DOLAR 32,3459 0.28%
EURO 35,1379 -0.02%
GBP 40,9103 -0.27%
ALTIN 2.309,421,41
BITCOIN 22898213,11%

Nerede O Eski Bayramlar…

ABONE OL
16 Temmuz 2015 09:24
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Bu soruyu kaç kez duyduk büyüklerimizden kim bilir. Gençler pek hatırlamasa da hatırlayan çok eski bayramları. Nasıldı eski bayramlar? Ne değişti veya neyi özlüyoruz acaba? Değişmeyen tek şey değişimdir diyor filozoflar. Bu bakış açısıyla zaman ve şartlarla değişimlerin yaşanması çok normal ama değişimin getirisi ve götürüsü önemli. Başka bir taraftan toplum tarafından belli geleneklerimizin devam ettirilmesi ve yeni nesillere aktarılması bekleniyor. Peki, ne işe yarıyor bu gelenekler ve neden önemliler?

Gelenekler, ‘bir toplumda kuşaktan kuşağa aktarılan toplum bireyleri arasında manevi bağları güçlendiren her çeşit kültürel değer,  alışkanlıklar ve bilgilerden’ oluşur.  Bayramlar da geleneklerimizden bir tanesidir ve manevi bağların güçlenmesini sağlarlar. Eski bayramlarda, bayram öncesinde mutlaka bayram temizliği yapılır, özellikle çocuklara ‘bayramlık’ kıyafetler alınır, bayram günü yeni kıyafetler giydirilirdi. Hatta yeni kıyafet alımı genelde sadece bayram öncesinde yapılırdı, şimdiki gibi her zaman değil. Bu yüzden alışveriş çok daha anlamlıydı. Bütün aile üyeleri bir araya gelir öncelikle aile büyüklerinin elleri öpülür, sonra da herkesin bayramı kutlanırdı. Büyük sofralar kurulur, çocuklara para ve şeker dağıtılırdı.  Çocuklar bayram yerlerine götürülür aileleriyle birlikte eğlenmenin keyfini çıkarırdı. Bu yüzden çocuklar için çok daha anlamlıydı eski zaman bayramları.

Özellikle bayramlarda herkesin bir arada olmasına büyük özen gösterilirdi. Şimdi ise çoğu insan için bayramlar, bayram olmaktan çıktı tatil fırsatına dönüştü. Bazı aileler gelenekleri devam ettirmek için çaba harcasa da özellikle gençler bayram tatillerini aylar önce tespit edip tatil planlarını yapıyorlar. Bu nedenle de uçak biletleri bayram dönemlerinde ateş pahası oluyor. Bu olayın kar yapanları ise havayolları ve oteller oluyor.

Bayramların en önemli yanı insanların birbiriyle zaman geçirip, paylaşımda bulunması, uzun zaman görüşemedikleri akrabaların hatırlanması için fırsat yaratılmasıdır diye düşünüyorum. Hatırlanmak ve değer görmek bireylerin ihtiyaçları olan değerlerdir. Ve aslında bayramların eskisi gibi yaşanmaması işte bu yüzden tehlikeli. Eski değerlerin hiçe sayılması veya eskisi kadar önemsenmemesi toplumu ve aileyi birarada tutan dayanışma duygusunun unutulmasına, bireylerin yalnızlaşmasına neden oluyor. Yalnızlaşma ise toplum bağlarının zedeleyip bireyselleşmeye zemin hazırlıyor. Bireyselleşme ile birlikte insanlarla olan paylaşımlarımız azalıyor, sanal iletişimler hayatımızın gerçeği oluyor.

Modern hayatın sorunları karşısında yalnız hissetmek bireyin güçsüzleşmesine ve depresyona girmesine zemin hazırlarken, çıkış yolu da çok kolay bulunamıyor. Sanal iletişim bizi depresyondan ve bunalımdan çıkaramadığı gibi aile ve arkadaşlarla geçirilecek zamanı da bizden çalıyor.

Önümüz bayram, eminim birçoğunuzun bu bayram tatilinde güzel planları vardır. Planınız ne olursa olsun sevdiklerinizle olan paylaşımları ertelemeyin. En büyük mutluluğun ve en iyi terapinin,  sosyal paylaşımlar ve sevginin gösterilmesi olduğuna inanıyorum. Hayat bizim için ne sürprizler hazırlıyor bilmiyoruz, ‘an’ı yaşayarak sevgimizi paylaşmak için sadece bayramları beklemeye gerek yok. Kendinize ve sevdiklerinize bir iyilik yapın, bayramda ve sonrasında birlikte kaliteli zaman geçirin. Herkese bol paylaşımlı bayramlar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam