DOLAR 32,3214 0.21%
EURO 35,1413 0.01%
GBP 41,0564 0.08%
ALTIN 2.297,230,88
BITCOIN 2295477-0,43%
Fukuşima’nın yıl dönümünde Kıbrıs’tan Türkiye’ye “baskı” çağrısı

Fukuşima’nın yıl dönümünde Kıbrıs’tan Türkiye’ye “baskı” çağrısı

ABONE OL
11 Mart 2023 14:50
Fukuşima’nın yıl dönümünde Kıbrıs’tan Türkiye’ye “baskı” çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs’tan siyasi partilerin, sendikaların, derneklerin, örgütlerin oluşturduğu Kıbrıs Nükleer Karşıtı Platformu, Japonya Fukuşima’daki nükleer santralde meydana gelen felaketin yıl dönümü nedeniyle açıklama yayımladı.

Platformdan yapılan yazılı açıklamada, şehirleri ve köyleri yerle bir eden depremin ardından Türkiye ve Suriye’de sevdiklerini, evlerini ve topraklarını kaybeden insanlara başsağlığı dilenerek, dayanışma belirtildi.

“Bu trajedinin tüm bölge için bir depremin tekrarından kaynaklanan yüksek riskin ve bunun Ekim 2023’te faaliyete geçmesi beklenen Akkuyu Nükleer Santrali üzerindeki etkisinin altını çizdiği ve doğruladığı” ifade edilen açıklamada, uzun bir süredir platformun tüm çabasını, farkındalığı artırmaya yönelik yürüttüğü kaydedildi.

Avrupa Komisyonu, 2021 Türkiye Komisyonu raporundaki Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin maddeye işaret edilen açıklamada, bu maddede, “şiddetli depremlerin olabileceği bir bölgede yer alacak olan Akkuyu projesinin, sadece Türkiye için değil, tüm Akdeniz bölgesi için büyük bir tehdit oluşturacağına dikkat çekildiği” savunuldu.

Komisyonun görüşlerinin dikkate alındığına dair hiçbir kanıt olmadığı savunulan açıklamada, son trajediden sonra inşaat şirketinin bir sözcüsünün, “fabrikada herhangi bir zarar görülmediğini” söylediği öne sürülerek, bunun oldukça yanıltıcı olduğu iddia edildi.

“Fukuşima’da nükleer santrali yok edenin deprem değil ardından gelen tsunami ve bunun sonuçlarının güç kaynağını ve dolayısıyla soğutma sistemini kesintiye uğrattığını unutmamalıyız.” denilen açıklamada, tüm siyasi partiler, bilim, çevre örgütleri ve sivil toplum, çabalarını birleştirmeye ve Türkiye hükümetine Akkuyu Nükleer Santral planlarını sonlandırması için baskı yapmaya çağırıldı.

Aynı inşaat şirketi tarafından Mısır’da bir nükleer santral inşa edilmesi de kınanan açıklamada, “Nükleerden arındırılmış bir Akdeniz vizyonumuzu güçlendiriyoruz.” denildi.

Japonya'nın kuzeydoğusunda, okyanus kenarında konuşlu Fukuşima'daki santralde 11 Mart 2011'deki deprem ve tsunami sonrası santralin 1, 2 ve 3 nolu reaktörlerinde nükleer erime meydana gelmişti. Radyasyon sızıntısı nedeniyle 150 bin kişiyi bölgeden uzaklaştırılmıştı.

Türkiye'de Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren ve KKTC’de de birçok çevrecinin karşı çıktığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk güç ünitesinin önümüzdeki aylarda çalıştırılması hedefleniyor. Akkuyu’da 1200 megawattlık 4 reaktör yapılıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam