DOLAR 32,2779 -0.19%
EURO 34,8339 0.05%
GBP 40,6667 0.17%
ALTIN 2.403,180,41
BITCOIN 20609630,01%

Pile’yi temizleyin

ABONE OL
21 Eylül 2015 12:22
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Yeni Bakış, müzakerecilerin masada konuştuklarına dair çarpıcı detayları yayımlamaya devam ediyor. Espen Barth Eide’nin katılımıyla gerçekleştirilen görüşmelerde satır aralarında önemli noktalar gizli. Geçiş hükümeti boyunca çözüm karşıtı güçlerin, önüne geçmek için polis kuvvetinin hatta gerekirse yabancı aktörlerin desteğiyle gerçekleşecek müdahalenin şart olduğunu söyleyen Eide, çözümsüzlükten nemalananlarla mücadelenin şimdiden başlaması gerektiğini mesajı verdi.  

Yeni Bakış’ın ele geçirdiği gizli belgelere göre, Eide, Pile’de Türk ve Rum polisinin işbirliği içinde çalışacağı bir formül bulunarak, yasadışı kumarhanelerin bir an evvel kapatılması gerektiği talimatı verdi.

Rum basınına daha önce yansıyan haberlerde de duyurulduğu gibi, Pile’de bölge halkının huzurunu tehdit eden yaklaşık 16 yasadışı kumarhane bulunuyor. Müzakere çalışma grupları ile bir araya gelen Özel Temsilci Eide, buraların sadece sosyal sorun yaratan yeraltı mekanları olmadığını söyleyerek, çözüm sonrası anlaşmayı bozmaya çalışacak olan muhtemel unsurları beslediğine dikkat çekti.

Eide, geçiş dönemindeki güvenlik konusuna değindiği konuşmasında, sözü Pile’deki yasadışı kumarhanelere getirerek, burada karapara aklama faaliyetlerinin sürdürüldüğüne dikkat çekti. Eide, kumar mafyasının çok yukarıda bazı örgütler ve ülkücüler (Grey Wolves) gibi  çözüm karşıtı gruplar ile bağlantıları olduğunu görüşünde.

Yeni Bakış-ÖZEL

Müzakere çalışma gruplarının Eide’nin de katılımı ile gerçekleşen toplantısında Pile ile ilgili diyaloglar:

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide: Geçiş döneminde güvenlik boyutunu unutmayın. Geçiş döneminde güvenlik için polis kuvvetlerine ihtiyacınız olacak. Meşruluk ve yasallık yeterli olmayacaktır. Yaptırım için güce ve otoriteye de ihtiyacınız olacak.

Bugün Pile köyünde ciddi bir ortak sorununuz var. Muhtarlar ve halk arasındaki işbirliğine söyleyecek lafımız yok. Ancak bu köydeki kumar mafyası, buldukları yasal boşluğu değerlendirerek faaliyetlerini artırarak sürdürmektedir. Genellikle Kıbrıslı Rum kumar işletmecileri ya işbirliği ya da ya da zorla Kıbrıslı Türklerin mülklerini alarak orada kumarhane kuruyorlar. Rum polisi Türk’e ait olan evlere baskın yapamıyor. Türk polisi baskın yapmaya kalkınca, Rum işletmeciler, kimlik kartlarını çıkararak, “Ben Rum’um bana dokunamazsınız” diyebiliyor.

Bu kumarhaneler sadece kumar oynanan ve kötü alışkanlıklar kazandıran yerler olarak değerlendirilmemeli. Burada ciddi bir kara para aklama faaliyeti gerçekleşiyor. Artık geçmişteki “tanınma” gibi korkular bir tarafa bırakılmalı ve iki tarafın polisleri arasında işbirliğinin yolları bulunmalıdır. BM Sivil Polisi, size fikirleri ile yardım etmeye hazırdır. Bu yasadışı aktivitelerin “çok yukarılarda bazı örgütlerle” ve ülkücüler (Grey Wolves) gibi çözüm karşıtı gruplar ile bağlantıları olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda ortak bir adım atmalısınız.

Kıbrıs Rum Tarafı Müzakerecisi Andreas Mavroyannis: Bu konu müzakere masasının konusu değildir. Bizler Özdil ile bu meseleleri, farklı bir ortamda ele aldık.  Geçiş döneminde polis ve yaptırım dahil olmak üzere tüm güçler, geçiş konseyinde olacak. İlk başta iki kurucu devletin polislerinden gerekirse de yabancı polislerden yardım istenebilir.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu: Espen’in dile getirdiği unsurlar önemlidir. Pile’deki mafya şu an kurdukları “dokunulmaz” sistemin bir çözüm ile sona ereceğini biliyor ve çözüme karşı her türlü çabaya destek vereceklerdir.  Bu yüzden onlarla mücadelemizi şimdiden başlatmalıyız.

Eide: Bu erteleyebileceğiniz bir konu değildir. Çözüm sonrasında polis kuvvetleriniz işbirliği içinde hatta beraber çalışacaktır. Bu işbirliğine neden şimdi başlanmasın? Böylece beraber çalışma tecrübesi de edinmiş olursunuz.

Mavroyannis: Bu konuyu sanırım artık kapatabiliriz, az önce de ifade etiğim üzere bir düzenleme çerçevesinde Özdil ile nu konuları ele aldık. Tatilden döndüğümüzde bu konuda neler yapabileceğimize tekrar bakacağız

Masada Pile ile konuşulanlar burada sona eriyor. Eide,  Pile’de şimdiden başlatılmasını istediği temizleme operasyonunun iki polisin işbirliği gerçekleştirilmesi gerektiği üzerinde dururken, Rum Müzakereci Mavroyannis, konunun mevkidaşı Özdil Nami ile gündemlerinde olduğunu belirterek, başka bir ortamda yeniden ele alacakları mesajı veriyor.

Yeni Bakış müzakere masasında satır aralarında kalan çarpıcı gerçekleri okurlar ile paylaşmaya devam edecek.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam