DOLAR 32,6561 0.42%
EURO 34,8706 0.22%
GBP 40,7479 0.12%
ALTIN 2.493,200,37
BITCOIN 20762934,22%

Hükümet Dövize Neden Duyarsız?

ABONE OL
11 Haziran 2015 08:25
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Abbas ELMAS

Birkaç gündür hükümetin yapmadığı icraatları eleştirdim yazdıklarımda. Bugün yine hükümetin icraatlarını eleştirmekten alıkoyamıyorum kendimi kusuruma bakmayın. CTP-BG ve DP-UG Hükümeti ne yaptı bu toplumun faydasına diye dün uzun uzun düşündüm. Düşündüm ama gerçekten de “Hükümet toplumun faydasına bunu yaptı” diyemeyeceğim.

                                                                                                ***

Özellikle son günlerin en büyük sorunu, dövizdeki tırmanış ve Türk Lirası’nın değer kaybıdır sanırım herkes için. KKTC’deki her vatandaşın bankalara döviz cinsinden ya ev ya araba ya da okul borcu var. Zaten mevcut borçlarını ödemekte güçlük çeken vatandaşlar, Türkiye’de yaşanan çalkantılı dönemin ardından patlayan dövizle birlikte içinden çıkılmaz bir duruma geldi. Bir dönemlerin modası uyup, çocuklarını özel okullara yollayan aileler, evlerini nasıl geçindireceklerin derdinde şu an. Asgari ücretle çalışanlar ise nasıl hayatta kalacaklarının hesaplarını yapıyorlar.

                                                                                                ***

Hükümetimizin ise sanki de her şey günlük gülistanlıkmış gibi sesi soluğu çıkmıyor bu durum karşısında. Konuştuğumuz her ekonomist hükümetten bir önlem alınmasının beklenmemesi ve herkesin kendi imkanlarıyla ayakta kalmaya çabalaması önerisinde bulunuyor. Bu gibi kriz durumlarında aslında hükümet kazancını katlıyor ve ezilen her zaman düşük maaşlı vatandaşlar olmaya devam ediyor bu düzende.

                                                                                                ***

‘Hükümet ne yapabilir ki?’ lafının arkasına sığınıyor siyasilerimiz…

Döviz yükselince gümrük gelirlerinden elde ettiği fonlardan daha fazla gelir elde ediyor devlet…

Vatandaşların zorunlu harcamalarından daha çok vergi kazanıyor devlet…

‘Hayat Pahalılığı’nı ödemeyerek vatandaşlardan çalıyor devlet…

Asgari ücrete artış yapmayarak kazanıyor devlet…

Üniversitelerde döviz kurlarını sabitlemeyerek ülkeye okumaya gelen öğrencilerden kazanıyor devlet…

Burada okumaya gelen öğrencilerin ev kiralarından kazanıyor devlet…

Satılan her arabadan, satın alınan her ithal üründen vergi kazanıyor devlet…

Petrol fiyatlarında düşüş olduğunda geç, artış olduğunda ise hemen fiyatlara yansıtan yine devlet…

Peki vatandaşına ne veriyor bu devlet?.. Koskocaman hiçbir şey…

                                                                                ***

Dövizde yaşanan çalkantı belirli bir seviyeye düşene kadar hükümetin bazı önlemler alması şart olmuştur. Vergi indirimleri, Asgari ücrette artış, gümrük fonlarında indirim, Hayat Pahalılığı ödeneğinin her ay düzenli ödenmesi gibi bazı önlemler aslında kriz dönemlerinde ilaç gibi gelebilir vatandaşlara. Alım gücü düşen vatandaşlar hükümetten bu yardımları görürse devletine hem inancı artar, hem de geçimini sağlayabilir, en azından karnını doyurabilir.

Şu an için bunların hiçbiri söz konusu değil. Hatta dün Bakanlar Kurulu ülkedeki basılı gazetelere devlete ödediği vergi oranında katkı sağlama kararı aldı. Bu ülkede geçim sıkıntısı yaşayanların sadece gazete patronları olmadığını bilmelidir sayın bakanlarımız. Sırf kendi beceriksizliklerinin üstünü örtmek ve gazetelerin ağzını kapatmak için yetmez bu kıyağınız. Evine ekmek götürme çabasında olanlar için  ve açlık sınırının altında kalan maaşla geçinmeye çalışanlar için de elle tutulur icraatlar yapmanız gerekir. Vatandaşlar borçlarının altında ezilirken sadece gazete patronlarının ayakta durabilmesi için icraatlar değil, toplumun her kesimini bu çalkantılı dönemde rahatlatacak önlemler almanız gerekir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam