DOLAR 32,3560 -0.4%
EURO 34,7498 -0.21%
GBP 40,5973 -0.33%
ALTIN 2.409,19-0,54
BITCOIN 1866233-2,32%
Güney’e silahlanma ve ABD denizaltısı tepkisi

Güney’e silahlanma ve ABD denizaltısı tepkisi

ABONE OL
8 Nisan 2023 18:15
Güney’e silahlanma ve ABD denizaltısı tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Dışişleri Bakanlığı, ABD denizaltısının Rum limanına demirlemesi ve Rum Savunma Bakanı Mihalis Yorgallas'ın ABD’den silah sistemleri satın alacaklarını açıklamasına tepki gösterdi.

"Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) silahlanma faaliyetlerini artırarak Ada’da ve Doğu Akdeniz’de istikrar ve huzur ortamını bozmaya devam etmektedir." denilen açıklamada, şunlar kaydedildi

"Amerika Birleşik Devletleri’ne ait USS San Juan saldırı denizaltısının bir Rum deniz limanına demirlemesini şiddetle kınıyoruz. ABD’nin GKRY’a uyguladığı silah satış kısıtlamasını kaldırması ve Kıbrıs Türk halkının güvenliğini tehlikeye atacak müteakip adımlarının Güney Kıbrıs Rum Yönetimini silahlanmaya teşvik edeceğini defaatle ifade etmekteyiz. Nitekim GKRY Savunma Bakanı Mihalis Yorgallas yaptığı açıklamada “ABD’nden silah sistemleri satın alacaklarını” duyurmuştur. Gelişmeler, ABD’nin GKRY’nın sistematik bir şekilde silahlanmasına yardımcı olduğunu göstermektedir."

"Kıbrıs Türk halkının güvenliğini tehlikeye atabilecek faaliyetlerin karşılık bulacağını Kıbrıs Rum tarafının anlayacağını umuyoruz." şeklinde devam edece açıklama, şöyle sona erdi:

"Anavatan Türkiye ve KKTC, Kıbrıs Türk halkı ile Türkiye’nin güvenliğine yönelecek tehditlere karşı kararlılıkla hareket edeceklerdir. Tarih, güvenliğimize yöneltilen tehditlere karşı gösterdiğimiz kararlılığı teyit etmektedir.

ABD’nin, GKRY’nin silahlanmasını teşvik etmeye yönelik politikası Adada ve Doğu Akdeniz’de ihtiyaç duyulan istikrar ve huzur ortamının tesis edilmesini engellemektedir. Bu politika, ayrıca, Ada’da gerçekleri gözetecek adil, sürdürülebilir ve kalıcı bir anlaşmaya varılmasını da engellemektedir."

NE OLMUŞTU?

ABD donanmasına ait hızlı saldırı denizaltısı USS San Juan, dün Limasol kentine demirlemişti.

ABD donanmasından yapılan açıklamada, Limasol Limanı'na ziyaretin planlı olduğu belirtilirken, “Ziyaret, ABD ve Güney Kıbrıs'ın bölgede güvenlik ve istikrarı destekleme konusundaki sarsılmaz kararlılığını gösteriyor” denilmişti.

USS San Juan, Amerikan Donanması’nın Los Angeles sınıfı denizaltılarından Los Angeles sınıfı denizaltılar, ABD’nin denizaltı kuvvetlerinin omurgasını oluşturan nükleer enerjili hızlı saldırı denizaltıları olarak biliniyor.

Rum Savunma Bakanı Mihalis Yorgallas da dün Sigma TV’ye yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın “savunma cephaneliğini yenilemek ve modernize etmek istedikleri için sürekli yeni silah sistemleri aldıklarını” belirterek, “Amerikan silahları alacağız, sürekli talebimiz silah ambargosunun kaldırılmasıydı. Ambargo sadece bir yıllığına kaldırıldı, bu süreyi değerlendireceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam