

Piyasalarda son günlerde altın ve borsada yaşanan dalgalanmalar, güvenli liman olarak TL’yi öne çıkarmaya başladı. Küresel tahvil getirilerindeki yükseliş ve petrol fiyatlarının yüksek seyri iç piyasada da sıkı para politikası beklentilerini desteklerken, TL’nin getirisinde artış dikkat çekti.
Katılım bankaları tarafından açıklanan kâr payı oranlarının bu hafta (kampanyalı hesap türlerinde) uzun bir aranın ardından %41 seviyesinin üzerine yönelmesi dikkat çekti.
29 Eylül 2026 itibarıyla açıklanan oranlar şöyle:
| Banka | Oran |
|---|---|
| Hayat Finans (Avantajlı Hesap) | %41,01 |
| Türkiye Finans | %37,66 |
| Kuveyt Türk Katılım | %35,73 |
| Dünya Katılım | %33,96 |
| Albaraka | %32,15 |
| Vakıf Katılım | %31,44 |
(Not: İnternet sitelerinde ilan edilen oranlardır.)
En yüksek oran dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre 1 milyon TL’nin güncel getirisi şöyle:
-Hesap tutarı: 1 milyon TL
-Kâr payı oranı: %41,01
-Vade: 32 gün
-Net getiri: 29 bin 659 TL

Bu arada eylülün son işlem gününde piyasadaki fiyatlamalara bakıldığında, altının ons fiyatındaki değer kaybı %6’nın da üzerinde gerçekleşiyor. Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi ise 29 Eylül kapanışı itibarıyla bu ay %14,26 gibi yüksek bir oranda geriledi.
AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler ise, eylülde Tüketici Fiyat Endeksi’nin yüzde 2,18 civarında artabileceğini öngördü. Söz konusu rakamlar eylül ayında altın ve borsa tarafından reel kaybın daha yüksek olabileceğine işaret ediyor.
Bu arada TL’nin aylık net getirisi ise %3’e yakın görünümünü korudu. BBVA Research tarafından yapılan son analizde de 2026 yıl sonu enflasyon beklentisi %30 olarak öngörüldü. Ancak bu tahminde risklerin hafif yukarı yönlü olduğu ve yüksek enerji fiyatlarının “daha uzun süre yüksek reel getiri” gerektirebileceği görüşü öne çıkarıldı.
yenibakış gazetesi-kktc son dakika