DOLAR 32,4970 -0.05%
EURO 34,7914 -0.59%
GBP 40,6235 -0.54%
ALTIN 2.441,870,25
BITCOIN 2077947-0,99%
Galeria sitesiyle ilgili skandallar bitmek bitmiyor…

Galeria sitesiyle ilgili skandallar bitmek bitmiyor…

Galeria sitesiyle ilgili skandallar bitmek bitmiyor… - Diyarbakır’da 6 Şubat depreminde iki bloğu yıkılan ve onlarca kişiye mezar olan Diyar Galeria sitesiyle ilgili skandallara bir yenisi daha eklendi. 1998 yılında ruhsat aldıktan sonra 2000 yılında merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılışı yapılan Galeria sitesinin yıkılın bloğunun henüz inşaat aşamasındayken 3. Kat karkas kalıpları bağlanırken çöktüğü, buna rağmen zemin etüdü yapılmadığı ve inşaata devam edildiği ortaya çıktı.

ABONE OL
13 Mart 2023 09:15
Galeria sitesiyle ilgili skandallar bitmek bitmiyor…
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Galeria sitesiyle ilgili skandallar bitmek bitmiyor…

Diyarbakır’da altındaki 4 katlı AVM’si ile kentin ilk AVM ve yaşam merkezi olarak aylarca proje tanıtımı yapılan ve 2000 yılında eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılışı yapılan Diyar Galeria sitesinin bir bloğu 7.7’lik, ikinci bloğu da aynı gün 7.6’lık depremde yıkıldı.

Onlarca kişiye mezar olan AVM ve konutlarla ilgili soruşturma kapsamında aralarında müteahhit ile kolon kestikleri ileri sürülen, market, tekstil atölyesi ve spor merkezi işletmecilerinin de yer aldığı 12 kişi tutuklandı.

İNŞAAT AŞAMASINDAYKEN ÇÖKMÜŞ

Galeria sitesiyle ilgili betonlardan alınan karot örnekleri, demir numuneleri ve temeldeki toprak zeminle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu savcılarının görevlendirdiği inşaat, deprem ve jeoloji mühendisleri ile iç ve dış mimarlardan oluşan bilirkişi heyetinin incelemeleri devam ederken, skandallara bir yenisi daha eklendi.

İmar kanunu, deprem yönetmeliği ve mevzuata aykırı birçok durum tespiti yapılmış olmasına rağmen 1998 yılında ruhsatı onaylanan Galeria sitesinin kolon kesildiği ileri sürülen bloğunun henüz inşaat aşamasındayken çöktüğü ortaya çıktı.

YUMUŞAK ZEMİNDE OYNAMA VE KAYMA OLMUŞ

Sitenin yapıldığı arazinin geriye dönük eski kayıtlarına bakıldığında kuru bir dere yatağı olduğu, zemin sıvılaşmasından kaynaklı yumuşak kaygan bir zemine sahip olduğu Dicle Üniversitesindeki öğretim üyelerince tespit edilirken, yıkılan bloğun karkas inşaatının üçüncü katındaki kalıplarının bağlandığı, ancak zemindeki oynaklık nedeniyle çöktüğü, kolon ve kirişlerde kaymalar yaşandığı bildirildi.

Bu durumun resmi makamlara bildirilmeden, zemin etüdü yapılmadan, zeminde bir sıkılaştırma işlemi uygulanmadan tekrar yıkılan yere kalıp ve kolon bağlantıları yapılarak inşaata devam edildiği öğrenildi.

BELEDİYENİN HEMEN BİTİŞİĞİNDEYDİ

Diyar Galeria Sitesinin hemen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin bitişiğinde olmasına rağmen dönemin Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığının da bu duruma herhangi bir müdahalede bulunmadığı gibi inşaatın çökerek kötü zemin üzerine kurulduğu sinyalini vermesine rağmen devam ettirildiği belirtildi.

47 kişi aynı noktada hayatını kaybetmişti, korkunç gerçek ortaya çıktıİlginizi Çekebilir47 kişi aynı noktada hayatını kaybetmişti, korkunç gerçek ortaya çıktıGaleria Sitesi soruşturmasında tanık: Yüzme havuzunda kolon yoktuİlginizi ÇekebilirGaleria Sitesi soruşturmasında tanık: Yüzme havuzunda kolon yoktuGaleria Sitesi'nin hasarlı bloku yıkım sırasında çöktü! O anlar kameradaİlginizi ÇekebilirGaleria Sitesi'nin hasarlı bloku yıkım sırasında çöktü! O anlar kamerada

Günün Trend Videosu

Daha fazla göster

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam