DOLAR 32,5007 0.33%
EURO 34,8322 0.57%
GBP 40,7527 0.52%
ALTIN 2.407,611,17
BITCOIN 1884053-3,46%

“Gece silahla yatıyoruz”

ABONE OL
24 Şubat 2017 08:55
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Eniz ORAKCIOĞLU

Basında yer alan darp, kavga, yaralama, hırsızlık gibi suçları okudukça  tedirginliklerinin arttığına dikkat çeken vatandaşlar, Polisin özellikle eskiden olduğu gibi yaya veya araçlı devriyelerini artırmasını istedi.

Ülkedeki suç oranının artmasındaki önemli faktörlerden birinin de  cezaların caydırıcılığının yetersizliği olduğunu savunan vatandaşlar, “Yasaların yetersizliği, suç işleyeni caydırmıyor ve suçu işleyen yeniden işlemekten korkmuyor” diye konuştu.

3’ncü ülkelerden çalışmak amacıyla ülkeye gelen şahısların işsiz kaldığında suça yöneldiklerine işaret eden  vatandaşlar, “Devlet bu insanları araştırıp bulmalı ve gereken müdahale neyse onu yapmalıdır” dedi.

Ülkede yaşananlar karşısında çocuklarının başına bir şey gelmesinden  ciddi endişe duyduklarını belirten kimi vatandaşlar ise, “Geceleri korkumuzdan  silah yanımızda yatıyoruz” şeklinde konuştu.

Ülkede günden güne artan suç oranları ve  gazetelerde  sayfalarca yer alan darp, kavga, yaralama, uyuşturucu tasarrufu, hırsızlık gibi suçlar vatandaşı tedirgin ediyor. Kapılarını, pencerelerini açmaya korkan vatandaş, polisin de yeteri kadar asayişi sağlamadığından şikayetçi.

Vatandaş ne dedi ?

Selçuk Ekendal;

“Çift kilit takıyoruz”

“Eskiden kapı pencere açık bırakır, ya da kilitlemeden kapıyı çekere dışarı çıkardık. Şimdi kapıları pencereleri sıkı sıkı kapatıp, tek değil çift kilit takıp öyle sokağa çıkıyoruz. Suçlar arttı, yol kesmeler, hırsızlık, ev açma, uyuşturucu, darp suçları derken gece yolda yürümeye korkar olduk.  Özellikle ara sokaklarda polis olmaması, devriyelerin yetersizliği suçları tetikleyen bir unsur. Bırakın sadece evden giderken kapıyı kilitlemeyi evde otururken de kapıları açamıyoruz.”

Saffet Soykal;

“Sokağa çıkmaya korkuyoruz”

“Polis sokağa çıkmıyor, polisiye olaylar aldı başını gidiyor. Polise şikâyete  gittiğimizde ise bizi davamızı geri çekmek için ikna etmeye çalışıyorlar. Eskiden bu ülkede suç yok denecek kadar azdı, herkes kapılarını panjurlarını açık bırakır komşuya giderdi, şimdi her yeri sıkı sıkı kapatıp 2-3 kez kilitliyoruz. Yine eskiden gönül rahatlığı ile yollarda yürürken, şimdi sokağa çıkarken korkuyoruz.”

Mehmet Kadini;

“Güvenliğimiz yok”

“Ülkeye  Türkiye ve 3’üncü dünya ülkelerinden gelen vatandaşlar rahat etsin diye Sarayönündeki polisi bile kaldırdılar. Benim gözümde suç işleyen de, suça teşvik eden de aynıdır. Maalesef şimdi sokaklarda gezen devriyeler yok,  bizim gençliğimizi de sokaklarda Yıldırım ekipleri denen askerler, mücahitler polislerle birlikte devriye gezerdi. Her sokakta direklerin üzerindeki defterlere devriye attıklarına dair imza atarlardı. Şimdi ise güvenliğimiz yok.”

Hasan Mutalip;

“Elinde Bali ile dolaşan var”

“Biz Surlariçinde oturuyoruz 14-15 yaşlarında gençler mahalleye toplanıp bütün gece bağırıp çağırıyorlar. Arabalarımızı bile evin önüne park ederken korkuyoruz. Gece başıboş dolaşan ve bağırıp çağıran bu gençler mahalledeki insanları da tedirgin ediyor. Kaldı ki sokaklarda Bali elinde yürüyen gençler var. Bu gençler market önlerinde insanların önünü kesip para isterler. Bizi geçtim çocuklarımız eşlerimiz sokaklarda nasıl yürüsün.”

Özkan Özdemir;

“Tedirginiz”

“Herkes gibi suçların artışından dolayı biz de sokaklarda yürükken veya evde otururken tedirgin oluyoruz. Eskiden bu ülke sessiz sakindi, asayiş tam anlamıyla yerinde, polis sürekli kontroldeydi. Ama şimdi polis ara sokaklarda devriye atmazken, ana caddelerde de seyrek görünüyor.

İbrahim Miharbi;

“Tüfeğim yanımda yatıyorum”

“Geçtiğimiz gün Surlariçinde  ikamet eden bir vatandaşla konuşurken, Surlariçine girilmediğini uyuşturucu  kullanan birçok çocuk ve gencin kendilerini rahatsız ettiğini, önlerini keserek para istediklerini söylemişti. Ülkenin genelinde artan suçlar da vatandaşı korkutuyor, insanlar evlerine kamera takıyor, kapıları üst üste kilitliyor. Ben ve ailemde tedirginiz, hatta ben gece tüfeğim yanımda yatıyorum.”

Ulus Barani;

“Vatandaş huzursuz”

“Suçların artma nedenlerinden biri ülkeye turist olarak giriş yapan ve sonradan turist vizesi bitip kaçak olarak ülkede kalan veyahut diğer yasal olmayan yollardan adaya giren kişilerdir. Bence devlet bu konuda çalışmalarını artırarak kaçak kişileri belirlemeli. Bu kaçak insanların sayısı azımsanacak bir sayı değildir. Üstelik bu kişiler işsiz kaldıkça, suç işlemektedir. Ülkenin en korkutucu ve en çok suç işlenen yerlerinden biri de Lefkoşa Surlariçidir, o bölgelere de girmeye korkuyoruz. Her gün gazetelere baktığımızda 5 sayfa suç haberleri yer almaktadır. Uyuşturucu, kavga, darp haberlerini her gün okuyoruz, vatandaş bu durumlarda nasıl huzursuz olmasın.”

Necip Sarı;

“Cezalar caydırıcı değil”

“Suçların artma nedenlerinden  başlıcası yasaların yetersizliğidir. Suç işleyenlerin aldıkları cezalar caydırıcı değildir. Örneğin yasa var, hukuk, adalet var diyoruz ama parası olan birçok kişiye yasalar nedense işlemiyor.”

İbrahim Ulvi;

“Yasalardaki eksiklikler düzeltilmeli”

Günden güne ülkemizde artan suç oranının sebebi cezaların caydırıcılığının olmamasıdır. Yasalardaki boşluk ve eksiklikler düzeltilmeli, hak edene hak ettiği ceza verilmelidir.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam