öğretim üyesi olan başvurucu, cyber-rights.org isimli kâr amacı gütmeyen sivil toplum örgütü ile bilgiedinmehakki.org isimli internet sitesinin kurucusudur.

Başvurucu, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu hükümleri kapsamında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) internet sitelerine erişimin engellenmesi kararlarına ilişkin istatistiklerle ilgili bilgi edinme talebi içeren bir başvuru yapmıştır.

Bu başvuruda ilk olarak 5651 sayılı Kanun’un 8. maddesinde yer alan katalog suçlar için re’sen ve yargı kategorileri ayrı ayrı olmak kaydıyla erişim engelleme istatistikleri ile ilgili detaylı bilgileri, ikinci olarak katalog suçlar kapsamı dışında verilen erişim engelleme kararlarının sayısını talep etmiştir.

Başvurucu, BTK’nın ret cevabına karşı Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna (Kurul) itiraz etmiştir. Kurul bu itirazı haklı görmeyerek reddetmiştir.

Bunun üzerine başvurucu, BTK’ya yaptığı bilgi edinme başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açmıştır. BTK ise usul yönünden davanın Danıştay’da açılması gerektiğinden görev yönünden reddedilmesi gerektiğini, esas yönünden ise davacının talebinin kabul edilmesinin mevzuat uyarınca mümkün olmadığını ileri sürerek davanın reddini talep etmiştir. Yargılamayı yürüten idare mahkemesi davayı reddetmiş, temyiz incelemesini yapan Danıştay bu kararı onamıştır.

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜM İHLAL EDİLİYOR”

Başvurucu, internet sitelerine erişimin engellenmesi kararlarına ilişkin istatistiklerle ilgili bilgi edinme talebinin reddedilmesi nedeniyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini iddia etmiştir.

“ULAŞILMASI GEREKLİ BİLGİ” 

Başvurucunun internet hukuku ve insan hakları alanında çalışan bir akademisyen olduğu dikkate alındığında faaliyetlerinin basın özgürlüğünün sağladığı korumaya benzer bir koruma gerektirdiği, başvurucu için uyuşmazlık konusu bilgi talebinin düşüncenin açıklanması amacının bir ön koşulu olduğu ve düşüncenin oluşumu sürecinde faydalanılmak üzere ulaşılması gerekli bir bilgi olduğu kanaatine varılmıştır.

Somut olayda başvurucunun birinci ve ikinci talebi ile ilgili olarak; başvurucunun talep ettiği bilgiyi kamuya açık kaynaklardan kendisinin filtreleyip, derleyebileceği hâlde idareden talep ederek önemli ölçüde iş yüküne yol açtığı bir durum olmadığı gibi hâlihazırda idare tarafından seçilen parametrelere göre yayımlanan bilginin yeterli görülmeyip daha ayrıntılı parametrelere dayanan bilgi talep edilmesiyle önemli ölçüde iş yüküne yol açılan bir durum veya idarenin bile elinde olmayan bir bilginin istenmesi de söz konusu değildir.

“KAMU YARARI İÇİN GEREKLİ” 

Erişimin engellenmesi istatistiklerine ilişkin ve açıkça kamu yararına olan bir konuda tartışmaya katkıda bulunmak amacıyla yapılan bilgi talebinin internette ifade özgürlüğü üzerine çalışan bir akademisyen ve internet üzerinden sansürle mücadele eden sivil toplum örgütlerinde aktif rol üstlenen başvurucunun çevrim içi alanda ifade özgürlüğü ihlallerine yönelik yürüttüğü çalışmaları için gerekli olduğu değerlendirilmiştir.

Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermiştir.”

Erişimin engellerini duyuran internet sitesine erişim engeli!İlginizi ÇekebilirErişimin engellerini duyuran internet sitesine erişim engeli!Meclis'te 'bant daraltma' tartışmasıİlginizi ÇekebilirMeclis'te 'bant daraltma' tartışmasıTwitter'da erişim sorunuİlginizi ÇekebilirTwitter'da erişim sorunu

Günün Trend Videosu

Daha fazla göster

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam