DOLAR 34,2476 0.06%
EURO 37,6219 0.36%
GBP 44,9911 0.41%
ALTIN 2.873,290,15
BITCOIN 2084222-2,25%
Mali protokolde taahhüt edilen eylemler neler?

Mali protokolde taahhüt edilen eylemler neler?

ABONE OL
8 Haziran 2023 09:05
Mali protokolde taahhüt edilen eylemler neler?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti (KKTC) arasında "2023 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması"nın onaylanmasına ilişkin karar dün Türkiye Resmi Gazete'de yayımlandı.

İki ülke arasında 31 Mart'ta imzalanan anlaşma henüz KKTC Resmi Gazete'de yayımlanmadı.

PROTOKOLÜN TAMAMINI İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN

Anlaşmanın "Eylem Planı"nda 11 reform başlığı altında KKTC'nin taahhüt ettiği 85 eylem yer alıyor.

Bu kapsamda Türkiye de, 6 milyar 400 milyon TL’ye kadar olmak üzere hibe ve 3 milyar 100 milyon TL’ye kadar olmak üzere kredi şeklinde yardım taahhüdünde bulunuyor.

Anlaşmayla birlikte imzalanan, iki ülke arasında iş birliği çerçevesini ortaya koyan amaç ve politikaların yer aldığı “İşbirliği Çerçeve Belgesi”nde ise 23 iş birliği alanı bulunuyor.

Protokolde aylara göre taahhüt edilen eylemler şöyle sıralandı:

Haziran 2023  

Şans oyunlarına ilişkin vergiler arttırılacak. Şans Oyunları Yasası'nda şans oyunu salonu ruhsat ücretlerinin yüzde 47,5'i turizm maksatlı, yüzde 47,51 hazineye ve yüzde 5'i Taşınmaz Mal Komisyonu'na aktarımı sağlanacak. Casinolardan alınan gelir vergisi yüzde 12 artırılacak.
Elektronik şans oyunları sektörünün düzenlenmesi ve bu sektörden elde edilen gelirlerin arttırılması amacıyla Elektronik Şans Oyunları Yasa Tasarısı yasalaşarak yürürlüğe girecek.  
Gelir ve Vergi Dairesi ile Sosyal Sigortalar Dairesi'ne verilecek beyannameler tek tip hale getirilecek, meslek gruplarına göre taban, maaş skalası belirlenecek.
Suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesine yönelik gerekli adımların atılması hususunda iş birliği yapılacak, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesine ilişkin Yasa Tasarısı'nın ivedilikle yürürlüğe girmesi sağlanacak.
Kalkınma Bankası'nın, Bankacılık Yasası'na tabi tutulması sağlanacak, yeniden organizasyonu ve kredi tahsilatlarının arttırılmasına ilişkin yetkilerinin güçlendirilmesine yönelik mevzuat değişikliği yapılacak.
Kıbrıs Vakıflar İdaresi taşınmazlarından elde edilecek kira gelirlerinin arttırılması sağlanacak, amacına uygun kullanılmayan ve boş bırakılan gayrimenkullere ilişkin sözleşmeler feshedilecek.
Vergi denetimlerinin sıklaştırılması sağlanacak, risk bazlı vergi denetimine yönelik elektronik sistemin kurulması ve uygulanması sağlanacak.
Akaryakıt otomasyon sistemi kurulumu gerçekleştirilecek.
Sendikalar ve İş Yasa Tasarısı'nın, Toplu Sözleşme Grev ve Referandum Yasası ile uyumlaştırılması, sendikaların mali açıdan düzenli olarak her yıl denetime tabi tutulmaları sağlanacak.
Sendikaların Genel Kurul süreçlerine, Sendikalar Mukayyitliğinin dahil olması sağlanacak.
Sendika İşleri Amiri kadrosu ile Sendikalar Mukayyidi arasındaki kadro eksikliği ve yetki karmaşası ortadan kaldırılacak.
TİS, süre bitiminden sonra otomatik olarak uzatılmayacak.
Şirket kurma, yatırım yapmanın önündeki bürokratik süreçler azaltılacak.
KKTC yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik adımlar atılacak.
KKTC ihracatının arttırılmasına yönelik eylemler harekete geçilecek, ihracatçıya yönelik uzun vadeli faiz destekli kredi verilmesi sağlanacak.
Kadın kooperatiflerinin teşvik edilmesi, yaygınlaştırılması, ulusal ve yurt dışı pazarlara erişimlerinin kolaylaştırılması sağlanacak.
AR-GE projelerinin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi sağlanacak.
Teknoparklar ve teknoloji merkezleri için yatırım ikliminin ve teknoloji girişimciliğinin ikliminin iyileştirilmesi sağlanacak.
Enerji Verimliliği Yasa Tasarısı'nın hazırlanması ve yürürlüğe konulması sağlanacak. Bu kapsamda hane halkı ve kamu sektörü olmak üzere tasarruflu elektrik sarfiyatında tasarrufa imkan verecek tedbir ve teşvikleri içeren yasla düzenleme yapılacak.
Yükseköğretimde nitelik ve erişilebilirlik artırılacak, ortak diploma programları teşvikleri edilecek.
Turizmde markalaşma ve ürün geliştirme çalışmaları tamamlanacak.
İstatistik üretme kapasitesi artırılacak.
Turizm İstatistik Sistemi, sektörle ilgili her türlü raporlama ihtiyacına cevap verecek şekilde güncellenecek.
Araç muayene istasyonlarının yatırım ihtiyacı karşılanacak.
Tarımsal destekler gerçek üreticiyi gıda arz güvenliğini, kırsal kalkınma ve turizm sektörünün ihtiyaçları dikkate alınarak yeniden planlanacak.
E-Devlet Projesi kapsamında ihtiyaç duyulan mevzuat değişiklikleri yapılacak.
Yükseköğretimde nitelik ve erişebilirlik artırılacak.

Temmuz 2023

Yeni liman yatırımları ve mevcut limanların rehabilite edilerek daha verimli işletilmesi için önemli bir sermaye ve finansal kaynağın sağlanması ve aynı zamanda limanın rekabetçi bir yapıda işletilmesi gerçekleştirilecek.
Gemikonağı Liman alanında yeni bir yük limanı yapılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.
E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlerin kağıt ortamından çıkarılarak, kamu kurumları tarafından tamamen dijital ortamda yürütülmesi sağlanacak.

Ağustos 2023

Kobilerin desteklenmesi ve geliştirilmesi, kobi destek başvurularının çevrimiçi platform üzerinden yapılması sağlanacak.
Girdi ve ara malı üretiminde yerlilik unsurlarının artırılmasına yönelik politikalara uygulanacak.
Coğrafi işaret başvurularının hazırlık ve tescil süreçlerinde Kıbrıs Türk Sanayi Odası'na destek sağlanacak.
Mesleki teknik eğitim, özel eğitim ve hayat boyu öğrenme imkanlarının artırılması kapsamında, mesleki teknik eğitim teşvik edilecek ve erişimi kolaylaştırılacak.  

Eylül 2023

Serbest bölgelerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yayımlanması sağlanacak.
Serbest bölgede sunulacak hizmet ve teşviklerin belirlenmesi sağlanacak.
Yükseköğretim Kurumları Mali Düzenleme Yasası’nda değişikliğe gidilecek, belli bir yıldan sonra vergi muafiyeti uygulanmamasına yönelik düzenleme getirilmesi ile daimi bir muafiyet uygulanmasının ortadan kaldırılması sağlanacak.
Teşvik ve desteklerin tek bir kurumdan izlenmesine yönelik elektronik bir izleme sistemi kurulacak.
Kamu personel yapısında kaynak israfını önlemek için teşkilat, kadro yapısı ile görev tanımları değişen koşullara uyum sağlayacak şekilde yeniden düzenlenecek.
Atanmada aranacak nitelikler liyakate dayalı olarak yeniden düzenlenecek.
Personel politikalarının belirlenmesinde etkinliğin artırılması amacıyla kamu iktisadi teşebbüsleri ve belediyeler de dahil tüm personel sayısına ilişkin niteliksel ve niceliksel veriler merkezi olarak takip edilecek.
Devlet Teşkilatı Sistemi ve Kamu Personel Yönetim Sistemi çalışmalarına TC Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünce teknik destek sağlanacak.
AR-GE projeleri TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Aralık 2023

KKTC’de KOBİ’lerin desteklenmesi ve geliştirilmesi, KOBİ destek başvurularının çevrimiçi platfom üzerinden yapılması sağlanacak.
Yerel yönetimler master planı hazırlanacak.
E-Belediye bilgi sistemi merkezi bir yapıda kurulacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam