DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 2064669-0,55%
Gemi akşam adada, gaz yarın satışta…

Gemi akşam adada, gaz yarın satışta…

ABONE OL
15 Haziran 2023 09:45
Gemi akşam adada, gaz yarın satışta…
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Bir süredir tüp gazda yaşanan sıkıntının, LPG yüklü geminin bu akşam gelmesiyle aşılması bekleniyor.

YeniBakis Haber'e bilgi veren Kıbrıs Türk Petrolleri (K-Pet) Genel Müdürü Malik İşimtekin, "Gemi yarın akşam 18.00 sıralarında adada olacak. Gece itibarıyla da gaz firmalarına dağıtıma başlarız. Sabahına da firmalar dağıtıma başlar." dedi.

"ANORMAL BİR ARTIŞTAN BAHSEDİYORUZ"

İşimtekin yaşananları "Farklı bir sıkıntı var, anormal bir artıştan bahsediyoruz." şeklinde değerlendirdi.

Gaz tedarik sürecini anlatan Malik İşimtekin, "Gemiyi 45-50 gün önce bildirmek zorundayız yoksa gemi sizin için doluma giremez. Başka seferleri var, sadece bize gidip gelmesi 9 gün civarında. Gazı aldığımız TÜPRAŞ'a da en az 30 gün önce bildirmek zorundayız. Biz bu planlamayı Jet, Inter ve Koop'un bize verdiği siparişlere göre yaparız. İkişer, üçer aylık siparişlerini alırız, bildirilen miktarların üzerine yüzde 10-20 koyar, ona göre gemiyi planlarız. Bu planlamayı yapmazsak, gemiyi eksik yükle getirmek zorunda kalırız. Gemiyi 1 ton yükle de, tam kapasite yükle de getirseniz tam ücret ödemek zorundasınız. Bu da ürüne dolayısıyla tüketiciye yansır. Ne bakanlık ne biz tüketiciye yansıtmamak için bu planlamayı doğru yapmaya gayret gösteriyoruz." dedi.

"İKİ AYLIK STOKU BİR AYDA BİTİRDİLER"

K-Pet Genel Müdürü İşimtekin, "Şimdi bu olay nasıl gelişti?" diyerek, gaz sıkıntısına neden olan detayları da şöyle paylaştı:

"Jet Gaz mayıs ayı için 860 ton, haziran ayı için 800 ton sipariş verdi ancak sadece mayıs ayında 1500 tonu bitirdi. Bu ne onların ne de bizim öngördüğümüz tüketim. Tüketimin ani artışını da onlar da açıklayamadılar. Hava soğuk denildi. Koop'ta normaldi, Inter'de de yüzde 20 artış yaşandı."

Malik İşimtekin, "Bunun üzerine biz de hemen aksiyon alıp, geminin gelişini bir hafta öne aldırdık." dedi.

Firmalardan siparişler eksiksiz geldiğinde bir sorun yaşanmadığını, bu dönemki ani artışa da anlam veremediklerini vurgulayan İşimtekin, "Ocak ayında 5 bin 500 ton yakıt kullanıldı ama sıkıntı olmadı, aksama yaşanmadı. Şubat ayında keza 4 bin 500 ton harcandı yine bir sorun yaşamadık. Mart ayında da 4 bin ton geldi." ifadelerini kullandı.

JET GAZ BİLGİ VERMEKTEN KAÇINDI

Jet Gaz'ın tüketimindeki ani artışın sebeplerine ilişkin YeniBakis Haber'in telefonla ulaştığı Jet Gaz Müdürü Mustafa Yırık, kendisinin bilgi veremeyeceğini belirterek, Jet Gaz Direktörü Ertem Necat'ı işaret etti. Ancak ısrarlı aramalara rağmen Ertem Necat'a ulaşmak mümkün olmadı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam