DOLAR 32,2781 -0.04%
EURO 35,1783 0.11%
GBP 41,0402 0.07%
ALTIN 2.465,340,00
BITCOIN 2109020-0,75%

Gençler kolayca kandırılamayacak

ABONE OL
4 Aralık 2015 09:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün müjdesini verdiği uyuşturucu ile mücadelenin okul müfredatlarına alınması konusunu Yeni Bakış’a değerlendiren Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, dersin çok kapsamlı olacağını söyledi

Karaokçu, kaynak olarak TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın 15 yıl önce hazırladığı bir çalışmasını ele alarak güncelleyip hayata geçireceklerini belirtti ve derslerin ilk etapta liselerde başlayacağını kaydetti.

Dersin içeriğinin ve kapsamının çok geniş olduğuna dikkat çeken Karaokçu, “Madde bağımlığı dersi kapsamında; madde bağımlılığıyla ilgili olgular, neden-sonuç ilişkileri, insan sağlığını nerelere sürükleyeceği dışında çocuklarda bir farkındalık yaratma amaçlanmaktadır” dedi

Okulların rehberlik servislerinde bazı sıkıntıların olduğunu bildiklerini ve bunun için sadece rehber öğretmenler değil tüm branş öğretmenlerinin bu dersi verebilmek için eğitim alacağını söyleyen Karaokçu “Tüm branşlardaki öğretmenler önce bir eğitim programından geçecek ve daha sonra ders vermeyle yetkilendirilecek” açıklamasında bulundu

 

Özlem ÇİMENDAL

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün uyuşturucu kullanımını önlemeye yönelik müfredatın, şubatta liselerde başlatılacağını açıklaması üzerine müfredata konulacak ders hakkında Yeni Bakış’a açıklamada bulundu.  Dersi kapsamının ne olduğu haftada kaç saat olacağı ve bu dersi hangi branş öğretmenlerinin vereceği konusunda açıklamalarda bulunan Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı  Hasan Karaokçu, lise müfredatlarına girecek olan dersin çok kapsamlı bir ders olacağını söyledi. 

“15 yıl önce hazırlanan taslağı güncelledik”

Karaokçu, TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın 15 yıl önce uyuşturucuyla mücadele konusunda hazırladığı bir taslak metin üzerinde yeniden çalışarak bakan Dürüst’e sunduklarını ve bunun okulların müfredatında yer almasını önerdiklerini söyledi.

“Uyuşturucuyla mücadele konusunda atılan önemli bir adım”

Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu altında Bilim ve Eğitim Komitesi oluşturduklarını, onun da altında program geliştirme grubu oluşturduklarını söyleyen Karaokçu, “Kaynak olarak Sayın  Çakıcı’nın 15 yıl önce hazırladığı bir çalışması vardı onu güncelledik. Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’e gerçekleştirdiğimiz ziyarette Sayın Dürüst bize uyuşturucuyla ilgili kalıcı bir şey yapmak istediğini söyleyince bu projeyi sunduk. Lise gruplarında birtakım çalışmalarımız olduğu için ilk etapta orada hayata geçirmemizin daha doğru olacağını düşündük” dedi. Karaokçu,  2. dönemde liselerde başlayacak daha sonra ilkokullar ve ortaokullarda da hayat bulacak olan dersin müfredata girmesini, uyuşturucu konusunda atılmış çok önemli bir adım olarak değerlendirdi.

 

“Dersin kapsamı çok geniş olacak”

Dersin içeriğinin ve kapsamının çok geniş olduğuna dikkat çeken Karaokçu şu ifadeleri kullandı: “Madde bağımlığı dersi kapsamında; madde bağımlılığıyla ilgili maddeler, neden-sonuç ilişkileri, insan sağlığını nerelere sürükleyeceği dışında çocuklarda bir farkındalık yaratma amaçlanmaktadır. Çevre etkisi ve ne gibi önlemler alınabileceği konusu bu dersin ana temelini oluştururken, doğru karar almalarını sağlamak da öğrencilere kazandırılmasının amaçlandığı ikinci önemli husus olacak. Öfke kontrolü ve sağlıklı çözümlerle bu konuda nasıl karar verileceği konusunda bilgilendirilme içeriğine de sahip olan dersle gençlerin toplumsal yaşama aktif katılımlarını sağlamak amaçlanacak.”

 “Çevre ve arkadaş faktörü de irdelenecek”

 Uyuşturucuyla mücadele konusundaki en büyük sıkıntının çevre ve arkadaş baskısı olduğuna değinen Hasan Karaokçu, “Maddeye başlamada en büyük sıkıntı arkadaş ve çevre baskısıyla buna başlamak. Arkadaş baskısı çok önemlidir. Yapılan araştırmalara göre kişileri madde bağımlılığına iten etmenler olan anne-baba ilişkileri, aile sorunları da bu dersin kapsamına dahil edilecek. Bu ders kapsamında çocuklara ve gençlere kendi yaş gruplarına uygun yayınları takip etmeleri ve araştırma becerilerini de geliştirmeleri aşılanacak” dedi.

“Hedef her alanda sağlıklı ve daha güçlü bireyler…”

Ayrıca dersin kapsamı alanı içerisine giren zamanı etkin kullanma yöntemlerinin de aktarılacağını söyleyen Karaokçu, “Zamanı etkili kullanma da bu programın içinde olacak. Arkadaş, aile ve toplumla kaynaşma amaçlı bir sistemle çocuklarımızı daha güçlü bireyler haline getirmeyi hedefliyoruz. Sorunlarla başa çıkma yöntemleri, iletişimi becerilerini geliştirmeleri için destek vermekten tutun da birçok konuda bilgi edinmelerini amaçlayan bir program özelliği taşıyan yelpazesi oldukça geniş olacak bir ders” dedi.

“Liselerde ders için altyapı daha uygun”

Dersin müfredata dahil edilmesinden sonra nasıl bir programla hayat bulacağı konusuna da değinen Hasan Karaokçu, “Bakanlık dersin haftada kaç saat olacağı üzerinde şu an çalışıyor. İlk etapta daha önce birtakım çalışmalar yaptığımız ve belli bir altyapı oluşturduğumuz liselerde başlayacak olan ders daha sonra ilkokul ve ortaokullarda da verilmeye başlanacak” dedi.

“Tüm branş öğretmenleri eğitimden geçecek”

Okulların rehberlik servislerinde bazı sıkıntıların olduğunu bildiklerini ve bunun için bu ders için sadece rehber öğretmenler değil tüm branş öğretmenlerinin eğitim alacağı açıklamasında bulunan Karaokçu sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm branşlardaki öğretmenler önce bir eğitim programından geçecek ve daha sonra ders vermeyle yetkilendirilecek. Okulların sadece Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik servisleri değil tüm branş öğretmenleri bu eğitimden geçecek ve ihtiyaç duyulması halinde görevlendirilecek.”

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam