DOLAR 32,5002 0.15%
EURO 34,7889 0.15%
GBP 40,5830 0.29%
ALTIN 2.487,331,03
BITCOIN 2008029-1,23%
Okullardaki deprem denetimleri ne durumda?

Okullardaki deprem denetimleri ne durumda?

ABONE OL
6 Mart 2023 19:00
Okullardaki deprem denetimleri ne durumda?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Başbakanlığa bağlı Deprem Denetim Komitesi çalışmalarını sürdürüyor.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamaya göre 6 Şubat’ta Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrasında Başbakanlığın hemen hareket geçtiği ve olası depreme yönelik ülkenin hazır hale getirilmesi için çalışmalarını başlattığı belirtildi.

Açıklamada, ilk adım olarak içinde bilim insanları, konuya paydaş odalar ve devlet yetkililerinin olduğu Başbakanlığa bağlı Deprem Denetim Komitesi’nin oluşturulduğu anımsatıldı.

Açıklamada, yapılan çalışmalar kapsamında ilgili komite tarafından üretilen kararlardan biri olan "ülkede bulunan ilk, orta ve liselerin depreme karşı risk denetimlerinin" öncelikli olarak yapılması için harekete geçildiği belirtildi.

Buna bağlı olarak; ülkede bulunan 160 devlet okulunun ve bu okulların içerisinde bulunan 740’a yakın yapının denetimlerinin yapımına hemen başlandığı kaydedilen açıklamada, şu ana kadar 650’ye yakın yapının ilk aşama denetimlerinin gerçekleştirildiği ve yapıların listelendiği ifade edildi. Yapı denetimlerinin ilk aşaması olan gözlemlerin bir kaç günlük süre içerisinde tamamlanmasının planlandığı belirtildi.

Deprem Denetim Komitesi’nin aldığı karar uyarınca gerçekleştirilen yapı denetimlerinin 5 aşamadan yapıldığı anımsatılarak, bu aşamalar şöyle sıralandı:

1- Gözlem: Uluslararası standartlara uygun şekilde yapılan gözlemler sonucunda yapıların depreme karşı risk öncelik sıraları belirleniyor.

2- İleri tetkik: Yapılan gözlemler sonucunda ortaya çıkan risk önceliği listesine göre ihtiyaç duyulan yapılarda ileri tetkik denetimlere ve laboratuvar çalışmalarına geçiliyor.

3- Fizibilite: İleri tetkikler sonucu ihtiyaç duyulan yapıların güçlendirme projeleri çıkarılıyor ve fizibilite çalışmasına başlanıyor.

4- Güçlendirme: Fizibilite raporunun hazırlanmasından sonra uygun görülen yapıların güçlendirilmesine, diğerlerinin ise yıkımlarına geçiliyor.

5- Son kontrol: Güçlendirmesi tamamlanan yapılarla ilgili yürütülen çalışmaların verimliliği, uygunluğu ve yapı güvenliği son kez kontrol ediliyor

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam