DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20584603,43%

Herkes elini taşın altına koymalı

ABONE OL
27 Ocak 2017 10:08
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile Cenevre sonrası ilk görüşmesini dün yapan Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde basına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Akıncı, Rum liderle bir sonraki görüşmesinin 1 Şubat Çarşamba günü olacağını kaydetti.

Müzakerecilerden liderlere mont pelerin ile ilgili sunum

Akıncı ilk önce görüşmeyle ilgili bilgi verdi.

9, 10,11 Ocak tarihlerinde iki tarafın Cenevre’de bir araya geldiğini, güvenlik ve garantiler haricindeki konular üzerinde görüşlerin paylaşıldığını anımsatan Akıncı, burada bazı ilerlemelerin sağlandığını hatırlattı.

Mustafa Akıncı, “11 Ocak günü Birleşmiş Milletler’in kasasında kilitlenmek üzere yüzde 29,2’lik haritamızı, onlar da kendi haritalarını hazırlayıp sundular. Hemen ertesi gün güvenlik ve garantilerle ilgili olarak Kıbrıs’taki iki taraf ve 3 garantör ülke olarak 5’li konferans yapıldı. Cenevre Konferansı’nın devamı şekilde teknik düzeyde, liderler olarak değil yardımcılar olarak toplanıldı. İki günlük çalışma 18-20 Ocak tarihlerinde Mont Pelerin’de yapıldı” dedi.

Müzakerecilerin Mont Pelerin’deki teknik çalışmalarla ilgili bugün kendilerine bir sunum yaptığını söyleyen Akıncı, şunları paylaştı:

“Bununla ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Teknik düzeyde güvenlik ve garantilere ilişkin bir takım sorular ve bu soruların yanıtlarının nasıl sağlanacağına ilişkin mekanizmalar neler olabilir… Bunun üzerinde 2 liste hazırlandı. 5 taraf açısından. Tarafların görüşleri birbirinden farklı olacaktı, bunu bekliyorduk. Öyle de oldu. Bunun müzakeresi ve sonuçlandırılması tabii ki teknik düzeyde yapılamazdı. Bu siyasi düzeyde ele alınıp yapılacak bir şey.”

“Çarşamba günü yol haritası”

Rum liderle 1 Şubat Çarşamba günü yeniden bir araya geleceğini hem Cenevre Konferansı’nda varılan mutabakatı gereğini yerine getireceklerini hem de sürecin yol haritasını belirleyeceklerini kaydeden Akıncı, konferansla ilgili şunları söyledi:

 “Önemli olan momentumu canlı tutmak”

Bunun için Birleşmiş Milletler’in hem Kıbrıs’ın iki tarafla hem de üç garantör ülke ile çalışmalarını yapması gerektiğini ifade eden Akıncı, “Önemli olan momentumu canlı tutmak. Öldürmemek, aşırı acelecilikle de süreci yanlış mecralara itmemek. Dengeyi kurmak lazım” dedi.

 “Kıbrıs Rürk tarafının bu sürece çok daha olumlu katkıları oldu”

Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:

“‘Evet’ her şeyi ile bitmiş bir uzlaşma noktasında değiliz. Daha bunun için atılması gereken adımlar var. Kıbrıs Türk tarafı olarak bu sürece çok olumlu katkılarda bulunduk. Sürecin bu noktaya gelmesinde elbette iki tarafın da katkıları vardır ama Kıbrıs Türk tarafının bu sürece çok daha olumlu katkıları olmuştur. Bunun altını çizmekte hiçbir beis görmüyorum.”

“Taraflar, kolektif bir çabayla sürece yardımcı olmalı”

Gelinen noktada tarafların kolektif bir çabayla bu sürece yardımcı olması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Bunun içinde garantör ülkeleri de sayıyorum. Sadece Kıbrıslı Türkler ve Rumlar değil…” dedi.

 “Bu kadar emeği heba etmemek gerek”

Mustafa Akıncı, bir basın mensubunun “Elini taşın altına koymayan kimdir?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Ben ‘herkes elini taşın altına koymalıdır’ derken temennimi ifade ettim. Birini işaret etmedim. Gerçekten kritik ve sonuç alabileceğimiz bir noktadayız. Bu kadar emeği heba etmememiz gerekir.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam