DOLAR 32,3853 -0.34%
EURO 34,7485 -0.22%
GBP 40,6434 -0.26%
ALTIN 2.393,10-1,20
BITCOIN 19119992,60%
Kur’an kursunda çocuklara işkence davasında karar sanıklar lehine bozuldu

Kur’an kursunda çocuklara işkence davasında karar sanıklar lehine bozuldu

Kur’an kursunda çocuklara işkence davasında karar sanıklar lehine bozuldu - Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı yatılı Kuran kursunda 14 çocuğa işkence yapıldığı iddiasıyla açılan ve Kuran kursu müdürünün 39 yıl, belletmenlik görevi yapan sanığın ise 36 yıl hapis cezası aldığı Ağır Ceza Mahkemesi kararı, istinaf mahkemesinde suçlu bulunup mahkumiyet alan sanıklar lehine bozuldu.

ABONE OL
22 Haziran 2023 14:40
Kur’an kursunda çocuklara işkence davasında karar sanıklar lehine bozuldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Erzurum’da merkez Palandöken ilçesinde 2021 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kur’an Kursu’nda 14 çocuğu sistematik işkenceye maruz bıraktıkları iddiası ile Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan sanıklar suçlu bulunmuş, Kurs müdürü Nuhi Karababa’ya 39 yıl, kursta hizmetli olana ve belletmenlik yapan Uğur Göngür’e ise 36 yıl hapis cezası verilmişti.

MAĞDURLARIN ANLATTIKLARI GÜÇLÜ DELİL SAYILMADI

Erzurum Bölge İstinaf  Mahkemesi mahkumiyet kararın,  sanıkların tüm aşamalarda atılı suçu kabul etmemeleri karşısında tek delilin mağdurların beyanları olduğunu belireterek, “Mağdurların kovuşturma aşamasında beyanlarında geçen, münferit nitelikte olduğu anlaşılan ve eziyet boyutuna varmayan kasten yaralama ve hakaret iddialarına ilişkin subutu halinde değerlendirme yapılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eylemin eziyet suçunu oluşturduğundan bahisle, suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulmasının kanuna aykırı olduğu” gerekçesiyle bozdu.

“MAHKEMENİN MASUMLAŞTIRDIĞI DURUM İLERİ DERECEDE FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK ŞİDDETTİR”

Avukatları aracılığı ile başından beri davayı takip eden Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, yaptığı açıklamada kararın bozulmasına tepki gösterdi. Dernek tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İstinaf mahkemesinin ‘münferit nitelikte olduğu anlaşılan ve eziyet boyutuna varmayan kasten yaralama ve hakaret iddiaları’ şeklindeki değerlendirmesi hukuken son derece yanlıştır. Zira mahkemenin ‘münferit olaylar’ diyerek masumlaştırdığı durum ileri derecede fiziksel ve psikolojik şiddettir.

Çocuklar ifadelerinde 2020-2021 yılında Kur’an Kursunda sanıkların kendilerini ve bütün arkadaşlarını neredeyse her gün acımasız bir şekilde kalın terlikler ve sopalar ile sürekli olarak dövdüklerini, uzun tırnaklarıyla kulaklarını çektiğini, boğazından kaldırmak suretiyle duvara yapıştırıldıkları, ‘hocam yapmayın nefesleri kesilecek’ dediklerinde de karşı çıkan çocuklara da aynısını yaptıklarını, Atatürk resmine doğru duvara kafalarını çarpıp, yüzüklerle vücutlarına yumruk attıklarını, bazen ceza olsun diye yemeğe çıkartmayıp, sanıkların kendilerini aç bıraktıklarını, ders çalışmadıklarında da şiddet gördükleri gibi benzer birçok şiddet eylemini anlatmışlardır. Kararın bozulması, çocuğun üstün yararı ilkesinin çiğnenmesidir.”

“DİNİ KURUMLARDA YAŞANAN ŞİDDETE BOYUN EĞMEYELİM”

Birçok kuran kursunda veya benzer dini eğitim görülen yerlerde, çocukların benzer istismar ve şiddet olaylarına maruz kaldıklarını ifade edildiği açıklamada kamuoyuna şu çağrıda bulunuldu:

“Yasalar, çocuklarımızın hırpalanmalarını değil, korunmalarını amaçlamalıdır. Karar aynı zamanda çocuklarımızın adalet inancını da sarsmaktadır. Aylardır psikolojik destek alan çocuklarımızı, tekrarlayan şekilde incinecek, örseleyecek ve ağır travmaya maruz kalmalarına sebep olan bu kararı kabul etmiyoruz.

Çocuklarımızın bir kez daha incinmelerine izin vermiyoruz. Kamuoyunun bilgisine sunar, desteklerinizi bekleriz. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak kamuoyuna çağrımızdır; çocuklarımızı yalnız bırakmayalım. Dini kurumlarda yaşanan şiddete boyun eğmeyelim.”

İstinafın bozma kararının ardından yeniden yargılama yapılacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam