DOLAR 45,2227 0.07%
EURO 52,8996 0.05%
ALTIN 6.617,080,71
BITCOIN 36519731.41115%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE

Furlas Fidan’ın açıklamalarına tepki gösterdi

Furlas Fidan’ın açıklamalarına tepki gösterdi

ABONE OL
5 Mayıs 2026 09:36
Furlas Fidan’ın açıklamalarına tepki gösterdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

DİSİ’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Milletvekili Lukas Furlas’ın, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın “Nüfusu 1 milyondan az olan bir ülke Avrupa için büyük bir stratejik perspektifi engelliyor” açıklamasına tepki gösterdiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre Furlas, Fidan’ın bu açıklamasının yanıtsız kalmayacağını ve bunu, çatışmak istedikleri için değil, kurumsal çerçevede ve her şeyden önce etik sorumluluktan dolayı yapacaklarını kaydetti.

Habere göre Furlas, Türkiye’nin katılmayı hedeflediği Avrupa Birliği’nin (AB) bir ilkeler birliği olduğunu belirterek, tüm devletlerin büyüklük veya güç farkı gözetmeksizin eşitler arasında birinci olduğunu (primus inter pares) vurguladı.

Furlas, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin AB’nin tam üyesi olduğunu ve egemenliğinin sorgulanabilir ya da müzakere edilebilir olmadığını belirterek, onu küçümsemeye yönelik her türlü girişimin, Avrupa ilkelerine doğrudan saldırı olacağını ifade etti.

Habere göre Furlas, Türkiye’nin Avrupa topraklarını “yasadışı olarak işgal etmeye devam ederken” Avrupa perspektifinden bahsedemeyeceğini ve “uluslararası hukuk ilkelerini sistematik olarak ihlal eden” bu ülkenin, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını da görmezden geldiğini öne sürdü.

Furlas, adada “işgalci birliklerin varlığının, demografik yapının bozulmasının ve provokasyonların sürekli hale gelmesinin suç teşkil ettiğini” iddia ederek, bu eylemlerin hiçbir Avrupa ilkesi ile bağdaşmadığını savundu.

Türkiye’nin, “Kıbrıs’ı işgal etmeye ve saldırgan tutumunu sürdürmeye” devam ettiği sürece asla AB’ye tam üye olamayacağını iddia eden Furlas, Avrupa’ya giden yolun uyum ve tutarlılık gerektirdiğinin altını çizdi.

Furlas, devletler arası eşitliğin tartışmaya açık olmadığını; Uluslararası Hukuk ilkelerine saygı göstermenin bir tercih değil, zorunluluk olduğunu ve “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin, hukukunu ve tarihini ihlal eden fiili durumları kabul etmeyeceğini belirtti.

Habere göre Furlas, Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmeden ayrıcalık talep edemeyeceğini ve AB’ye üye olabilmesi için askerin adadan çekilmesi ve ihlallerin sona erdirilmesi gerektiğini savundu.

Güney Kıbrıs’ın, uluslararası hukuk ve Avrupa hukukuna dayalı adil, işlevsel ve sürdürülebilir bir çözüm talep etmeye devam edeceğini kaydeden Furlas, AB’nin, ilkelerine sadık kalmak ve üye devletlerini taviz vermeden savunmakla yükümlü olduğunu; kendilerinin de bunun sağlanması için çaba gösterdiğini belirtti.

yusuffkisa

    En az 10 karakter gerekli

    Video İzle