DOLAR 32,1961 0.09%
EURO 35,0825 -0.06%
GBP 40,8791 0.05%
ALTIN 2.464,74-0,11
BITCOIN 21294443,48%

Köyün turizm potansiyelini artıracak

ABONE OL
4 Eylül 2018 14:43
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Melin DOBRAN

Nergisli Köyü Muhtarı Okan Helvacı, bölgedeki tarihi kilisenin hizmete açılması gerektiğini söyledi. Kilisenin tarihi değerinin çok yüksek olduğunu ifade eden Muhtar Helvacı, söz konusu mekanın turizm açısından da önem taşıdığını belirtti. Helvacı, kilisenin tamir edilip, turizme ve hizmete açılması halinde, bunun köye de katkı sağlayacağını dile getirdi. Köyde kırsal kesim arsalarında alt yapı sorunu olduğunu da belirten Helvacı, yol ve kaldırıma da ihtiyaç duyulduğunu söyledi.


“Kilisenin açılmasını istiyoruz”

Nergisli Köyü Muhtarı Okan Helvacı, “Köyümüzde tarihi değeri çok yüksek olan bir Ayorgi Kilisesi var. Turizm açısından oldukça önem taşıyor. Bu kilise için bölgeye turistin gelmesi, köye canlılık katar. Bu kilisede bir zamanlar gözetleme kulesi vardı. Bu kuleden her yer görünürdü ama kilise görünmezdi. Bu kilise şu an komple kapalıdır. Açılmasını turizme ve ziyaretçiye kazandırılmasını istiyoruz. İlgili yerlerle görüşme yaptık. Tamiri ve açılması için çalışma yapılacağını söylediler.”


“Açılırsa köye katkı sağlacak”

“Yapımının 600’lü yıllara dayandığını söylüyorlar. Kilise neredeyse yıkılmak üzeredir. Damı açıktır ve yağmur yağdığı zaman içi su doluyor. Bu sefer de duvarlar rutubetleniyor. Bu kilise hizmete açıldığı takdirde ismi duyulacak ve köye katkı sağlayacak. Onu taş yığını olarak durmasından kurtarmamız lazım. Kilisenin yanında yaklaşık 2 dönüm kadar kendi arazisi var. Bu araziye de büfe veya restoran gibi bir yer yapılırsa, hem ziyaretçiye hizmet edecek hem de köye katkı sağlayacak.”


“Kırsal kesim arsalarında alt yapı yok”

“Köyde kırsal kesim arsaları verildi ama alt yapısı yapılmadı. Arsayı alan evini yaptı. Evlerin önünde asfalt yok. Su ve elektrik de bağlanmadı. Halk sorunlarının çözülmesi için bizi devlete gönderiyor, devlet ise bizi halka yolluyor. Bu konuda sıkıntılar var.”


“Sağlık ocağı kültür evi olarak hizmet verecek”

“Sağlık ocağı binasının tamiri başlayacak ve kültür evi olarak hizmet verecek. Muhtarlık olarak bu binayı devraldık. Bölge halkı Geçitkale’deki sağlık ocağını kullanıyor. Oradaki sağlık ocağı 24 saat hizmet veriyor. Köyde muhtarlık binamız ve iyi durumda olan çocuk parkımız da var. Eski ilkokul ise köy kadın kursu merkezi olarak kullanılıyor.”


“Yollar asfalt istiyor”

“En çok ihtiyacımız olan şey asfalttır. Yaklaşık 6 kilometrelik bir yol var. Bu yolun komple asfaltlanmasını istedik. Köydeki yollar her yerde olduğu gibi bizde de tamir istiyor. Kaldırıma da ihtiyacımız var. 6 kilometrelik yol için projeyi verdik. Elçiliğe gittik. Şu an bekleme aşamasındayız. Bir de mandıraya giden toprak yolun asfaltlanmasını ve köy içinde olan mandıranın çıkarılmasını istiyoruz.”


“Çevre kötü durumdadır”

“Nergisli köyünde 250 nüfus var. Köy içindeki çevre kötü durumdadır. Yıkılmak üzere olan ve içinde yaşam olmayan kerpiç evler çevre kirliliği yaratıyor. Bu evlerin yıkılması için girişim yaptık. Mal sahiplerine ulaşıp, anlaşma sağlamaya çalışıyoruz ama pek de sonuç alamıyoruz. Özellikle Türk toprağıysa bu bizim için sıkıntıdır. Çoğu kişi evinin yıkılmasına izin vermiyor.” 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam