DOLAR 32,3687 0.02%
EURO 34,8002 0.01%
GBP 40,7191 0.3%
ALTIN 2.394,96-0,06
BITCOIN 19194252,50%

KİMLİK

ABONE OL
18 Temmuz 2016 10:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Ertaç HAZER

Öyle kafa tasçı , ırkçı falan değilim ama bir ülke sınırları içerisinde , o ülke insanından daha fazla insanın vatandaş olarak bulunmasını da kabul edemem.

O ülkenin kendi kültürel bir yapısı vardır. Bu kültürel yapı yüzlerce, binlerce yılın birikintisinden oluşmuştur.

Bir başka kültür kendi örf, adet, gelenek ve göreneklerini gelmiş olduğu ülkenin toprakları içerisinde mevcudu yavaş yavaş bozacak şekilde örgütlenirse  buna da karşı çıkarım.

Şimdi Türkiyede Suriyelilere vatandaşlık verilmesi gündemde ya ve bu düşünce Türkiye insanlarını ikiye böldü ya, siz ilerde doğacak tantanayı bir düşünün.

Suriye insanının bir kültürel kimliği var, yaşam biçimi var.

Birkaç milyon Suriyelinin yetmiş sekiz Milyonluk Türkiye halkı içerisinde farklı düşünceler doğurduğunu, karşı çıkışlar yarattığını  gözlemliyoruz

Bir de bu topraklarda yaşayan halkla karşılaştırın.

Yetmişsekiz milyonun içerisinde birkaç milyonluk Suriyeli sorun oluyorsa.

Eski bir başbakanımızın çok kalabalık bir halk dediği bu topraklarda gerçek Kıbrıslılarla vatandaş yapılanların yüzdesi de bilinmiyorsa, fakat yerli Kıbrıslılar ile vatandaş olanların, dil yapısının farklılığı bu ülkenin farklılık profilini ortaya koyuyorsa siz yerli halkın karşı çıkışının nedenini anlayınız artık.

Bu yerli halk da ne ırkçıdır , ne de kafa tasçı. Fakat yaşadığı topraklarda kimlik kavgası yapıyor.

Konuştuğum insanlarla yaptığım sohbetlerde şu soruyu sorarım. İster Türkiyeli olsun ,ister Kıbrıslı, hemen hemen aldığım cevaplar aynidir.

Ben Kıbrıslıyım ama Türküm, ben Kıbrıslı Türküm, ben Türkçe konuşan Kıbrıslıyım, ben Kıbrıslıyım.

Türkiyelilerin verdiği cevaplar ise şöyle gelişiyor. Ben Kıbrıslıyım ama ailem Türkiyeli yani ben de atalarım gibi Türkiyeliyim. Ailem Türkiyeli ama ben kendimi Kıbrıslı gibi hissederim, Ben çift vatandaşım büyüklerim ne derse ona uyarım.

Kimlik , aidiyet çok önemli bir konu. Gelişmiş ülkelerde buna çok dikkat edilir, gelenin mevcut olanın kültürel yapısını bozmaması için kılı kırk yararlar.

Mesela Almanya yeni vatandaş olacak olanlar için birincil öncelik İyi derecede Almanca bilmesini koşul koydu.

Neden?

Dil bütünlüğünün, dil yapısının bozulmaması için.

Bizim burada yüzyılların getirdiği bir dil yapımız vardı, şimdi bu dilin yerinde yeller esiyor. Eskilerin bir deyişi vardı, mumla arasan dahi bulamazsın.

Burada en büyük sorun yöneticilerde oluyor. Evet bilerek sorun dedim. Yönetsel erki elinde bulunduranlar dil bütünlüğünün, dil kültürünün, Kıbrıslı Kimliğinin  korunması için hiçbir önlemde bulunmadılar. Sonunda ise kaybolan bir dil ve yok olmaya doğru giden bir Kıbrıslı kimliği.

Bunun vebali devletin resmi değil gerçek tarihi yazıldığı zaman sebep olanların boynunda bir leke olarak kalacaktır.

ANLAYANA !!!

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam