DOLAR 32,2670 0.07%
EURO 34,7333 -0.15%
GBP 40,3879 -0.41%
ALTIN 2.401,84-0,30
BITCOIN 2037545-0,24%

Kaybedecek zaman yok

ABONE OL
8 Aralık 2015 09:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, kurulduğu yıldan beri sürekli dile getirdiği Ulusal Kanser Politikası talebini, 13 farklı hükümetin kayıtsızlığına karşın yıllardır dile getirmeye devam ediyor. Devletin atmadığı adımlarla sırtını döndüğü kanser hastalarına umut olan Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin Başkanı Raziye Kocaismail, tek başına Meclis önünde eylem yaptı

Tek isteklerinin her geçen gün artan kanser vakalarına dikkat çekerek önlem alınması olduğunu söyleyen Raziye Kocaismail, hükümetin de kendileri ile aynı paydada buluştuğunu ancak adım atma noktasında çalışmaların hızlandırılması gerektiğini belirtti

Hükümetin gösterdiği ‘iyi niyet’ nedeni ile tak başına eylem yapmayı yeterli gördüğünü ifade eden Kocaismail, “Herkesin hemfikir olduğu kanser konusundaki çalışmaları bir şekilde hareketlendirmek gerekiyordu” dedi.

Kanser Savaş Dairesi’nin ilk etapta açılmasının hemen mümkün olmayacağı konusunda hükümetle hemfikir olduklarına değinen Kocaismail, “Ama şu an bitmiş olan onkolojinin 5. katında bize birkaç oda verilecek. Kanserle Mücadele Birimi, Savaş Birimi kurulacak. Çevre ve Tarım Bakanlığı’ndan uzman kişiler, hatta sivil toplum örgütlerinden oluşan bir kadro oluşturulacak. Kanser yapıcı maddeleri tartışabileceğimiz, uzman kadrolarla iletişim halinde olabileceğimiz bir kadro oluşturulması bizim için mutluluk verici bir gelişme” açıklamasında bulundu.

Özlem ÇİMENDAL

Kanser Hastalarına Yardım Derneği,  23 yıldır, 13 hükümet değişikliği sonucunda talep edilen Ulusal Kanser Politikası’nın başarıya ulaşmamasından kaynaklı mücadelesini sürdürüyor. Dernek başkanı Raziye Kocaismail, tek başına Meclis önünde eylem yaparak, hükümetin atma sözü verdiği adımları hızlandırmasını talep etti.  2002 yılında Kanser Savaş Dairesi yasa taslağının Meclis’e sunulmasına rağmen hala ulusal bir kanser politikasının yapılmadığına değinen Raziye Kocaismail eylem sonucu bakan ve vekillerle yaptığı görüşmenin içeriğini Yeni Bakış Gazetesi’yle paylaştı.

“Bütün çabamız Ulusal Kanser Politikası için…”

Kanser Hastalarına Yardım Derneği olarak yıllarca arzuladıkları Ulusal Kanser Politikası için çalışmalarını ve mücadelelerini sürdürdüklerine değinen Raziye Kocaismail, tek isteklerinin her geçen gün artan kanser vakalarına dikkat çekerek önlem almak olduğunu kaydetti.  “Bütün çabamız yıllardır arzuladığımız Ulusal Kanser Politikası için. 1993 yılında kurulan derneğimiz, Gönyeli çemberinden başlayıp, Atatürk Spor Salonu’na kadar çok büyük katılımlı birçok yürüyüş düzenledi. Bugün ben bunu tek başıma yapmak istedim ve Meclis’e yürüdüm” diyen Kocaismail, tek başına eylem gerçekleştirmek istemesinin nedenini de “hükümetin çabalarına ve Kanserle mücadelelerine olumlu yaklaşıp ellerinden geleni yapmak adına hazır oldukları iyi niyeti” olarak açıkladı.

“İlk mücadele 2002’de başladı ve hala devam ediyor…”

2002 yılında Kanser Savaş Dairesi için Meclis’e tasarı götürdüklerini yine daha sonraları dernek olarak Meclis’e pembe balonlarla yürüdüklerini hatırlatan Kocaismail, hükümet edenler tarafından gösterilen iyi niyetin farkında oldukları için bu yıl ilk kez balonlarla Meclis’e yürümeme kararı aldıklarını ifade ederken, bir yandan da gösterilen bu iyi niyet ve çabanın hızlanması için tek kişilik bir eylemle farkındalık yarattığına değindi. Kocaismail sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanser hastaları için bu yıl ilk kez yürüyüş yapmayacağız. Meclis’e balon götürmeyeceğiz dedik. Kanser politikasının yıl içinde oluşturulması ve çalışmaların hızlanması için tüm bakanlarımızı, milletvekillerimizi, ziyaret edip görüştükçe gördük ki hepsi bu politikayı iyi niyetle, hayata geçirmek için çabalıyor.”

“Bakanlar beni Meclis’e alarak duyarlılık gösterdi”

Hükümetin de kendilerinin de aynı paydada buluştuğuna dikkat çeken Kocaismail geriye bu çalışmaları hızlandırmanın kaldığına dikkat çekti. “Herkesin hemfikir olduğu kanser konusundaki çalışmaları bir şekilde hareketlendirmek gerekiyordu” diyen Kocaismail eylemi de bu nedenle yaptığını söyledi. Eylemde tek başına olmasının kesinlikle yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemesi gerektiğini işaret eden Kocaismail,  “Kanser bölge sorumluları, kanser hastaları otobüslerle gelerek bu eyleme destek vermek istediler. Herkesi ben durdurdum. Ben tek başıma bu eylemi yaptım. Çünkü hükümetin iyi niyetinden kuşkumuz yok. Sağlık Bakanımız başta olmak üzere Turizm Bakanımız ve her 3 partiden doktor vekillerimiz dışarıya çıkarak beni içeriye aldılar ve gerekli açıklamaları yaptılar” diyerek tek kişilik yapılan bu eylemin de bu iyi niyet göstergesine duyulan toleransın sonucu olduğuna değindi.  

“Yeni Onkoloji’de Kanserle Mücadele Birimi kurulacak”

İstedikleri birimlerin belki şuan için hemen hayata geçirilecek istekler olmadığını ama yeni yapılan Onkoloji Servisi’nde kendilerine özel birim kurulmasını ilk adım olarak sevindirici bulduklarını söyleyen Kocaismail, “Belki Kanser Savaş Dairesi’nin açılması ilk etapta hemen geçekleşmeyecek çünkü daire kurulacak, çalışan personel istihdamı söz konusu olacak, bunlar hemen yapılacak şeyler değil. Ama şu an bitmiş olan onkolojinin 5. katında bize birkaç oda verilecek. Kanserle Mücadele Birimi, Savaş Birimi kurulacak. Çevre ve Tarım Bakanlığı’ndan uzman kişiler, hatta sivil toplum örgütlerinden oluşan bir kadro oluşturulacak. Kanser yapıcı maddeleri tartışabileceğimiz, uzman kadrolarla iletişim halinde olabileceğimiz bir kadro oluşturulması bizim için mutluluk verici bir gelişme” dedi. Kocaismail ayrıca kayıtçılığın da başlayacağını bu gelişmenin de tüm kanser hastaları ve yakınları için mutluluk verici bir gelişme olacağını sözlerine ekledi.

“Hükümet, çalışmalar konusunda bizi bilgilendirme sözü verdi”

Onkoloji’de kurulacak Kanserle Savaş Birimi’nin kendileri için ilk adım olduğunu söyleyen Kocaismail, “İlk etapta kurulacak olan bu birimden sonra Kanser Savaş Dairesi için de bir adım atılmış olacak. Ama bizim şu anki amacımız bu işlemleri hızlandırmak. Hükümet de sık sık kanser konusunda yapılan çalışmalar üzerine bizi bilgilendireceğini söyledi. Biz de bunun takipçisi olacağız. 4 Ocak’a kadar gerçekleşen çalışmaları gördükçe bunları sizlerle de paylaşacağız” dedi.

“Onkoloji Servisi’ne yurtdışından doktor hizmeti alınacak”

Eylem sonrasında Meclis’e kabul edildiğini ve Sağlık Bakanı Salih İzbul’un kendisine Çocuk Onkolojisi’yle ilgili açıklama yaptığına değinen Kocaismail, “Dıştan devlette olmayan hekimlerden, yeni binada nöbetlerini tutabilecek doktor hizmeti alacakları bir karar aldıklarını sayın bakan bana iletti. Ayrıca erişkin hastalar için de medikal, tıbbi erişkin onkoloğunun adaya istihdamı konusunda görüş birliğine vardıklarını ve dışarıdan hizmet satın alacakları müjdesini de verdi” diyerek, bu hizmet alımının da hafta içerisinde gerçekleşebileceği üzerinde fikir birliğine varıldığı açıklamasının da kendisine yapıldığı bilgisini verdi. Kocaismail ayrıca Çocuk Onkolojisi’nde tutulacak nöbetlerde Kıbrıs içerisinden doktor görevlendirmesi yapılacağını, Erişkin Onkolojisi için ise Kıbrıs’ta Tıbbi Onkolog olmadığı için bu hizmet alımının yurt dışından yapılacağı müjdesini de verdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam