DOLAR 32,4045 0.06%
EURO 34,5928 -0.12%
GBP 40,4774 -0.16%
ALTIN 2.380,830,05
BITCOIN 1942892-5,36%

KKTC’nin denizaltı tepkisine Türkiye’den destek

ABONE OL
10 Nisan 2023 07:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) "ABD'ye ait USS San Juan saldırı denizaltısını Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) limanlarından birine demirlemesi ve GKRY'nin silahlanma faaliyetleri" konusunda yaptığı açıklamayı desteklediklerini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, KKTC ile de birçok kez vurgulandığı gibi, ABD'nin Kıbrıs Adası'ndaki dengeyi bozma pahasına attığı ve GKRY'yi silahlanmaya teşvik eden adımların, bölgenin istikrarına ve Kıbrıs meselesinin adil, sürdürülebilir ve kalıcı çözümüne hiçbir şekilde katkıda bulunmadığı belirtildi.

Açıklamada "ABD'yi bir kez daha bu politikalarını gözden geçirmeye çağırıyor; ülkemizin her şart ve koşulda, garantörlüğün verdiği sorumluluk çerçevesinde, KKTC'nin hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceğini hatırlatmak istiyoruz." ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

ABD donanmasına ait hızlı saldırı denizaltısı USS San Juan, 7 Nisan'da Limasol kentine demirlemişti.

ABD donanmasından yapılan açıklamada, Limasol Limanı'na ziyaretin planlı olduğu belirtilirken, “Ziyaret, ABD ve Güney Kıbrıs'ın bölgede güvenlik ve istikrarı destekleme konusundaki sarsılmaz kararlılığını gösteriyor” denilmişti.

USS San Juan, Amerikan Donanması’nın Los Angeles sınıfı denizaltılarından Los Angeles sınıfı denizaltılar, ABD’nin denizaltı kuvvetlerinin omurgasını oluşturan nükleer enerjili hızlı saldırı denizaltıları olarak biliniyor.

Rum Savunma Bakanı Mihalis Yorgallas da aynı gün Sigma TV’ye yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın “savunma cephaneliğini yenilemek ve modernize etmek istedikleri için sürekli yeni silah sistemleri aldıklarını” belirterek, “Amerikan silahları alacağız, sürekli talebimiz silah ambargosunun kaldırılmasıydı. Ambargo sadece bir yıllığına kaldırıldı, bu süreyi değerlendireceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) silahlanma faaliyetlerini artırarak Ada’da ve Doğu Akdeniz’de istikrar ve huzur ortamını bozmaya devam etmektedir. Kıbrıs Türk halkının güvenliğini tehlikeye atabilecek faaliyetlerin karşılık bulacağını Kıbrıs Rum tarafının anlayacağını umuyoruz. Anavatan Türkiye ve KKTC, Kıbrıs Türk halkı ile Türkiye’nin güvenliğine yönelecek tehditlere karşı kararlılıkla hareket edeceklerdir. Tarih, güvenliğimize yöneltilen tehditlere karşı gösterdiğimiz kararlılığı teyit etmektedir." denilmişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam