DOLAR 32,4652 -0.08%
EURO 34,8720 0.03%
GBP 40,8573 0.03%
ALTIN 2.418,76-0,12
BITCOIN 1873303-3,80%

Paranın Yurtiçine Akacağı Hat Oluşturacağız

ABONE OL
22 Haziran 2015 08:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Abbas ELMAS

Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, bir süre önce 28 belediye tarafından oluşturulan ve Türkiye’den gelecek olan suyu yönetmeye talip olan yapıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.  Benli, Belediyeler Birliği Genel Kurulu’nun, suyu belediyeler yönetmeli şeklinde bir karar alarak, bu konunun ileriye taşınması noktasında kendilerine görev verildiğini kaydetti. Bu konuda çalışmaya başladıklarını aktaran Benli, toplumda da moral ve motivasyon oluşturan bu fikrin, ülkedeki 28 belediyeyi de ortak bir noktada birleştirmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

“Profesyonel ekip kurduk”

Benli, bu çalışmayla ilgili profesyonel bir ekip kurduklarını anlatarak, uzman ekiple yapılan ve verilere dayanarak hazırlanan projenin, bilimsel bir proje olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti.  Benli, bu çalışmaları gönüllü ancak alanında uzman ve profesyonel şahıslar tarafından yapıldığını söyledi. Projenin su yönetme projesi olduğunu ve Fasıl 154 Şirketler Yasası’nda 28 belediyenin ortaklığında kurulan bir şirketin bunu yapacağını anlatan Benli, özel bir şirket olarak hayat bulan yapının  28 belediye tarafından oluşturulması nedeniyle  kamusal bir yanının da olduğunu kaydetti.

 Şirketin birtakım stratejik hedefleri olduğunu anlatan Ahmet Benli,  bu hedeflerin  en önemlisinin ise Ada’ya gelecek suyu veya mevcut su kaynaklarını en doğal ve en faydalı şekilde kullanabilmek olduğunu söyledi. Benli, bu kurgunun önemli hedeflerinden bir diğerinin  ise Kıbrıs halkının bu suyu en kaliteli ve en uygun fiyata satın almasını sağlamak olduğunu ifade ederek, “Çeşitli şirketler bu suyu yönetebilir ancak, esas olan en uygun fiyata bu suyun Kıbrıs halkına ulaşmasıdır” diye konuştu.

“Suyun büyük kısmını zaten belediyeler yönetiyor”      

Belediyelerin şu anda da ülke suyunu büyük ölçüde yönettiklerine işaret eden Benli,  “Burada en büyük avantajımız belediye sınırları içindeki kaynakları bizim yönetmemizdir ve burada bu işleri zaten bizim personelimiz yapıyor. Bizler bu personeli hayata geçecek yeni yapıya müdahil edeceğiz burada da ortaya çıkan en büyük avantaj, bu arkadaşların zaten bugün itibarıyla bu işleri profesyonel olarak yürütmesidir” dedi.

Ahmet Benli sözlerini şöyle sürdürdü:  “Yabancı şirketler ülkeye su dağıtan 130 bin su sayacının yerini 5 ay uğraşsa bile bulamaz. Biz tecrübeli elemanları mızı bu şirketin bünyesinde toplayarak bu işleri kolayca yürüteceğiz.”

 

 

“75 milyon TL’lik bir yatırıma ihtiyaç var”

Çalışmalar sonucu ülke genelinde içme suyunu sağlıklı bir şekilde dağıtmak için  75 milyon TL’lik bir yatırıma ihtiyaç olduğunun ortaya çıktığını anlatan  Benli, özel firmaların bu işi yapabilmek için ortaya koyacağı rakamların  bu rakamın kat kat üzerinde olduğunu söyledi. Kanalizasyon ve atık sisteminin ise AB standartlarında  yapılabilmesi için ise 216 milyon TL ye ihtiyaç duyulduğunu belirten Benli, tüm altyapı işlemleri için toplam 291 milyon TL kaynağa ihtiyaç olduğunu söyledi. Benli 28 belediyenin bu  ihtiyacı karşılayabilecek  ilk başta 10 yıllık, uzun vadede ise 20 yıllık ödeme ve mali planlarının hazır olduğunu kaydetti.

“Para ülkede kalacak”

Konuşmasında bir başka önemli hedeflerine dikkat çeken Ahmet Benli, su projesinin hayat bulacağı   ilk yıldan yüz milyon TL’nin üzerinde bir paranın piyasada  döneceğini söyledi.  Bu miktarı “Büyük bir meblağ” olarak nitelendiren Benli, bir ülkeye giren paradan çok  çıkan para olması halinde  o ülkede fakirleşme yaşanacağına dikkat çekti. Benli, çeşitli vesilelerle paranın zaten yurt dışına çıktığını vurgulayarak, “Eğer su yönetimiyle ülkede dönecek bu parayı çeşitli nedenlerle yurtdışına gitmesine izin verirsek, bu ülke fakirleşecektir. Bizim kurgumuz bu paranın burada kalması kurgusudur. Bu sistemin de yurtdışına para taşıyan sitemlerden bir olmaması için çalışıyoruz. Bir taraftan su getirmesi için boru bağlanırken, diğer taraftan yurtdışına para taşıyacak başka bir boru bağlanmasın” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam