DOLAR 32,2234 -0.11%
EURO 34,9331 0.17%
GBP 40,5695 0.07%
ALTIN 2.445,790,57
BITCOIN 19737920,25%

KOAH’a dikkat!

ABONE OL
24 Şubat 2018 06:55
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Adataş, KOAH hastalığının genellikle 40 yaş ve üzeri sigara kullanan kişilerde göründüğüne dikkat çekerek, “KOAH hastalığının 1 numaralı sebebi maalesef ki sigaradır. Ülkemizde de üzülerek söylüyorum ki yaygın bir sigara kullanımı vardır. Günden güne sigara kullanımı artmakta ve küçük yaşlardan hatta ilkokul seviyelerine kadar sigara içiciliği görülmektedir”diye belirtti


KOAH hastalığının ölümcül olabildiğini vurgulayan Adataş, “Bu hastalıkta ilk belirtileri geçmeyen öksürükler, eforla gelen nefes darlıkları, öksürükle beraber balgam çıkarmadır” şeklinde konuştu


KOAH’a yakalananların solunum yollarında oluşan tahribatın iyi yönde geriye çevirmenin mümkün olmadığını dile getiren Adataş, “KOAH’ın hastası doktorun vereceği tedavilere uyarsa, ilerlemesi geciktirilir veya aynı düzeyde kalır. Ama verilen tedaviye uymaz, sigara kullanımına devam ederse, KOAH ilerler ve hastayı solunum sıkıntısından harap eder” dedi

Eniz ORAKCIOĞLU

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Adataş Yeni Bakış’a  Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile ilgili bilinmeyenleri anlattı. KOAH’ın tehlikeli bir hastalık olduğunun altını çizen Adataş, günden güne sigara içiminin artması ile birlikte KOAH’a yakalananların sayısının da arttığını vurguladı. 

“Sigara kullanımında da KOAH’da da artış var”

Uzman Dr. Hasan Adataş, Ülkemizde KOAH hastalığının çok sık görünmeye başladığına dikkat çekerek, “KOAH hastalığının 1 numaralı sebebi maalesef ki sigaradır. Ülkemizde de üzülerek söylüyorum ki yaygın bir sigara kullanımı vardır, günden güne sigara kullanımı artmakta ve küçük yaşlardan hatta ilkokul seviyelerine kadar sigara içiciliği görülmektedir. Sigara içme süresi ile birlikte KOAH’ta müthiş bir artış görüldüğünü de gözlemlemekteyiz” şeklinde konuştu.

“Sigara hastalığı tetiklemektedir”

Sigaraya, sigara dumanına, çevre kirliliğine ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarına bağlı olarak solunum yollarında harabiyet yani deformite meydana geldiğini anlatan Adataş, “Belli bir süre sonra bu deformiyetinde artık malesefki geri dönüşü olmamaktadır. Genellikle 40 yaş civarındaki sigara içicilerinde de KOAH belirtileri başlamaktadır. Bu hastalık sigara içmeyenlerde de görülebilir, ama sigara bu hastalığı daha fazla tetiklemektedir, bu bilimsel araştırmalarda da ispatlanmıştır,” diye konuştu.

“KOAH ölümcül olabiliyor”

KOAH hastalığının ölümcül olabildiğini vurgulayan, “Bu hastalıkta ilk belirtileri geçmeyen öksürükler, kısa eforla gelen nefes darlıkları, öksürükle beraber balgam çıkarmadır. Balgam çıkarma harabiyetten dolayı bozulan solunum yollarının tepkilerindeki değişikliktir,  eğer herhangi biri bu belirtileri taşıyorsa bir doktora başvurmalıdır. KOAH’ın evreleri vardır,  bu evreler, 1’den 4’e kadar çıkmaktadır. Evre arttıkça hastalığın da ağırlık derecesi artmaktadır. Derecelendirmeyi yapabilmek ve tanıyı koymak için de, çeşitli testler var. KOAH’a yakalananların kronikleşen bu hastalığında artık öyle bir bozukluk meydana gelmiştir ki, sigaranın solunum yollarına verdiği zararı iyi yönde geriye çevirmek mümkün değildir. KOAH’ın hastalığı ortaya çıktıktan sonra hasta doktorun vereceği tedavilere uyarsa, ilk evrede veya 2’nci evrede yakalanmış durumu ile kalır ilerlemesi geciktirilir, veya aynı düzeyde kalır. Ama verilen tedaviye uymaz, sigara kullanımına devam ederse, KOAH ilerler ve hastayı solunum sıkıntısından harap eder” dedi.

“Dünyada ve ülkemizde 4’üncü sırada”

Adataş, dünyada ve KKTC’de ölüm sebebi olarak KOAH hastalığının 4’üncü sırada olduğunu vurgulayarak, “Yapılan araştırmalara göre de KOAH hastalığının ölüm sebebi olarak 2020 yılında 2’nci sıraya oturması büyük bir olasılıktır. Bu da, maalesef ki korkunç bir şeydir. Buradan vatandaşlara tavsiyem sigara içenlerin sigarayı kesmesi gerektiği ve bu konuda da desteğe ihtiyaçları varsa göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerektiğidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam