DOLAR 32,3914 0.07%
EURO 34,8165 -0.02%
GBP 40,7066 0.19%
ALTIN 2.397,750,06
BITCOIN 19368884,36%

Hükümet T&T’den korkuyor mu?

ABONE OL
4 Haziran 2018 08:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Hem UBP-DP hem de şu anki koalisyonun Maliye Bakanı Denktaş’ın, Ercan’ı işleten T&T Havalimanı İşletmeciliği Şirketi hakkında, devlete eksik ödeme yaptığı ve eksik gelir beyanında bulunduğu yönündeki çeşitli zamanlarda yaptığı açıklamalar ortada dururken, hükümetin bugüne kadar Ercan konusunda herhangi bir adım atmaması bir takım soru işaretlerine neden oldu


İhale şartnamesine göre, Ercan’ı kiralayan şirkette çift direktör şartı aranırken, Ercan bugün tek direktörle yürütülüyor. Yasaları ve sözleşmeleri hiçe sayan şirketin tek direktör eli ile yaptığı tüm faaliyetler, anlaşmalar, taahhütler, alış-veriş ilişkileri ise bugüne kadar hükümet tarafından denetlenmedi


Bu arada, devlet tarafından T&T şirketine uzun vade ile kiralanan ve kira kapsamında bulunan Ercan havaalanı tesislerine sonradan eklemeler yapıldı. T&T şirketinin kullanımına yeni ekler verildi veya verilenlerin kapsamı genişletildi. Bunlarla birlikte de şirket birçok ilave gelir getirici alanlara sahip oldu


Ercan’da otopark alanları, reklam alanları, kiraya verilecek alanlar çoğaldı ve büyüdü. Bu durumda da yaratılan ekstra yerlerden elde edilen gelirlerin de sözleşme gereği aynı şartlarda T&T ile devlet arasında paylaşıma tabii olması gerekirken, devletin payını tahsil edemediği ileri sürülüyor

Yeni BAKIŞ

Hem UBP-DP hem de şu anki koalisyonun Maliye Bakanı Denktaş’ın, Ercan’ı işleten T&T Havalimanı İşletmeciliği Şirketi hakkında, devlete eksik ödeme yaptığı ve eksik gelir beyanında bulunduğu yönündeki çeşitli zamanlarda yaptığı açıklamalar ortada dururken, hükümetin bugüne kadar Ercan konusunda herhangi bir adım atmaması bir takım soru işaretlerine neden oldu. İhale şartnamesine göre, Ercan’ı kiralayan şirkette çift direktör şartı  aranırken, Ercan bugün tek direktörle yürütülüyor. Yasaları ve sözleşmeleri hiçe sayan şirketin tek direktör eli ile yaptığı tüm faaliyetler, anlaşmalar, taahhütler, alış-veriş ilişkileri ise bugüne kadar hükümet tarafından denetlenmedi.

Gelir getirici alanlar genişledi

Bu arada, devlet tarafından T&T şirketine uzun vade ile kiralanan ve kira kapsamında bulunan Ercan havaalanı tesislerine sonradan eklemeler yapıldı. T&T şirketinin kullanımına yeni ekler verildi veya verilenlerin kapsamı genişletildi. Bunlarla birlikte de şirket birçok ilave gelir getirici alanlara sahip oldu.

Devlet payına düşeni alabiliyor mu?

Ercan’da oto park alanları, reklam alanları, kiraya verilecek alanlar çoğaldı ve büyüdü. Bu durumda da yaratılan ekstra yerlerden elde edilen gelirlerin de sözleşme gereği aynı şartlarda T&T ile devlet arasında  paylaşıma tabii olması gerekirken, devletin payını tahsil edemediği ileri sürülüyor.

Denktaş’ın Ercan konusunda yaptığı iddialı açıklamalar ne oldu? 

Konuyla ilgili Yeni Bakış’a konuşan siyasi bir kaynak, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın çeşitli zamanlarda Ercan konusunda yaptığı açlıklamaları anımsatarak 4’lü koalisyonun bu konuda adım atamamasının altındaki gerçekleri sordu.

Söz konusu kaynak, “Maliye Bakanı Sn. Serdar Denktaş, Ercan Havalimanı’nda ‘’İşletme ve Yapım haricinde diğer işlerden sorumlu olması gereken’’ (Şartname böyle diyor)  T&T Havalimanı İşletmeciliği Şti. ve onun tek direktörü olan Emrullah Turanlı’nın “Devlete eksik ödeme” yapmasından şikâyetçi olmuştu. Hatta önceki hükümette de yine Maliye Bakanı olan Sn. Serdar Denktaş, kendisine bağlı olmayan bazı dairelerden dolayı “Ercan’daki hukuksuzluklara eli-kolu bağlı” olduğunu ve bu nedenle hukuksuzlukların üzerine gidemediğini söylemiş, zımnen topu o zamanki Ekonomi ve Enerji Bakanı Sn. Sunat Atun’a atmıştı. Yine Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın ifadesi ile yapılan incelemelerde, Emrullah Turanlı’nın direktörlüğünü yaptığı T&T şirketinin, devlete eksik gelir beyanında bulunmuş olduğunu ve bu nedenle de yapılan yazılı bir ihtarla devletin alacağının yeniden düzenlendiğini söylemişti. Peki, şimdi niye görevini yapmıyor? Koalisyon ortakları kendisine zorluk mu çıkarıyor? Bizim bildiğimiz devletin ve halkın çıkarlarını korumada ortaklarının desteği tamdır. Dün yanlış ve eksik (buna halk dilinde yalan denir) gelir beyanında bulunan T&T şirketi, bugün artık doğru beyanda mı bulunuyor, teftiş yapıldı da bu teyit mi edildi?” dedi. 


“Halkımızın hakları yenmektedir, birilerine peşkeş çekilmektedir” 

Siyasi kaynak, Ercan havaalanı’nda zaman içinde gelir getirici birçok ilave ve genişletilmeye de gidildiğine dikkat çekerek, bu alanlardan elde edilen gelirlerin sözleşme gereği hükümetin de payını alması gerekirken, T&T şirketinin bu ödemeyi yapmadığını ileri sürdü.

Kaynak, “T&T şirketine uzun vade ile kiralanan ve kira kapsamında bulunan Ercan Havaalanı Tesislerine sonradan eklemeler yapılmıştır. T&T şirketinin kullanımına yeni ekler verilmiş veya verilmiş olanların kapsamı genişletilmiştir. Birçok ilave gelir getirici alanlar genişletilmiştir. En basiti ile otopark alanları, reklam alanları, kiraya verilecek alanlar çoğaltılmış veya büyütülmüştür. Bu durumda da yaratılan ekstra (ilave) yerlerden elde edilen gelirlerin de aynı şartlarda paylaşıma tabii olması gerekmektedir. Tıpkı yolcu sayısının artması ile paylaşım miktarının doğru orantılı olarak artacağı gibi. Şimdi soralım bakalım; Artırılan ve çeşitlendirilen gelirlerden 47,8% + 16% KDV devletimiz payını tahsil ediyor mu? Bizim bilgimize geldiği kadarı ile tahsil edilmiyor, tahsil ediliyor görülse bile bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Çok zor mu bunları denetlemek?” şeklinde konuştu.

“Bulacaklarından mı korkuyorlar?”

Söz konusu siyasi kaynak, geçmiş hükümet döneminde yaratılan bu yapının denetlenmesini o hükümetin yetkililerinden beklemenin mümkün olamayacağına dikkat çekerek, “Peki, şimdiki hükümet niye denetlemiyor veya denetleye miyor? Yoksa bulacaklarından mı korkuyorlar. Bir çirkinlik bulurlarsa bunu kapatamayacaklar, konunun üzerine gitmekten korkacaklar, ellerinde kalacak diyor bir kıdemli eski siyasetçi. En kötüsü de herhalde bu, hükümetin üç maymunu oynaması” dedi.

Yetkililer sağır sultanı oynamaya devam ediyor

Siyasi kaynak açıklamalarının sonunda hükümete Ercan konusunda bir takım sorular da yöneltti:

Hükümetin cevaplaması gereken sorular

Şirkette çift direktör aranırken işlerin tek direktörle yürütüldüğü görülmüyor mu?

Yasalara ve sözleşmelere uymamış bu şirketin tek direktör eli ile yapmış olduğu tüm faaliyetleri, anlaşmaları, taahhütleri, alış-veriş ilişkilerini araştırma gereği duymadınız mı?

Yasal kurallara uyulmadığı için “Ölü doğan” bu şirketin mali ve yasal yükümlülüklerini, yasal statüsünü kuruluşundan itibaren araştırmak ihtiyacını da mı duymadınız?

Ebesi geçmiş hükümet olan bu ölü doğmuş şirketin kurallara, yasalara uymayarak, ihale şartnamesindeki şartları yok sayarak, ortaklarını dışlayarak ne yapmak veya ne yapıyor olduğunu merak etmediniz mi?

Yoksa dörtlü koalisyon hükümeti de mi devletin haklarından vazgeçti?

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam