DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
GBP 40,7959 -0.56%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2057296-0,87%
Genel Kurul’da maaş kesintisi maratonu: Kim/ne dedi?

Genel Kurul’da maaş kesintisi maratonu: Kim/ne dedi?

ABONE OL
27 Mart 2023 17:55
Genel Kurul’da maaş kesintisi maratonu: Kim/ne dedi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Meclis Genel Kurulu’nda, Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasa Önerisi görüşüldü.

Önerinin bütünü üzerine muhalefet milletvekilleri söz aldı, eleştiri ve sorulara bakanlar ve iktidar milletvekilleri yanıt verdi.

DEVRİM BARÇIN

Konuyla ilgili söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Devrim Barçın, önerinin ekonomiyi daraltıcı ve kayıt içini kayıt dışılığa itecek etkileri olacağını savundu.

Banka mevduatlarına uygulanan yüzde 15'lik stopajın Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 18’e kadar artırılabileceğini kaydeden Barçın, bunun için yasaya gerek olmadığını kaydetti.

Barçın, belediyelerden kesinti yapılmasını ise hiç doğru bulmadığını ifade etti.

AYŞEGÜL BAYBARS

Ardından söz alan Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, “Kayıtlı olan vergisini ödeyen herkese dokunacaksınız, ama kayıt dışına bir şey yok. Pes…” dedi.

Baybars, taşınmaz mal vergisine konulan ek stopajın ise insanların bu devirleri yapmasının önüne geçeceğini kaydetti. Konut kiralamada sadece kiraya değil, depozitoya da ek vergi konulduğunu söyleyen Baybars, “İnsanlara ait olmayan bir para üzerinden vergi alacak kadar gözünüz mü döndü?” dedi.

ZİYA ÖZTÜRKLER

Eleştirilere yanıt vermek üzere söz alan İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, taşınmaz mal tapu harçlarıyla ilgili düzenlemede, KKTC vatandaşlarını koruyarak üçüncü dünya ülkesi vatandaşlarına yönelik düzenleme yaptıklarını anlattı. Öztürkler, “Malı satacak olan kişilerde yüzde 1 oranını KKTC vatandaşları için eklememiştik ama o gün gönüllülük esası yoktu. Gönüllülük esası girince KKTC vatandaşlarına yüzde 1, diğer ülke vatandaşlarına yüzde 2 konuldu.” dedi.

JALE REFİK ROGERS

Bağımsız Girne Milletvekili Jale Refik Rogers ise “halkın, hükümete güvenmediğini” savundu, hükümete “samimiyetsizlik” eleştirisinde bulundu. 

“Kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almak için yaptığınız bir şey söyleyin, ben buna olumlu oy vereceğim.” diyen Rogers, “Ne yaptınız bu dönem içerisinde” sorusunu yönelterek, yapılan düzgün şeylerin bile bozulduğunu ileri sürdü.

EMRAH YEŞİLIRMAK

UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak ise yapılması gerekenlerin uzun yıllardır yapılması gereken şeyler olduğunu ve neden bunun rahatsızlık yarattığını sorguladı.

Komitede bir çalışma yaparak, harcama kalemlerini muhalefetle birlikte belirlediklerini kaydeden Yeşilırmak, özellikle maaşlardan kesintilerin eğitime ve sağlığa harcanması konusunda genel kanı oluştuğunu belirtti. Muhalefetle gider kalemleri konusunda fikir birliğine vardıklarını belirten Yeşilırmak, yasanın içerisinde gider kalemleri alanlarının da yazdığını dile getirdi.

TUFAN ERHÜRMAN

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise yeniden söz alarak, özel bir yasa çıkarıldığını ve birtakım kaynaklar yaratıldığını kaydetti. Erhürman, bu kaynaklarla ilgili üç bacak olduğunu ancak tasarruf bacağı olarak dördüncüsünün de olması gerektiğini ve bunu yasada göremediklerini söyledi.

ALİŞAN ŞAN

Maliye Bakanı Alişan Şan ise, gelir kaleminin, gider bacaklarının da soru işareti oluşmaması için belirtildiğini ifade ederek, bunun eğitim, sağlık ve doğal afetlerle mücadele için sivil savunma ve itfaiyenin güçlendirilmesini içerdiğini anlattı. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam