DOLAR 32,3624 0.13%
EURO 35,0311 -0.15%
GBP 40,9992 0.19%
ALTIN 2.323,200,17
BITCOIN 2266965-0,29%

“konjonktürden Ümitli Değilim”

ABONE OL
6 Temmuz 2015 13:41
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

TDP Genel Başkanı Özyiğit, illa hükümette olmak gibi bir sevdaları olmadığına dikkat çekerek, “Bizim bakan olacağız, bir makamda olacağız diye bir derdimiz yoktur. Biz makamları yıllar içinde yeri geldiğinde reddetmesini bilen insanlarız. Aslolan halka hizmet etmektir” şeklinde konuştu.

Sayın Talat hükümet kurmak için bizimle görüşmeye geldiğinde “biz gelin erken seçimi önümüze koyalım” diye öneride bulunduk. Elbette her parti hükümete gelmek, icraatlarıyla halka kendini kanıtlamak ister, biz de istiyoruz. Bu çerçevede seçim takvimini önümüze koyalım dedik, bu yolda Siyasi Partiler Yasası’nda ısrarlıydık son anda yasa onaylandı ve biz de destek verdik” açıklamalarında bulundu.

1 buçuk yıldır CTP’nin hükümette olduğunu vurgulayan Özyiğit, “Çıkıp biri bana ne icraat yaptıklarını söylesin? Çiftçiler Birliği kaç gündür sokakta, hayvancılar hala daha süt paralarını alamadıkları için feryat ediyor, narenciyeciler, esnaf ve zanaatkârlar aynı, eğitim ve sağlık sektöründeki sorunlar ortada. Yani hangi sektörde tamam ve doğru dürüst bir işleyiş, yapılanma var? Özkan Bey de çıkıp “biz çok güzel bir miras devrettik” diyor. Peki, Sayın Başbakan madem bu kadar güzel icraatlar vardı neden istifa noktasına geldiniz? Partiniz sizi başarısız buldu diye kenara itti. Sayın Başbakan, siz daha halka şiir-nameler dizmeye çalışıyorsunuz. Bu halk kör, sağır dilsiz değildir. 29 Haziran yerel seçimlerinde halk sizi uyarmıştı” diye konuştu.

Eniz ORAKCIOĞLU

Toplumcu Demokrasi Partisi Cemal Özyiğit, Yeni Bakış’a gündeme ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.  CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın 2’nci kez koalisyon hükümeti için TDP ile görüşmemesini  değerlendiren Cemal Özyiğit, sırf koltuk için hükümette olmanın doğru bir anlayış olmadığını ifade etti.  Özyiğit, “Önemli olan bir partinin ilkeleri ve duruşu ile hükümette olmasıdır” dedi.

İlla hükümette olmak gibi bir sevdaları olmadığına dikkat çeken Özyiğit, “Bizim bakan olacağız, bir makamda olacağız diye bir derdimiz de yoktur. Biz makamları yıllar içinde yeri geldiğinde reddetmesini bilen insanlarız. Aslolan halka hizmet etmektir” şeklinde konuştu.

 

“Bu Meclis yapısı içerisinde halka hizmet zor”

Bu Meclis yapısı içerisinde halk hizmet etme şansı görmediklerinin altını çizen Özyiğit,  durumun 29 Haziran yerel seçimlerinden ve 19-26 Nisan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden ortada olduğunu aktardı.

Özyiğit, “Herkes, kimin ne oy aldığını, kimin kimi desteklediğini gördüğünde her şey ortaya çıkmıştır. Sayın Talat hükümet kurmak için bizimle görüşmeye geldiğinde biz “gelin erken seçimi önümüze koyalım” diye öneride bulunduk. Elbette her parti hükümete gelmek, icraatlarıyla halka kendini kanıtlamak ister, biz de istiyoruz. Bu çerçevede seçim takvimini önümüze koyalım dedik, bu yolda Siyasi Partiler Yasası’nda ısrarlıydık son anda yasa onaylandı ve biz de destek verdik” açıklamalarında bulundu.

 

“Hükümetçilik oynamaya devam…”

31 Aralık 2010’da işe girenlerle 1 Ocak 2011 tarihinde işe girenler arasında maaş ve özlük hakları yönünden korkunç bir fark olduğunu belirten Özyiğit şunları söyledi: “Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nı önümüze koyalım, Göç Yasası’nın etkilerini tartışalım dedik ki bu ülkede bir ayıp vardır o da; 31 Aralık 2010’da işe girenle 1 Ocak 2011 işe girenler arasında maaş ve özlük hakları yönünden korkunç bir fark var. Özel sektörde sendikalaşmanın güvence altına alınmasını konuşalım, Kamu Hizmeti Komisyonu’nubağımsız ve tarafsız kurum haline getirelim ve aynı şekilde polisin sivile bağlanması gibi konuları konuşalım dedik, ama onlar hükümetcilik oynamaya devam etmek istedikleri için bizi dinlemediler.”

 

“Partiniz sizi başarısızsınız diye kenara itti”

1 buçuk yıldır CTP’nin hükümette olduğunu vurgulayan Özyiğit, “Çıkıp biri bana ne icraat yaptıklarını söylesin? Çiftçiler Birliği kaç gündür  sokakta, hayvancılar hala daha süt paralarını alamadıkları için feryat ediyor, narenciyeciler, esnaf ve zanaatkârlar aynı, eğitim ve sağlık sektöründeki sorunlar ortada. Yani hangi sektörde tamam ve doğru dürüst bir işleyiş, yapılanma var? Özkan Bey de çıkıp diyor ki biz çok güzel bir miras devrettik. Peki, Sayın Başbakan madem bu kadar güzel icraatlar vardı neden istifa noktasına geldiniz? Partiniz sizi başarısız buldu diye kenara itti. Sayın Başbakan, siz daha halka şiir-nameler dizmeye çalışıyorsunuz. Bu halk kör, sağır dilsiz değildir. 29 Haziran Yerel Seçimleri’nde halk sizi uyarmıştı” diye konuştu.

 

“Şapkalarını önlerine koyma zamanıdır”

Özyiğit, yerel seçimlerden önce Sayın Başbakan’a bir uyarısı olduğunu söyledi.

“Biz yerel seçimlerde BKP ve Baraka’dan önce CTP ile de görüştük ve görüşmemizde bize 3-5 tane belediye meclisi üyeliği teklif ettiler” diyen Özyiğit şöyle devam etti:  “Hatta bu sözlere rağmen ve benim Lefkoşa’yı da istememe rağmen bizim parti içerisinden birkaç kırsal belediye için anlaşabiliriz mesajı verdi. Buna rağmen adamların burunları Kaf Dağı’ndadır. Başbakan’la bir düğünde karşılaştık ve ‘belediyelerde patlama yapacağız, mevcut belediyelere daha belediyeler ekleyeceğiz’ dedi. Hatta benim de duymam için yüksek sesle söyledi. Ben de dönüp Başbakan’a “Öncelikle Lefkoşa’yı kaybedecek ve bizimle işbirliği yapmadığınıza pişman olacaksınız” dedim. Dolayısı ile artık kendilerini Kaf Dağı’nda görmemeleri ve şapkalarını önlerine koyma zamanıdır.”

 

“Koltuklardan uzak duramazlar”

UBP ve DP’nin de göbek bağlarını bakanlık koltuklarıyla kestiklerini söyleyen Özyiğit, “Bu partiler koltuktan uzak duramazlar ve tek hedefleri vardır o da; bir seçimi nemalandırma ve bir sonraki seçimin garanti edilmesidir. Yapacakları yine iyi doğru bir şeyler varsa biz onlara destek vereceğiz, biz bugüne kadar getirdikleri olumlu şeylere destek vermesini bildik. Yine de nefesimiz enselerindedir. Çünkü bu iradenin halk tarafından kendilerine verilmediğini ve o koltuklarda eğrelti oturduklarını bilerek hareket etmelerini istiyoruz. Halkın iyi niyetini yine suiistimal eder ve mevcut icraatlara devam ederseniz, bu halk koltuğu altınızdan çekip sizi eve de göndermeyi bilir” şeklinde konuştu.

 

“Hükümet felsefe uygulamıyor”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, CTP’nin şu anda felsefi olarak UBP’den farklı olduğunu ortaya koyamadığını savunarak, “Emekçiyiz diyorlar emekten yana oldukları yok, tüm emekçi örgütler şu an karşılarında. CTP- UBP ya da CTP- DP ile kurulacak koalisyon hükümetinin ümit vermediğini görüyoruz. Biz Kamu Reformu’ndan yanayız. Herkesin siyasi düşüncesi olmalı ve yeri geldiğinde ifade etmeli. Biz kamu görevlilerine siyaset yasağının kaldırılmasından yanayız ama görev anında ve içinde kimse siyasallaşmamalı ve bağımsızlığını, tarafsızlığını bozmamalı. Çiftçiler Birliği günlerdir sokaktadır. Hükümetin, bu insanları tarlasından alıp da Lefkoşa’ya getirme hakkı yoktur. Çiftçilerin sokakta olmasıyla ilgili olarak emeğin partisi hükümette ama emekçiler sokakta ve hükümet emekçilerin halk tarafından tepki ile karşılanmasını bekliyor. O yüzden hükümet felsefe uygulamıyor diyorum. Bu eylemi de sonlandırmak çiftçilerin işi değil, devletin işidir” ifadelerini kullandı.

 

“Daha kapsamlı bir demokrasi tanımı yaptık”

TDP Tüzük Kurultayı’nda Parti Meclisi’nin seçilmiş üye sayısını 40’dan – 50’ye çıkardıklarını söyleyen Özyiğit, “Sosyal demokrasinin temel ilkelerini daha da içimize katıp ırk, dil, din, cinsel yönelim, engelli engelsiz tüm vatandaşları kucaklamak için daha kapsamlı bir sosyal demokrasi tanımı yaptık. Kontenjan adaylığı konusunda MYK önerecek Parti Meclisi karar verecek dedik. Örgütler fes edilmeyecek. Biz böylesi bir yapılanmadan bahsediyoruz. Bizde tartışılan kadın örgütünün yenilenip değiştirilmesi ve kadın kotasının kaldırılması ki bu iki yeniliği de kadınlar destekledi isteyen onladı. Ben inanıyor ve bu partinin geleceğine güveniyorum, doğru yoldayız” diye konuştu.

 

“Mekanizma her şeyin üstünde olmalı”

Özyiğit sözlerine şu şekilde son verdi; “Sayın Ahmet Kaptan’ın Ercan’da KKTC’nin egemenliği geçersizdir Ağrotur ve Dikelya örneğinde olduğu gibi açıklamasında realiteden bahsediliyor. Bu serzenişini yetkililerin derhal ele alıp üzerine düşmesi gerekiyor. Biz egemeniz diyoruz o zaman içimizde başka başka gettolar mı var? Eğer burada bir devlet mekanizması varsa bu mekanizma her şeyin üstünde olmalı, burada başka birilerinin egemenliği söz konusu olmalı. Bu yüzden Kıbrıs sorununun çözülmesine ve Geçici 10’uncu Madde’nin kaldırılmasına ihtiyacımız var. Söz ve yetki sahibi Kıbrıs Türk halkı ve onun seçtiği temsilciler olmalı bunun için irade Meclis’te yoktur diyoruz.” 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam