DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,7102 -1.01%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 2060266-0,38%

“Huzurla imzalamak istiyorum”

ABONE OL
30 Ekim 2017 07:25
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Yeditepe Üniversitesi’nin yeni akademik yılının açılışında konferans vermek amacıyla İstanbul’a gitti.

KKTC’den dün saat 15.30’da ayrılan Akıncı, İstanbul’a hareketinden önce Ercan’da basına açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Seçim ve Halk Oylaması Yasa ile geçtiğimiz hafta 19 milletvekilinin Meclis’e sunduğu “federasyonun çözüm modeli olmaktan çıkarılmasına ilişkin karar önerisi” hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Hukuki incelemeler yapılıyor

Seçim ve Halk Oylaması Yasası üzerindeki çalışmaların sürdüğünü, yasayla ilgili hukuki incelemeler yapıldığını kaydeden Akıncı, “Yasayı gönül huzuru içinde imzalamak istiyoruz” dedi.

Kıbrıs sorununun Cumhurbaşkanlığı makamının yürüttüğü bir konu olduğunu da söyleyen Akıncı, bu konuda Meclis’ten geçen kararların hep istişareyle alındığını kaydetti.

Akıncı, “Böylesi önemli bir kavşakta, böyle radikal bir karar içeren önerinin Cumhurbaşkanlığı ile istişare edilmeden meclisten geçirilmek istenmesi uygun bir davranış değil” dedi.

Akıncı’yı Ercan’dan Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı ile Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Daire Müdürü Gülden İlkman uğurladı.

Akıncı’ya İstanbul ziyaretinde eşi Meral Akıncı, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ, Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı ve Teknik Komiteler Genel Koordinatörü Meltem Onurkan Samani eşlik ediyor.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun öteden beri Cumhurbaşkanlığı makamının yürüttüğü bir konu olduğunu kaydederek, Cumhuriyet Meclisi’nden bu konuda geçecek tasarıların ve önerilerin her zaman istişare içinde ele alındığını kaydetti.

 

“Fikrimizi soran olmadı”

19 milletvekilinin federasyonun Kıbrıs’ta çözüm seçeneği olmaktan çıkarılmasına ilişkin karar önerisi hazırladığını ve bunu geçtiğimiz günlerde Meclis’e sunduğunu anımsatan Akıncı, “Böylesi önemli bir kavşakta, bu kadar radikal bir görüş içeren önerinin Cumhurbaşkanlığı makamıyla istişare edilmeden Meclis’ten geçirilmek istenmesi uygun bir davranış değil. Bu konuda maalesef fikrimizi soran olmadı” dedi.

1994’te Cumhuriyet Meclisi’nde federasyonla ilgili yine benzer bir karar alındığını anımsatan, Rum Meclisi’nin 1967’de Enosis’le, geçtiğimiz günlerde garantilerle ilgili aldığı kararlara işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Demek ki önemli olan alınan kararların ötesinde bunların uygulama alanı bulup bulamayacağıdır. Bu konuyu, birkaç oy farkı ile Meclisten karar alarak ortadan kaldırmak kolay bir iş değil. Bu tür yaklaşımların Kıbrıs’ın geleceğine yardımcı olmayacağı kanaatindeyim” dedi.

 

“Huzur içinde imzalamak istiyorum”

İki konuda açıklama yapan Akıncı, ilk olarak Seçim ve Halk Oylaması Yasası’na değindi.

Akıncı, yasa konusunda gereken hukuki incelemelerin büyük oranda tamamlandığını ifade ederek, “Neyi imzaladığımızdan emin olmak istiyoruz, geciktirme niyeti söz konusu değil”  dedi.

Akıncı, Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin liderleri, Meclis Başkanı Sibel Siber ve Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik ile bir toplantı yapmak istediğini, bu toplantının muhtemelen 31 Ekim Salı günü olacağını kaydetti.

Mustafa Akıncı,  “Onlarla da konuyu enine boyuna konuştuktan sonra yasayı gönül huzuru içinde imzalamak istiyorum” dedi.

 

“Cumhurbaşkanlığı makamının yürüttüğü bir konu”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 19 milletvekilinin federasyonun Kıbrıs’ta bir çözüm seçeneği olmaktan çıkarılmasına ilişkin Meclise sunduğu karar önerisiyle ilgili de açıklama yaptı.

Milletvekillerinin Meclise yasa ve karar önerileri sunabileceğini söyleyen Akıncı, Kıbrıs sorununun öteden, merhum Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş zamanından beri, Cumhurbaşkanlığı makamının yürüttüğü bir konu olduğunu kaydetti.

 

“Uygun bir davranış değil”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, geçmişte bu konuda Meclis’ten geçecek, tasarıların ve önerilerin istişare içinde ele alındığını belirterek, “Böylesi önemli bir kavşakta, bu kadar radikal bir görüş içeren önerinin Cumhurbaşkanlığı makamı ile herhangi bir temas yapılmadan, istişare edilmeden Meclisten geçirilmek istenmesi çok uygun bir davranış değil, bunu böyle değerlendiriyorum” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’nın Kıbrıs konusundaki çalışmaları halktan aldığı onayla yaptığını, kendisinin de bu çalışmaları böyle yürüttüğünü belirten Akıncı, halka 11 Şubat 2014’te imzalanan ve iki eşit kurucu devletin ortaklığında kurulacak federasyonu öngören çerçeveyi sunduğunu söyledi.

 

“Birkaç oy farkı ile karar alarak ortadan kaldırmak kolay bir iş değil”

Akıncı, 1983’te ilan edilen KKTC’nin bağımsızlık bildirgesinde, “devlet federasyona açık bir devlet olarak kuruldu” ifadesinin yer aldığını da söyleyerek, “Bu konuyu, birkaç oy farkı ile Meclisten karar alarak ortadan kaldırmak kolay bir iş değil diye değerlendiriyorum. Bu tür yaklaşımların Kıbrıs’ın geleceğine yardımcı olmayacağı kanaatimi de paylaşmak isterim” dedi.

Rum Meclisi’nin geçtiğimiz günlerde garantileri ortadan kaldırmayı hedefleyen bir karar aldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Onların bu kararı da yardımcı bir tavır olmadı. Yoklukla malul bir karardır bu.  1967’de Enosis amaçlı aldıkları kararı ortadan kaldırmaları gerekirken böylesi bir karara yönelmeleri olumlu bir gelişme olmadı. Şimdi eğer bizim Meclisimiz de böyle bir karar alırsa bu da iyi bir gelişme olmayacaktır kanaatindeyim” dedi.

 

Önemli olan kararların uygulanabilirliği

1994’te de benzer bir karar alındığını, Meclisin bu nedenle ikiye bölündüğünü söyleyen Akıncı, söz konusu kararın oy birliği aranmadan birkaç oy farkla alındığını anımsattı.

Akıncı, “O karar da federasyonu tek seçenek olmaktan çıkaran bir karardı. Yani ‘çözüm ille federasyon değil’ anlamı taşıyan bir karardı ama yıllarca müzakereler hep bu çerçevede yapıldı. Demek ki önemli olan alınan kararların ötesinde bunların uygulama alanı bulup bulamayacağıdır. 1967’de Rumlar da bir karar aldı, uygulanamadı. Geçenlerde aldıkları kararın da uygulama alanı yok. Çünkü sıfır asker, sıfır garanti kavramı gerçekçilikle bağdaşan bir karar değil” şeklinde konuştu.

Bundan sonraki sürecin önemli olduğunu söyleyen Akıncı, Cumhurbaşkanlığı olarak bu süreci Meclis’le, Meclis’teki partilerle, sivil toplum ve Türkiye ile istişare içinde yürüteceklerini kaydederek şöyle devam etti:

“En önemlisi bunu yetkiyi almış olduğumuz esas kaynakla, yani halkımızla işbirliği içinde götüreceğiz. Gerektiğinde, koşullar elverdiğinde, elbette halka da gidilebilir. Bunu gelişmeler gösterecek, gerekirse referandumla halkımızın ne istediği, ne arzu ettiği sorulabilir ama bütün bunlar, gelişmelere ve koşullara bağlı. İçinden geçtiğimiz süreç, serinkanlı, acele etmeden davranmamızı gerektiren bir süreçtir.” 

 

“Türk ulusunun bayramını kutluyorum”

Konuşmasında Türk ulusunun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Akıncı, 94 yıl önce Atatürk’ün “En büyük eserim Cumhuriyettir” diyerek Cumhuriyeti gençliğe emanet ettiğini söyledi.

Türkiye’nin çağdaş uygarlık yolunda, demokratik, layık bir cumhuriyet olarak yoluna devam etmesinin ve her geçen gün güçlenmesinin en büyük temennileri olduğunu söyleyen Akıncı, Kıbrıs Türk halkının Atatürk’ün ilkelerini içselleştirdiğini, bunu hiçbir zorlama olmadan yaptığını da belirtti.

 “KKTC’nin de demokratik, çağdaş, laik, çoğulcu yapıda yoluna devam etmesi en büyük çabamızdır” diyen Akıncı, “Bu yolda ilerleyeceğimiz kuşkusuzdur” vurgusunda bulundu.

Akıncı, KKTC’ye bu akşam dönecek.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam