DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
GBP 40,7959 -0.56%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20731391,31%

Eski resimler ve eski okullarımız

ABONE OL
19 Haziran 2016 13:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Ertaç Hazer/Anlayana

Hepinize bu Pazar gününden merhabalar.

 Başlığı yazarken eski resimler ve eski okullarımız diye yazdım, ama aslına bakarsanız eski değil konuşan resimler demem gerekir diye de bir ikilemde kaldım. Çünkü resim veya fotoğraflar sadece bakmak için değil, görmek için de vardırlar ve her ikisi de faklı şeylerdir.

Genelde bir fotoğrafı elimimize aldığımızda bakarız, derinlemesine baktığımız zaman ise farklı hem de çok farklı şeyleri görürüz.

Bu fotoğraflarda birinci resimde bilmem dikkatinizi çekti mi?  Arka tarafta siyah pano üzerinde okulun adı yazılıdır. Yıl 1942, Shakespear School. Halk arasında filozofun okulu diye de bilinirdi, öğretim İngilizce lisanında idi ve okulda  Öğretmen Nejmi Sağıb Bodamyalızade görev yapıyordu. Yine bu resimde çocukların kıyafetlerine bir bakınız, başları açık, beyaz okul yakalı ağırlık olarak siyah renk göze batmasına rağmen faklı üniforma ve serbest kıyafetli öğrenciler de var. Kızlı erkekli beraber olan bu çocuklar şimdi birer yetişkin. Eminim birçoğu torun, eskilerin deyimi ile angoni sahibidirler.

İkinci resmimizde arkada Türkiye bayraklarının asılı olduğu dış mekan çekiminde Ortada Atatürk’ün resminin önünde poz veren anaokulu çocukları var. Burada dikkatinizi çekti mi bilmiyorum, bize göre solda olan bayan öğretmenin arkasında bir kuş kafesi veya bir kümes var. Daha doğal ortamda, ağaçların altında bir eğitim. Yıl 1956, okulun adı ise Zehra Növber Anaokulu.

Finlandiya’da şimdi bu eğitim sistemi uygulanıyor. Doğal ortamda eğitim.

Üçüncü resmimizde spor öğretmenleri Hüseyin Ruso’nun eğitmenliğinde 19 Mayıs etkinliğini içeren   Haydarpaşa Ticaret Lisesi Kız öğrencilerinin 1962  tarihli bir fotoğrafı. Kıyafetler şimdiki zamanımıza göre daha modern ve çağdaş. Şimdi böyle mi?

Dördüncü resmimizde bir köy ilkokulumuz var Meluşa, öğretmenimiz belki fesli ve sarıklı olabilir ama öğrencilerimizde öyle bir durum yok ve hepsi de sivil kıyafetli. Ya okulda üniforma mecburiyeti yok veya ailelerin üniforma alacak parası yok. 1920 yılını belgeleyen bu fotoğrafımızda  okulumuzun Ögretmeni Mustafa Şevki efendi temiz ve bakımlı sakalı ile fotoğraf makinesine güzel bir poz veriyor.

Tüm bu resimler veya fotoğraflar adını ne koyarsanız koyunuz bize geçmişimizin izlerini yaşatıyor. İster köy ilkokulu olsun ister şeherdeki , yani Lefkoşa’daki bir lisemiz.

Bu yaşayan tarihimizi belgeleyen ve bizimle paylaşan sevgili dostum Mehmet Altuner’e buradan teşekkür etmek isterim. Onun bu paylaşımları olmasaydı, geçmişimizin bu izlerinden de haberimiz olamayacaktı.

ANLAYANA !!!

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam