DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20720220,44%

“Girne Belediyesini iş yapar hale getirdik”

ABONE OL
20 Haziran 2018 07:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, görevde oldukları süre içinde şehirciliğe katkı yapılması koşuluyla imar planı çalışmalarına başladıklarını, Girne-Çatalköy imar planının tamamlanmasının 23 ayı aldığını belirtti. Güngördü, “İş yapamaz durumda bulduğumuz belediyeyi iş yapar hale getirdik” dedi.


Girne’de emirname döneminin sona erdiğini ifade eden Güngördü, bazı düzenlemelerin yasa olarak yürürlüğe girdiğini, bu planın 20 yıllık bir süreyi kapsadığını belirterek, “beş yıldızlı otel ve üniversite, Girne ile Çatalköy topraklarına 20 yıl boyunca giremeyecek” diye konuştu.

Deniz ABİDİN

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Haziran 2014’te göreve geldiği günden bugüne olan icraatlarını ve projelerini Yeni Bakış ile paylaştı. Güngördü, Sümer Aygın döneminde şehrin bir takım sorunlar yaşadığını belirterek, bunların Sayıştay raporuna da yansıdığını söyledi. Güngördü, soruşturmanın hala devam etmekte olduğunu ifade etti. Güngördü, yaşanan en büyük sorunun Mayıs 2010’da hükümetin Girne’de beyaz bölge emirnamesini değiştirdiğini hatırlatarak, 10 katlı binalara izin verilmeye başlandığını belirtti. Güngördü, bu durumun şehrin nüfusunda artış meydana getirdiğini anlatarak, alt yapının yeterli olmadığını bildikleri halde belediyenin buna karşı çıkmamasının şehrin bugünkü hale gelmesine neden olduğunu kaydetti. 

Güngördü, bu duruma göreve geldikten altı ay içinde itirazda bulunduklarını belirterek, kentin beş kat olarak düzenlenmesi ve bir emirname yayınlanması için talepte bulunduklarını söyledi. Güngördü, sonuç olarak 10 katlı binaların 7’ye,7 katlı binaların ise 5 kata indirildiğini belirtti. “Şehirciliğe katkı yapılması koşuluyla imar planı çalışmalarına başladık” diyen Güngördü, Girne- Çatalköy ortak imar planının 23 ayı aldığını söyledi. 

“Beş yıldızlı otel ve üniversite, Girne ile Çatalköy topraklarına giremeyecek”

Nidai Güngördü, yapılan çalışma doğrultusunda en fazla katın 5 kat olarak düzenlendiğini belirterek, bu sürede şehirciliğin bir takım argümanlar öne sürdüğünü kaydetti. Girne’de emirname döneminin sona erdiğini ifade eden Güngördü, bazı düzenlemelerin yasa olarak yürürlüğe girdiğini belirtti. Güngördü, bu planın 20 yıllık bir süreyi kapsadığını belirterek, “yeni beş yıldızlı otel ve üniversite Girne ve Çatalköy topraklarına gelemeyecek” diye konuştu. 

“11 kilometre kaldırım ve 24 bin ton asfalt döktük”

Güngördü, “İş yapamaz durumda bulduğumuz belediyeyi iş yapar hale getirdik” diyerek, 4 yıllık süre zarfında icraatlarını şu şekilde sıraladı, “Hayvan refah yasasına göre oluşturulmuş tek hayvan barınağını yaptık. Turizm kenti olan Girne’ye sanat galerisi açtık. 

Atıl vaziyette bulunan elektrik trafo binasını belediyeye kazandırdık. Ordu pazarının arkasındaki bir binada takas yapılarak belediyeye geçti. Çok yakında kent müzesi olarak hizmet verecek. Bu süre zarfında yine 11 kilometre kaldırım ve 24 bin ton asfalt döktük. 65 ara sokakta, 8 ana caddede asfalt çalışması yaptık. Zeytinlik Köyünde bir Osmanlı evini satın alarak köy evine çevirdik ve muhtarlık binası inşaa ettik. Ozanköy ve Bellapais’te paslanmış borular değiştirildi. Alt yapı çalışmaları yanında kültür sanata da önem verdik. Nobel Edebiyat Ödülüne layık gösterilen Osman Türkay’ın anıt heykelini yaptık. Trafik konusunda önemli adımlar atmaya çalıştık. Yeni bir çember yaptık. 13 adet TSE’ye uygun otobüs durakları inşaa ettik. Karmi’de doğu yolu olarak bilinen yolun asfaltlanmasıyla ilgili adım attık.”

“2 milyon lira harcayarak ihaleye çıktık”

“Karmi’yi doğu istikametinde çevre yoluna bağladık. Yeni belediye hizmet binasının çalışması ise devam etmektedir. 

23 milyon değerindeki bu bina tamamen belediyenin öz kaynakları ile yapılmaktadır. 

Arıtma konusunda yıllardır bir şey yapılmamıştı. İhaleye çıktık ve 2 milyon lira belediyenin öz kaynaklarından harcayarak ön arıtmanın ihalesini gerçekleştirdik. 21 kilometre uzunluğunda içme suyu hattı döşedik. Bu dönem de seçilmemiz halinde mutlaka çarşı merkezini vatandaş ve esnafla iş birliği yaparak bir yayalaştırma çalışması başlatacağız.” 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam