DOLAR 32,5531 0.01%
EURO 35,0460 0.53%
GBP 40,8514 0.56%
ALTIN 2.427,740,21
BITCOIN 2093717-3,44%
KTÖS, hükümete sert çıktı: İtibardan tasarruf edemeyenler öğrenciye çadırı reva görüyor

KTÖS, hükümete sert çıktı: İtibardan tasarruf edemeyenler öğrenciye çadırı reva görüyor

ABONE OL
11 Mart 2023 11:00
KTÖS, hükümete sert çıktı: İtibardan tasarruf edemeyenler öğrenciye çadırı reva görüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na eleştirilerde bulunarak, çadırda eğitime geçilen bu dönemde, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Yerleşkesi yapılma ısrarına tepki gösterdi.

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, inşa edilen son 3 okulun metrekarelerinin ortalaması alındığında, ortaya çıkan rakamın 1800 metrekare olduğuna işaret ederek, “Mimarlar Odası’nın mart ayı verilerine göre bir okul inşası için belirlenen metrekare fiyatı 13 bin 260 Türk lirasıdır. Tüm bu rakamlar hesaplandığında, külliye bütçesi ile 104 yeni okul inşa edilebilirdi.” ifadelerini kullandı.

Maviş, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun 10 gün önce okulların yeniden yapılması konusunda sorumlu olduğunu hatırladığını öne sürerek, kendisine teslim edilen okulların risk sıralama raporunu neden hala açıklamadığını sordu.

Maviş, “Öğretmen sendikaları on yıllardır eylem, grev ve basın açıklamalarıyla okulların gerçek durumunu ortaya koyarken, daha birkaç ay önce öğretmenlere ve sendikalara saldırarak 'fotoğraflar servis ederek manşet olmak yerine, eğitime ve çocuklara sahip çıkarak manşet olsunlar' dediğinizi unutmadık. Okul aile birliklerinin okulları boykot etme kararı sonrasında günler sonra bulunan çözüm 'çadırda eğitim' verilmesi oluyor. Konteyner ve prefabrik sınıf bile öğrencilere layık görülmüyor. İhalesi 2 milyar 497 milyon liraya tamamlanan külliye projesi gece gündüz devam ederken, Kıbrıslı Türk gençlere bu çağda çadırda eğitim layık görülüyor.“ iddiasında bulundu.

Burak Maviş, "Liyakatsız işe alımlarınızdan, temsil ve ağırlama giderlerinizden, izaz ikramlarınızdan, ihale ve imtiyaz dağıtmaktan, saadet zincirinizden vazgeçmediğiniz gibi, vergi toplamamak, borç silmek, borç ertelemek, servet vergisini görmezden gelmek gibi bir misyon üstelenen hükümetin vasatlığı toplumu karanlığa sürüklüyor?" tepkisini dile getirdi.

Maviş, “Karakol İlkokulu toplumsal çatışmaların olduğu yıllarda bile çadırda eğitim görmedi. 21. yüzyılda öğrencilerimize çadırı reva görenler, bu coğrafyada size istifa bile layık değildirdedi.


Gazimağusa Karakol İlkokulu'nda eğitime okul bahçesine kurulan çadırda devam edilecek.

KÜLLİYE'Yİ ERDOĞAN "MÜJDE"LEDİ

19-20 Temmuz 2021 tarihinde Ada'yı ziyaret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Temmuz'da Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47'nci yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meclisi Özel Oturumu'na katılmış, günler öncesinde duyurduğu müjdenin; içinde Cumhurbaşkanlığı binası, Meclis binası ve millet bahçesinin de yer alacağı "Cumhurbaşkanlığı Sarayı Projesi” olduğunu açıklamıştı.

Kamuoyunda "külliye" olarak bilinen proje, 2021 Mart ayı başında imzalanan Türkiye-KKTC Mali İşbirliği Antlaşması Eylem Planı’nda yer almış ve o anlaşmada Cumhurbaşkanlığı için yeni bir Cumhurbaşkanlığı binası yapılacağı ortaya çıkmıştı.

ARAZİ KTBK'DEN ALINDI

Proje için Metehan bölgesinde kalan (Aydemet-Ortaköy) Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri'ne ait arazi, 2021 Kasım ayında Cumhurbaşkanlığının kontrol ve yönetimine verilmişti.

MALİ PROTOKOLE GÖRE TAHSİS BEDELİ 620 MİLYON TL

İki ülke arasındaki 2022 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması'nda proje için Türkiye Cumhuriyeti, 620 milyon TL kaynak ayırmıştı.

İHALE 2.497 MİLYAR TL’YE VERİLDİ

Proje, 7 Temmuz'da açık ihale yerine pazarlık yöntemi ile Türkiye'de Siyahkalem Mühendislik İnşaat isimli firmaya verildi.

Türkiye Kamu İhale Kurumu'na bağlı Elektronik Kamu Alımları Platformu sayfasından 10 Ağustos 2022'de sonucu duyurulan ihalenin bedeli ise 2 milyar 497 milyon TL oldu.

25 Temmuz 2022 başlangıç tarihi olan projenin bitiş tarihi ise 6 Aralık 2023 olarak ihale sözleşmesinde yer aldı.

PROJE YERLİ FİRMALARLA BAŞLADI

İhalenin sahibi Ankaralı firma projeyi yerli firmalara taşere etmişti.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer,  Siyahkalem şirketin, külliye inşaat işlerinin yüzde 80’ini, Kıbrıslı Türk müteahhitlere vereceği yönünde taahhütte bulunduğunu açıklamıştı.

Arazi temizliğini Girne merkezli bir firma yürütürken, projenin geri kalanını ise Tüfekçi LTD. yapıyor.

Eylül sonunda çalışmalara başlayan Tüfekçi LTD.'nin Direktörü Hüseyin Tüfekçi, öncelikle 3 katlı, "U" şeklindeki Meclis binasının yapılacağını, ilk etapta 200 işçinin çalışacağını, 6 ayda binanın karkasının bitirileceğini söylemişti. Tüfekçi, “Az ağaç kesildi, Millet Bahçesi de yapacağız, proje çok güzel. Lefkoşalının yürüyebileceği bir bahçesi olacak.” demişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam