DOLAR 32,3224 0.21%
EURO 35,1081 -0.15%
GBP 40,8942 -0.35%
ALTIN 2.306,551,29
BITCOIN 22837912,65%

Eski Defterler Açılıyor

ABONE OL
22 Haziran 2015 08:16
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Hava-Sen Başkanı Buran Atakan, Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın mali sorunlar nedeniyle kapatılmasından sonra Meclis’te oluşturulan AD-HOC  Komite tarafından hazırlanan raporun, olayın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen  hala kamuoyuyla paylaşılmamasını eleştirdi.

Atakan, UBP iktidarı döneminde 9 Haziran 2010 yılında KTHY’nin mali sıkıntılarıyla ilgili raporun AD-HOC Komitesi başkanlığını yürüten Ali Çetin Amcaoğlu tarafından Meclis Başkanı Hasan Bozer’e sunulduğunu ve içeriğinde  “İvedi hareket edilmesi gerekir çünkü, mali sıkıntılar nedeniyle KTHY’nin uçuşları askıya alınabilir” denildiğini anımsattı.

 Bu raporun sunulmasından tam 11 ay sonra 11 Mayıs 2011 tarihinde Meclis’te DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın sorusu üzerine Meclis Başkanı Hasan Bozer’in “Rapor vardır” dediğini ve o gün bu raporun Meclis’e dağıtıldığını söyledi.

Atakan, raporun Meclis’e sunulmasının ardından 12 gün sonra uçuşların durdurulduğunu belirterek, “Meclis’te hazırlanan bu rapor o gün itibariyle Meclis’in gündemine gelse ve hazırlanan eylem planı Sivil Havacılık Kurumu’na gönderilmiş olsaydı KTHY’nin uçuşlarının askıya alınması bu kadar kolay olmayacaktı” dedi.

KTHY’nin kapatılmasından bir süre önce CTP-DP Hükümeti döneminde sermaye artışına gidildiğini ve KTHY ortaklarının her birinin 19 trilyon, toplamda 39 trilyon bir parayı KTHY’nin hesabına aktardığını anımsatan Atakan, ertesi gün paranın hesaptan alındığını ve gerekçe olarak da devletin KTHY’den alacaklarına karşılık paraya el koyduğunun ve mahsuplaşma yapılacağının söylendiğini belitti.

KTHY’nin kurtarılması için Maliye’nin el koyduğu 10 trilyon TL’nin yeterli olduğuna da dikkat çeken Atakan, “Neden bu para KTHY’nin kurtarılması için kullanılmadı?” diye sordu. Açıklamasında, KTHY’nin  Heathrow Hava Limanı’nda bulunan 3 adet slot’unun akıbetiyle ilgili de bilgi veren Atakan, “KTHY’ye ait olan slot’lara yakın saatlerde Türk Hava Yolları’na ait uçakların bu limana indiğini biliyoruz.  THY ile KTHY uçuşları hemen hemen çakışıyor. Bizim bilmediğimiz bir satış var mıdır, devir var mıdır bilmiyorum. Ama uçuş saatlerinin çakışması kuşku yaratıyor” diye konuştu.

 

Abbas ELMAS

Hava-Sen Başkanı Buran Atakan, 5 yıl önce iflası açıklanan ve uçuşları durdurulan  Kıbrıs Türk Hava Yolları’yla ilgili Yeni Bakış’a konuştu. Atakan, KTHY’nin mali sorunlar nedeniyle kapatılmasından sonra Meclis’te oluşturulan AD-HOC  Komite tarafından hazırlanan raporun olayın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen  hala kamuoyuyla paylaşılmamasını eleştirdi.

 

“Rapor yılan hikayesine döndü”

Atakan, Meclis’te oluşturulan AD-HOC Komite’nin “yılan hikayesinde” dönüştüğünü belirterek, UBP iktidarı döneminde kurulan ve dönemin Gazimağusa Milletvekili Afet Özcafer’in Başkanlığını yürüttüğü komitenin ilk hazırladığı raporda komitede yer alan üyelerin imzalarının bulunmadığını söyledi. Atakan süreç içinde AD-HOC Komite’nin başkanının iki kere değiştirildiğini ve bununla ilgili Meclis’e bir yazı göndererek birtakım sorular yönelttiklerini ancak bunların da yanıtını hala alamadıklarını ifade etti.

 

“Geç hareket ettiler”

Atakan, UBP iktidarı döneminde 9 Haziran 2010 yılında KTHY’nin mali sıkıntılarıyla ilgili raporun AD-HOC  Komitesi başkanlığını yürüten Ali Çetin Amcaoğlu tarafından Meclis Başkanı Hasan Bozer’e sunulduğunu ve içeriğinde ise “İvedi hareket edilmesi gerekir çünkü, mali sıkıntılar nedeniyle KTHY’nin uçuşları askıya alınabilir” denildiğini belirtti. Atakan, bu olaydan tam 11 ay sonra 11 Mayıs 2011 tarihinde Meclis’te DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın sorusu üzerine Meclis Başkanı Hasan Bozer’in “Rapor vardır” dediğini ve o gün bu raporun Meclis’e dağıtıldığını söyledi. Dönemin muhalefet partisi CTP-BG Milletvekili Teberrüken Uluçay’ın ilgili raporu kendisine ulaştırdığını belirten Atakan, Ali Çetin Amcaoğlu başkanlığındaki komitenin hazırladığı raporun başlığını okuduğunda kanının donduğunu söyledi.

İlgili raporda “Kıbrıs Türk Havayolları’nın yaşaması için acil önlemler alınması gerekmektedir” ibareleri bulunduğuna dikkat çeken Buran Atakan, bu raporun Meclis’e sunulmasının ardından 12 gün sonra uçuşların durdurulduğunu belirterek, “Meclis’te hazırlanan bu rapor o gün itibariyle Meclis’in gündemine gelse ve hazırlanan eylem planı Sivil Havacılık Kurumu’na gönderilmiş olsaydı KTHY’nin uçuşlarının askıya alınması bu kadar kolay olmayacaktı. Türkiye Sivil Havacılık Kurumu o noktada borçlara yönelik bir para talep etmedi.  AD-HOC Komite raporunun hazırlandığı 9 Haziran 2010 tarihinde gerekli eylem planları hayata geçirilmediği için KTHY kapanmak zorunda kaldı” dedi.

“Aydınlatma noktasında hükümetin büyük görevi var”

Atakan, olayın üzerinden 5 yıl geçmesine karşın KTHY ile  ilgili süreci yeniden başlattıklarını belirterek, kurumun başına gelen ve aydınlatılması gereken olaylarda hükümetin büyük sorumluluğu olduğunu belirtti.   KTHY’nin iflasının açıklandığı dönemde CTP-BG’nin muhalefette olduğuna ve parti Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’nun KTHY konusunda yaptığı açıklamalarla  “mangalda kül bırakmadığına” dikkat çeken Buran Atakan, “Ben soruyorum. İktidara geldiğimizde hesap soracağız diyen Sayın Özkan Yorgancıoğlu 2 sene geçmiş olmasına rağmen neden hesap sormadı ve mağdur olan çalışanların haklarını neden vermedi” şeklinde konuştu.

“Yorgancıoğlu dün başka konuşurdu bugün başka”

Ana muhalefet döneminde çadırlarda kendileriyle eylem yapan parti başkanının iktidara geldiği günden bu yana çalışanların haklarını geri vermemek için ekonomik gerekçeler öne sürdüğünü belirten Atakan, “Çadır eylemleri döneminde aynı şahıs ‘Ekonomik sıkıntıları göstererek çalışanların haklarını vermemek hükümetlerin görevi olamaz’ diyordu. Ve şimdi kendi milletvekillerinin bu çalışanların haklarının geri verilmesiyle ilgili Meclis’e sunulan ivedilik önerisine ret oyu veren de Özkan Yorgancıoğlu’dur. Bunları anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi.

Siber’e çağrı: Çık ve açıkla

Meclis Başkanı Sibel Siber’e de göndermede bulunan Buran Atakan, “Artık Cumhurbaşkanlığı seçimleri geride kaldı. Çıksınlar ve açıklama yapsınlar ne oldu KTHY’nin slot’larına. Hazırlanan raporun neden kamuoyuyla paylaşılmadığını açıklasınlar. KTHY içinde de hatalar olmuştur ancak, hükümetler tarafından yapılan yanlışlar ölüm vuruşu oldu. Değerleri yüz milyon dolar olan 3 slot ne oldu? Hazırlanan rapor neden gününde değil de 11 ay sonra ortaya çıkarıldı. Kamuoyuna bunların cevabı verilsin” dedi.

Sermaye artışından gelen paralar ne oldu?

KTHY’nin kapatılmasından bir süre önce CTP-DP Hükümeti döneminde sermaye artışına gidildiğini ve KTHY ortaklarının her birinin 19 trilyon, toplamda 39 trilyon bir parayı KTHY’nin hesabına aktardığını anımsatan Atakan, ertesi gün paranın hesaptan alındığını ve gerekçe olarak da devletin KTHY’den alacaklarına karşılık paraya el koyduğunun ve mahsuplaşma yapılacağının söylendiğini belitti. Atakan, “Bu parayı dönemin Maliye Bakanı Ersin Tatar’dan geri istedik. Tatar paranın 39 trilyon TL değil 26 trilyon TL olduğunu söyledi ve paranın nereye gittiğini söylemedi” diye konuştu.

“10 trilyona neden el konuldu?”

KTHY’nin kurtarılması için Maliye’nin el koyduğu 10 trilyon TL’nin yeterli olduğuna da dikkat çeken Atakan, “Neden bu para KTHY’nin kurtarılması için kullanılmadı? Ülke için bu kadar önemli olan bir kurumun hayatta tutulması sağlanabilirdi. Bu paranın hala akıbetini soruyoruz.  Bu para devletin Kıbrıs Türk Hava Yolları’ndan olan alacakları nedeniyle orada tutulacak. Hala Zerren Mungan bununla ilgili gerekli açıklamayı yapmıyor” diye konuştu.

“Heathrow’daki slotlar nerde ?”

Kıbrıs Türk Hava Yolları’na ait İngiltere’nin  Heathrow Hava Limanı’nda bulunan 3 adet slot’unun akıbetiyle ilgili çeşitli söylentiler olmasına karşın bu konuda net bir bilgisi olmadığına işaret eden Atakan,          “KTHY’ye ait olan slotl’ara yakın saatlerde Türk Hava Yolları’na ait uçakların bu limana indiğini biliyoruz.  THY ile KTHY uçuşları hemen hemen çakışıyor. Bizim bilmediğimiz bir satış var mıdır, devir var mıdır bilmiyorum. Ama uçuş saatlerinin çakışması kuşku yaratıyor” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam