DOLAR 32,3468 0.25%
EURO 35,1082 -0.13%
GBP 40,8599 -0.43%
ALTIN 2.308,471,37
BITCOIN 22839463,16%

Kazanan Kesinlikle Eroğlu Olmayacak

ABONE OL
3 Nisan 2015 08:28
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Kıbrıs AB Derneği Üyesi ve İş Adamı Ali Erel,  19 Nisan’da gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimini, adayların söylemlerinden yola çıkarak Yeni Bakış’a değerlendirdi.

Erel, 19 Nisan’da halkın isteklerine hitap eden bir adayın kazanacağını ancak, bu adayın Dr. Derviş Eroğlu olmadığını söyledi.

Adayların, Kıbrıs konusunda ortaya koyduğu söylemleri de  değerlendiren  Erel,  Eroğlu’nun  çözüm istediğini söylediğini ancak uluslararası camianın beklentisinin Eroğlu’nun kafasındaki çözüm olmadığını kaydetti. 

Erel,  Siber’in düşüncelerinin de Eroğlu’ndan  farklı olmadığını ve CTP’nin kendisine destek vermesinin bir dezavantaj olduğunu söyledi.

Erel, Kudret Özersay’ın ise bugüne kadar ortaya koyduğu görüş ve yazılarıyla  ‘Federasyon’a karşı olduğunu ortaya koyduğunu, bu düşünce şeklinin de adada geçerliliği olmayan bir politika  olduğunu söyledi.

Erel,  Mustafa Akıncı hakkında  ise seçime odaklandığını ve yapması gereken açıklamaları yapmadığını ifade etti. 

Abbas ELMAS

Kıbrıs AB Derneği Üyesi ve İşadamı Ali Erel, 19 Nisan’da gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Yeni Bakış’a değerlendirdi. Erel, 19 Nisan seçimlerinde 7 adayın yarışacağını ancak kamuoyu yoklamalarında 4 adayın öne çıktığını vurguladı. KKTC’de daha önce yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hangi adayın kazanacağının aşağı yukarı belli olduğunu ifade eden Erel, 19 Nisan’da yapılacak seçimlerde ise kimin kazanacağının belli olmadığını vurguladı. Erel bu seçimlerde kararsızların mı yoksa sandığa gitmeyecek olanların mı seçimlerin kaderini belli edeceğinin bilinemediğini kaydetti.

“Maraş konusunda söylemler gerçeklerle bağdaşmıyor”

Adaylar hakkında değerlendirmelerde bulunan Ali Erel, özellikle Maraş konusunda yapılan söylemlerin gerçeklerle bağdaşmadığını söyledi. 4 adayın yaptığı açıklamaları karşılaştırarak bir değerlendirme yaptığını ifade eden Erel, Dr. Derviş Eroğlu ve Dr. Sibel Siber’in Maraş konusunun kapsamlı çözümün bir parçası olarak gösterdiğine dikkat çekerek, BM 550 sayılı Güvenlik Konseyi Kararı’nda Maraş’ın ön şartsız olarak yasal sahiplerine verilmesi konusunun açıkça belirtildiğini kaydetti. Kudret Özersay’ın Maraş’ın Türk kontrolünde açılması yönünde açıklamalarının da gerçeklerle bağdaşmadığını ve bu fikrin, Özersay’ın  hayalinden öteye gidemeyeceğini ifade eden Ali Erel, Maraş sorununun Kıbrıs sorunundan bağımsız çözülmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Maraş’ı, kapsamlı bir çözümün parçası olarak gösteren Siber ve Eroğlu’nun ciddi bir yanlış içinde olduğuna da değinen Ali Erel, Özersay’ın söylemlerinin ise hayata geçmesi durumunda da en büyük yanlışın bu olacağını kaydetti.

Maraş’ın Türk kontrolünde açılmasının, bu bölgenin yasal sahiplerinin geriye dönmemesi anlamına geldiğini ve uluslararası sermayenin de bu bölgede yatırımları olduğuna dikkat çeken Erel, bunun da bölgede hiçbir yeni yatırımın yapılamayacağı anlamına geldiğini ifade etti. Erel, Maraş konusunun ayrı bir hukuku olduğunu ve Kıbrıs konusunun dışında tutulması gerektiğini ifade etti.

“Akıncı fazla talepkâr”

Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı’nın Maraş konusunda yaptığı söylemlerine de değinen Ali Erel, Akıncı’nın  “Maraş’ın yasal sahiplerine teslim edilerek Doğrudan Ticaret Tüzüğü” isteğinin de biraz fazla talepkâr olduğunu savundu. Bunun BM kararlarına da aykırı olduğunu ve  ‘Doğrudan Ticaret’in iki yanlışı birlikte getireceğini ifade eden Erel, daha önce AB Konseyi’nin bu konuları gündeme getirdiğini ve yapılan incelemelerde uygun bulunmadığını kaydetti. Akıncı’nın önerisinin iyi niyetli olduğunu ancak farklı bir hukuk içinde “Gümrük Birliği” şartıyla hayat bulmasının olumlu bir sonuç getirebileceğini ifade eden Ali Erel, Kuzey’de “Gümrük Birliği’nin” uygulanmasının liderler tarafından talep edilmesi durumunda hayat bulabileceğini söyledi.

“Gümrük Birliği daha iyi”

Erel, KKTC’de “Doğrudan Ticaret” yerine “Gümrük Birliği”nin Kıbrıslı Türkler için daha iyi sonuçlar doğuracağını ve faydalı olacağını kaydetti.  Gümrük Birliği’nin Kıbrıs Türkü’nün ürettiğini satma ve ticaret yapma olanaklarını artıracağını ifade eden Ali Erel, “Gümrük Birliği” yapılması halinde KKTC halkının 550 milyonluk bir nüfusun parçası olacağını söyledi.

 Adayların, Kıbrıs konusu üzerinden yaptığı propagandaları da değerlendiren Ali Erel,  4 adayın da özellikle NAVTEX konusunda masadan kaçan Güney’i haksız ilan eden bir pozisyon içinde olduklarını belirtti. Erel, bu konuda,  ‘Uluslararası Hukuk’un çok farklı bir söylemi olduğunu ve  adayların hepsinin de bu konuda uluslararası hukukun dışında kaldığını ifade etti. Erel, bütün dünyanın petrol arama bölgesinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin olduğunu kabul etmesine rağmen adayların bu konudaki fikirlerinin gerçekçi olmadığını belirtti.

“Kıbrıs Cumhuriyeti vardır”

Tüm anlaşmalarda “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin var olduğunun Türkiye ve Rauf Denktaş tarafından da imzalanarak kabul edildiğini aktaran Erel, Kıbrıslı Türklerin bu yapının ortağı olduğunu ancak ortakların biri masada olmasa bile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin petrol arama yönünde faaliyetlerini yürütebileceğini söyledi. Erel, yetkililerin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kimlik ve pasaportlarını alırken var olduğunu kabul ettiği gibi, petrol arama çalışmalarında da bu alanın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bölgesi olduğunu kabul etmesi gerektiğini ifade etti.

“Türkiye büyük bir koz verdi”

NAVTEX konusunda Türkiye’nin Rum Yönetimi’nin eline çok büyük bir koz verdiğine de dikkat çeken Erel, Rumların bu yolla her istediklerinde masayı terk etme haklarının doğduğunu söyledi.

“Söylemlerde dünya hukukunun içine girmenin yolu yok”

Cumhurbaşkanı adaylarının yaş ve tecrübeyle ilgili yürüttüğü propagandaları da değerlendiren Erel,  “Adaylar bu konuda kendi özelliklerini ortaya koymaya çalışıyorlar. Kimisi kadınlığı, kimisi yaşı ve deneyimiyle ön plana çıkartmaya çalışıyor kendini. Herkes bir şeyleriyle kendini ön plana çıkarmaya çalışıyor ancak, Kıbrıslı Türklerin varlıklarını koruyacak, sürdürecek ve dünya hukukunun içine sokacak bir yöntemi söyleyen yok” dedi.

“Heyecan çok düşük”

Tüm propagandalara rağmen Annan Planı referandumuna “evet” ve Anayasa Değişikliği Referandumu’na “hayır” diyen yüzde 65’lik bir kesimin varlığına işaret eden Erel, şu anda adayların bu yüzde 65’lik kesime tatmin edici bir vaat verdiklerini düşünmediğini ifade ederek, bu yüzden seçim heyecanının çok düşük olduğunu söyledi. 2004 yılından bu yana halkın beklentilerini siyasilerin yerine getiremediğini ifade eden Erel, Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıs Türk Toplum Lideri olarak uluslararası toplum içinde yaptığı söylemlerin yer bulduğunu ve bu liderin artık Türk toplumu için söylemler içine girmesi gerektiğini söyledi.

Kıbrıs’ta bir ateşkes ortamının var olduğunu ve savaş halinin son bulmadığına dikkat çeken Erel, “Ateşkes savaşa ara vermektir. Savaşın devam ettiği bir coğrafyada demokrasi olur mu? Savaşın olduğu ortamlarda, bulunduğu coğrafyada hangi ordu varsa onun komutanı hakimdir. Son sözü komutan söyler. Egemenliğini de onu hangi ülkenin meclisi savaşa gönderdiyse ondan alır. TBMM’nin 1974’te Kıbrıs’a savaş ilan ettiği günün emri halen oradadır. Farkında olmadan ateşkeste yaşıyoruz” ibarelerini kullandı. Müzakerelerde esas söz sahibi olanın buradaki TC elçisi ile KTBKK’nin olduğunu savunan Erel, yeni müzakere sürecine oturacak olan Cumhurbaşkanı’nın, “Ben ateşkesin kaldırılmasını, ülkeye demokrasi gelmesini istiyorum demesi gerekmektedir” diye konuştu. 

Konuşmasında Cumhurbaşkanı adaylarının Kıbrıs konusunda ortaya koyduğu söylemleri de değerlendiren Erel, Derviş Eroğlu’nun çözüm istediğini söylediğini ancak uluslararası camianın beklentisinin Eroğlu’nun kafasındaki çözüm olmadığını kaydetti. Erel, Sibel Siber’in düşüncelerinin de Eroğlu’ndan  farklı olmadığını ve CTP’nin kendisine destek vermesin bir dezavantaj olduğunu söyledi. Erel, Kudret Özersay’ın bugüne kadar ortaya koyduğu görüş ve yazılarıyla  ‘Federasyon’a karşı olduğunu ortaya koyduğunu, bu düşünce şeklinin de adada geçerliliği olmayan bir politika  olduğunu söyledi.

“Söylemesi gerekenleri söylemiyor”

Mustafa Akıncı hakkında ise seçime odaklandığını ve yapması gereken açıklamaları yapmadığını ifade eden Erel, Kıbrıs sorununun mücadeleyle ve radikal kararlarla çözüleceğini ifade ederek, Akıncı’nın da bu izlenimi şu an için vermediğini söyledi. Erel, bütün adayların başarılı olabileceğini ancak, ülkedeki sistemin adaylar üzerinde etkisi olduğunu kaydetti.

“Adaylar sistemden ayrılmalı”

Ateşkes ortamında, “Uyuşturucu”, “Kumar”, “Kadın ticareti”, “Mafya” düzeninin hakim olduğuna dikkat çeken Erel, KKTC’de de bunun oldukça geliştiğini ve adayların sistemden kendilerini ayırması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili açıklanan anketleri değerlendiren Erel, her ankette bariz bir şekilde görünen kararsız oylarının seçimin sonucunu belirleyeceğini söyledi. Kararsızların ve sandığa gitmeyecek olanların seçimin kaderini direkt olarak etkileyeceğini ifade eden Erel, sandığa gidenlerin yanında gitmeyenlerin seçimin kaderini ciddi oranda değiştirdiğini söyledi.

“Yüzde 65’i iyi anlamaları gerekir”

Bütün anketlerin Eroğlu’nun birinci sırada gösterdiğini ancak, ikinci tura kaldığında Akıncı’nın diğer kesimlerin ve kararsızların da oyunu alması durumunda seçimi kazanabileceğini ifade eden Erel, yine seçimin kaderini kararsızların ve sandığa gitmeyenlerin belirleyeceğini kaydetti. Adayların KKTC’de irade sahibi olan yüzde 65’lik kesimin ne istediğini iyi anlaması ve bu yönde hareket etmesi gerektiğini ifade eden Erel, önemli olanın siyasi parti çıkarlarının değil Kıbrıs sorunun çözümünden yana hareket etmeleri olduğunu söyledi.

“Eroğlu kazanmayacak”

Artık ülkeyi sağ ve sol olarak tanımlamanın mümkün olmayacağını, UBP, DP ve CTP’nin tabanında oynamalar olduğunu ifade eden Erel, bu tabanın da ülkede yüzde 65’lik bir kesimi oluşturduğunu, 19 Nisan’da halkın isteklerine hitap eden bir adayın kazanacağını ancak, bu adayın Dr. Derviş Eroğlu olmadığını söyledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam