DOLAR 32,3447 0.01%
EURO 34,8662 0.09%
GBP 40,5880 -0.01%
ALTIN 2.402,730,41
BITCOIN 20748281,34%

Hünerli ellerin eseri

ABONE OL
23 Mayıs 2016 17:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Özlem ÇİMENDAL

Tarihten günümüze kadar ulaşan kültür ürünleri arasında yer alan ağaç işçiliğinin geleneksel sanatlarımız arasında önemi çok büyük bir yer kaplamaktadır. Orta Asya’ya kadar dayanan tarihiyle, fazla dayanıklı bir madde gibi görünmeyen ahşabı, değişik tekniklerle dayanıklı hale getirerek yüzyıllar  geçmesine rağmen hala işlevini yitirmemiş görünümde kullanmak mümkün.

 

Eskilerin “çeyiz sandığı”

Eskiden evlenecek olanların olmazsa olmazları arasında yer alan ve halk arasında “çeyiz sandığı” olarak bilinen ahşaptan sandıklar, şimdilerde Mukaddes Örek’in ellerinde hayat buluyor.

 

Yüzyıllar geçmesine rağmen varlığını sürdürüyor

 Bir ağacın kesildikten sonra bittiği düşünülen hayatının, ahşap oymacılık sanatı ile yeniden başlamasıyla ortaya çıkan sanat eseri yüzyıllar geçmesine rağmen varlığını sürdürüyor.

 

Emeğini, terini akıttığı oymacılıktan vazgeçmiyor

Günümüzde yitip giden el sanatları arasında sayabileceğimiz “ahşap oymacılığı”na eskisi gibi talep olmaması üzse de Mukaddes Örek’i emeğini ve terini akıttığı oymacılıktan vazgeçmeyeceğini söylüyor. Atölyesi ile satışının aynı dükkanda olduğunu ifade eden Örek, ahşap oymalarla şekillendirdiği el emeği eserlerinin yanında seramikten oluşan el işi süs eşyaları ve vintage tarzı eski telefon aksesuarları ve klasik model arabalarla da süslüyor dükkanını. 

 

“İnsanoğluna beşik olur, kucaklayan koltuk olur, yatak, çerçeve, sandık olur”

“Ahşap oymacılıkla vücut bulan eşyalar yeri gelir insanlara beşik olur, kucaklayan koltuk olur, yatak, çerçeve, sandık olur” düşüncesinden yola çıkan Örek, ahşabın son yolculuğunda bile insanoğluna eşlik edeceği inancında ve ahşap oymacılığı hayatında bambaşka bir yerde…

 

İnsanların kendilerini anlatmanın bir yolu

Bazen iç içe desenler bazen çok sade desenler bazen bir tokmak ve oyma kalemi ile bazen de bir çivi üzerinde iz bırakacak her şey ile yapılabilen bir el sanatı olan ahşap oymacılığının; hayal gücünün, fiziki imkan ve kabiliyetlerin el verdiği ölçüde insanların kendilerini anlatmanın bir yolu olduğunu da biliyor Mukaddes Örek…

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam