DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
GBP 41,0337 -0.05%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 2097183-2,68%

Her alanda ACİZİZ!

ABONE OL
9 Aralık 2018 10:48
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Kamu-Sen Başkanı Metin Atan, KKTC birimlerinin teknolojinin gerisinde ve olaylara nokta atışı ile müdahale edebilecek yetenekten yoksun olduğuna dikkat çekti. Atan, herhangi bir doğal afet veya felaket karşısında oluşturulacak kriz masalarında görev alacak birimlerin eğitimli ve sonuç getirici çözümler üretebilecek beceride olmaları gerektiğini kaydetti.


Kriz masalarında görevli olacak arama-kurtarma veya doğal afetler karşısında yer alacak olan birimlerin gerekli eğitimlerden geçirilerek, hazırlıklı hale getirilmesi gerektiğine de vurgu yapan Atan, “Hiçbir şeye hazırlıklı değiliz” dedi 


KTAMS Başkanı Güven Bengihan da KKTC’de polisin, sivil savunma teşkilatının da herhangi bir afet karşısında doğru şekilde sonuç getirici müdahalelerde bulunacak eğitimlerden geçirilerek, uzmanlaştırılması gerektiğine dikkat çekti. Bengihan, KKTC’de arama-kurtarma ekiplerinin ne derece başarılı oldukları ve teçhizatlarının ne derece yeterli olduğunun gelinen noktada ortada olduğunu kaydetti.


HÜR-İŞ Genel Başkanı Ahmet Çaludaise,  KKTC’nin birçok alanda yetersiz kaldığına dikkat çekti. Ülkenin sil baştan doğru, uzman ve bilimsel temeller çerçevesinde yeniden yapılandırılması gerektiğine işaret eden Çaluda, devlet kadrolarında görevlendirilen kişilerin işlerinde ne kadar başarılı ve uzmanlaşmış olduğunun da göz önünde bulundurulması gerektiğini aktardı. 


Özlem ÇİMENDAL

Ülkenin önde gelen sendika yetkilileri,  sistemsizliğin her alanda etkisini gösterdiği KKTC’de son günlerde yaşanan felaketle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bu felaketle birlikte önemli olaylara ani müdahalede KKTC’nin yine sınıfta kaldığına dikkat çeken sendika yöneticileri,  yaşanan trajik olaylar ve doğal afetler sonrasında kriz yönetimi ve sorunlara çözüm odaklı müdahale noktasında yeterli donanımın olmadığını vurguladı. 

Üç sendika başkanının analizlerine göre; ülke yapılaşmasının her alanda sil baştan uzmanlar eşliğinde, teknolojinin gerekliliği çerçevesinde yeniden şekillendirilmesi gerektiği dikkat çekiyor. 

Kamu-Sen Başkanı Atan:KKTC teknolojinin gerisinde, yetersiz

Kamu-Sen Başkanı Metin Atan, yılların kemikleşmiş sistemsizliğinin sonucu KKTC’nin yaşadığı sel felaketinin en başta gelen nedenlerinden birinin yasa dışı, çarpık ve altyapısı eksik inşaatlaşma olduğuna vurgu yaptı. Atan, KKTC’de doğal afet, acil ve kriz anlarında olaylara müdahale edebilecek profesyonel ekiplerin eksikliğine de dikkat çekti. 

“İlla başımıza bir şey gelmesini bekliyoruz”

Yaşanan acılardan ve felaketlerden ders çıkarılmadığına işaret eden Atan, KKTC’nin 2010 yılında da sel felaketi yaşadığını hatırlattı. Atan, KKTC’nin herhangi bir doğal afet yanında birçok alanda da herhangi bir kriz anında olaylara anında müdahale edebilecek yeterlilikte olmadığını dile getirdi. Her olayda ve sorunda önceden hazır olunmaması ve müdahalede yetersiz kalınmasının acısının ciddi anlamda hissedildiği KKTC’de önlemlerin ve adımların can kayıplarından sonra alınmasını eleştiren Atan, “Biz hiçbir şeye hazır değiliz. İlla başımıza bir şey gelmesini bekliyoruz bir şeyleri düzeltmek ve önlem almak için. Hiçbir girişimde bulunup, profesyonel çalışmalar gerçekleştirmiyoruz” dedi. 

“Başka can kayıpları olmaması için sil baştan düzenleme gerek”

Sistemsizliğin sistem olduğu KKTC’de bozuk düzenin ve çarpık yapılaşmanın değişmediği sürece, hiçbir alanda hissedilir düzenleme ve sağlıklı işleyiş gerçekleşmeyeceğinin de altını çizen Atan, “Bu mantık değişmediği sürece bizi daha çok zor günler bekliyor” diyerek, yanlışların üzerinin örtüldüğü ve sil baştan düzenlemenin yapılmadığı sürece daha birçok canların yitip gideceği tehlikesinin de var olduğuna işaret etti. 

KKTC teknolojinin gerisinde, yetersiz 

KKTC birimlerinin teknolojinin gerisinde ve olaylara nokta atışı ile müdahale edebilecek yetenekten yoksun olduğuna dikkat çeken Atan, herhangi bir doğal afet veya felaket karşısında oluşturulacak kriz masalarında görev alacak birimlerin eğitimli ve sonuç getirici çözümler üretebilecek beceride olmaları gerektiğini kaydetti. Atan, “Bugün Rum tarafı herhangi bir durum karşısında gerekli çalışmaları başlatılıyor. Turuncu-kırmızı alarm veriyor ve önlemlerini hemen alıyor. Ön görülü şekilde hareket ederek hem teknolojinin tüm olanaklarını kullanıyor hem de önlemlerini olaylar gerçekleşmeden alabiliyor” ifadelerini kullandı. 

Uyarı var, önlem yok 

KKTC’nin yönetim ayağında sadece sözde faaliyetlerin hayat bulduğuna da işaret eden Atan, herhangi bir afet veya olay karşısında yetkili birimlerin önlemden öte sadece söylem olarak açıklamalarla günü geçirdiğini dile getirdi. Atan, hükümetlerin gelecek olan felaketleri sadece bildirme değil, önlem alma ile de sorumlu olduğunu kaydetti. Atan, “Yağmur olacaksa çıkıp yetkili makamlar sadece açıklama yapıyor, sokağa çıkmayın mecbur kalmadıkça araç kullanmayın. Tamam da siz uyarıların dışında ne gibi somut önlemler aldınız ya da mecbur kalıp çıkacak olanlar için bir B planı hazırladınız. Sadece halka sokağa çıkmayın, araç kullanmayın demekle önlem alınmış oluyor mu?” diye sordu. 

“Eğitimler verilmeli, uzman kadrolar yetiştirilmeli”

Yaşanan felaketlerin ardından ders çıkarmanın yeterli olmadığını bunla birlikte harekete de geçilmesi gerektiğini savunan Atan, bilimsel veriler ışığında uzman kadrolarla oluşturulan birimlerin ülkenin tüm alanlarında işbaşı yaparak, şimdiye kadar gelen sorunların temeline inerek, çözüm çalışmaları yapması gerektiğini söyledi. Kriz masalarında görevli olacak arama-kurtarma veya doğal afetler karşısında yer alacak olan birimlerin gerekli eğitimlerden geçirilerek, hazırlıklı hale getirilmesi gerektiğine de vurgu yapan Atan, “Bizim ülkemizde maalesef olaylar, felaketler karşısında ne maddi ne manevi ne de bilimsel yönden müdahale edebileceğimiz hiçbir yeterliliğimiz yok” dedi. 

Bengihan: Donanımlı uzman, eğitimli arama-kurtarma ekipleri olmalı 

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, bugüne kadar ülkede var olan çarpık yapılaşma ve dere yataklarına yapılan yapılarla bugün yaşanan felaketin zeminin hazırlandığına işaret etti. 

Felaketi hazırlayan sorumlular cezalandırılmalı 

Çıkar ve rant uğruna gelişigüzel hayat bulan yapılaşmalar karşısında ve sistemsiz işleyiş temelinde yaşanan felaketlerin sonrasında buna sebep olanlara sorumluluk yüklenmemesi ve ceza kesilmemesinin yanlışlığına da dikkat çeken Bengihan, “Hiçbir şey giden canları geri getiremez. Bundan sonra başka canların gitmesini engellememiz gerekmektedir” diye konuştu. 

“Sıkı denetimler yapılarak, caydırıcı cezalar verilmeli”

Her alanda sıkı denetimlerin yapılması gerektiğinin altını çizen Bengihan, verilecek cezaların da caydırıcı ve sorunlara çözüm üretebilecek yetide olması gerektiğini söyledi. Uzman ve iş bilir kadroların öncülüğünde tüm alanlarda yeniden bir yapılanmaya gidilmesinin kaçınılmaz olduğuna işaret eden Bengihan, bilimsel veriler ışığında teknolojinin de hayat bulduğu sistemin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

“Her alan uzman ve iş bilir atamalar yapılmalı”

Devlet yapılaşmasından, birimlerin oluşumuna kadar her alana işin uzmanlarının ve ön görülerde bulunarak önceden tedbir alabilecek kişilerin yerleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bengihan, partizanlık, adam kayırma ve kişisel menfaatler kapsamında yapılan siyasi, yetersiz ve iş bilmez atamaların da artık önüne geçilmesi gerektiğine işaret etti. 

“Uzman arama – kurtarma ekipleri kurulmalı”

KKTC’de polisin, sivil savunma teşkilatının da herhangi bir afet karşısında doğru şekilde sonuç getirici müdahalelerde bulunacak eğitimlerden geçirilerek, uzmanlaştırılması gerektiğine de dikkat çeken Bengihan, doğal afetler karşısında olaylara müdahale edebilecek uzman kadroların yetersizliğine de dikkat çekti. Bengihan, KKTC’de arama-kurtarma ekiplerinin ne derece başarılı oldukları ve teçhizatlarının ne derece yeterli olduğunun gelinen noktada ortada olduğunu ifade eden Bengihan, “Yetkili birimlerimizin elinde olanlar nelerdir, olaylara müdahale noktasında yeterli mi yetersiz mi bunlar araştırılmalıdır ve bu yönde çalışmalar yapılmalıdır. Arama-kurtarma alanlarında hizmet içi eğitimler ve uzman kadrolar yetiştirilmelidir. Olaylara en kısa sürede müdahale edebilecekleri şekillerde de gerekirse vardiya usulü hazır bir ekipler oluşturulması gerekir. Her türlü donanıma ve altyapıya da sahip olmaları gerekir” diye konuştu. 

Çaluda: Yetkili birimlerde uzman ve iş bilir kişiler olmalı 

Hür-İş Genel Başkanı Ahmet Çaluda, yaşanan sel felaketinde herkesin sorumlu olduğuna vurgu yaparak, ülke vatandaşlarından yönetime kadar herkesin özeleştirisini yapması gerektiğini kaydetti. 

Her alanda yetersiziz 

KKTC’nin birçok alanda yetersiz kaldığına vurgu yapan Çaluda, ülkenin sil baştan doğru, uzman ve bilimsel temeller çerçevesinde yeniden yapılandırılması gerektiğine işaret etti. Çaluda, yaşanan üzücü olayların temellerinin yıllardır iş bilmez şekilde hayat bulan yol düzenlemeleri, altyapı sorunları ve uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanmadan hayat bulan projelerle atıldığını ifade etti. 

“Her işin uzmanı görev başına gelmeli”

Devlet kadrolarında görevlendirilen kişilerin işlerinde ne kadar başarılı ve uzmanlaşmış olduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğine de dikkat çeken Çaluda, bugün yaşanan olaylarda her alanda uzman kadroların görev başı yapması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi. Yaşanan felaketler ve trajik büyük olaylar karşısında olaylara direkt müdahale edebilecek uzman birimlerin de hayat bulması gerektiğine dikkat çeken Çaluda, yaptım oldu mantığından ülkede artık bir an evvel vazgeçilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam