BKP Gelen Sekreteri Abdullah Korkmazhan, Meclis’te siyaset yapan partilerin, tek amacının kendi statükolarını sürdürmek olduğunu vurgulayarak, toplumun ileriye nasıl taşınacağı noktasında politika üretilmediğini kaydetti.
Ülke siyasetinin temizlenebilmesi için sandığa gitmenin şart olduğunun altını çizen Korkmazhan, dünyada başarısız olan siyasetçilerin istifa ettiklerini vurgulayarak, “Halka rağmen siyaset yapılamaz” dedi.
Vekillerin ülke sorunlarını çözmek yerine kendi çıkarları için hareket ettiğini savunan Korkmazhan, “Meclis açıldığında vekillerin ilk işi kendi maaşlarına 500 TL zam yapmak oldu” diyerek, mevcut durumun sağlıksızlığına dikkat çekti.
Anayasa Referandumu’ndan çıkan “hayır”ın yeterince sorgulanmadığını söyleyen Korkmazhan, vekillerin Anayasa değişikliği konusunu kapattığını ve sorunların çözümü için halka gidilmediğini kaydetti.
Meclis’ten “oybirliği” ile geçen Siyasi Partiler Yasası’ndaki olumsuzluklara da değinen Korkmazhan, partilerin aldığı devlet katkısı konusundaki eşitsiz duruma dikkat çektiği açıklamasında “Yasayı incelediğimizde parti kapatmaların önünü açan anti-demokratik maddelere rastladık. Meclis’teki siyasi partiler, mevcut devlet gelirinden yararlanırken yüzde 3’lük oranı tutturan partiler ise devlet gelirini ancak bir sonraki seçimden sonra elde etme hakkı kazanacak. Büyük bir siyasi oyun ile karşı karşıyayız” dedi.
Abbas ELMAS
Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, Meclis’teki siyasi partilerin arsında renk ve ton farkı dışında başka bir ayrım olmadığını savunarak, partilerin amacının toplumu nasıl ileriye taşıyacakları değil, mevcut statükodan nasıl nemalanacakları ve statükolarını nasıl devam ettirecekleri olduğunu savundu. Ülkedeki statükonun temizlenmesi için sandığa gidilmesi gerektiğini belirten Korkmazhan, Yunanistan’da yaşananları örnek göstererek, halka rağmen siyaset yapılamayacağını vurguladı. Dünyada başarısız olan siyasetçilerin istifa ettiğini veya siyaseti tamamen bıraktığını ifade eden Korkmazhan, geçtiğimiz yıl yapılan Anayasa Referandumu’nda halkın hayır dediğini hatırlatarak, buna rağmen vekillerin 3 ay tatile çıktığını anımsattı. Korkmazhan, milletvekillerinin Meclis açıldıktan sonra ilk işlerinin ise vekil maaşlarına 500 TL artış yapmak olduğunu söyledi.
“Referandumdan çıkan sonuç sorgulanmadı”
Anayasa Referandumu’nda elde edilen başarısızlıkla ilgili hiçbir milletvekilinin çıkıp ‘Neden referanduma halk hayır dedi’ diye tartışmadığına dikkat çeken Korkmazhan, Anayasa değişikliğinin o dönemden sonra unutulup gittiğini ve sorunların çözümü için halka gidilmediğini kaydetti.
“Siyasi Partiler Yasası anti-demokratik”
Geçtiğimiz günlerde Siyasal Partiler Yasası’nın Meclis’ten “oybirliğiyle” geçtiğini anlatan Abdullah Korkmazhan, bu yasanın 56 ve 58’inci maddelerinin anti demokratik olduğunu vurgulayarak, siyasi partilerin kapatılmasını öngörüldüğünü kaydetti. Korkmazhan, yasayı iyice inceledikleri zaman ise büyük bir siyasi oyunla karşı karşıya kaldıklarını anlatarak, bunun da Meclis’teki siyasi partilerin mevcut devlet gelirinden yararlanırken yüzde 3’lük oranı tutturan partilerin devlet gelirini ancak bir sonraki seçimden sonra elde etme hakkı kazanacakları yönünde maddeyle karşılaştıklarını söyledi.
“Çekincelerimizi Cumhurbaşkanı’na ilettik”
Yasanın yürürlüğe girmesiyle Meclis’teki partilerin milyonlarca TL almaya devam edeceğine dikkat çeken Korkmazhan, BKP’nin durumundaki partilerin ise ancak yeni bir seçimde yüzde 3’lük bir orana ulaşmaları halinde bu katkıyı almaya hak kazanacağını belirtti. Çekincelerini Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya aktararak, yasayı onaylamamasını istediklerini belirten Korkmazhan, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ise itiraz gerekçelerini yazılı olarak talep ettiğini belirtti. Abdullah Korkmazhan, Akıncı’nın yasayı inceleyeceğini ve şikayetlerini yerinde bulması halinde ise iade edeceği sözünü verdiğini söyledi.