DOLAR 32,5570 0.27%
EURO 34,7637 0.05%
GBP 40,5428 0.12%
ALTIN 2.485,340,95
BITCOIN 20669944,32%
Erhürman’ın maaş kesintisi ve ek vergi endişesi: Kayıt dışılığa ve hayat pahalılığına neden olabilir
  • Yeni Bakış Gazetesi
  • KIBRIS
  • Erhürman’ın maaş kesintisi ve ek vergi endişesi: Kayıt dışılığa ve hayat pahalılığına neden olabilir

Erhürman’ın maaş kesintisi ve ek vergi endişesi: Kayıt dışılığa ve hayat pahalılığına neden olabilir

ABONE OL
27 Mart 2023 15:00
Erhürman’ın maaş kesintisi ve ek vergi endişesi: Kayıt dışılığa ve hayat pahalılığına neden olabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasa Önerisi, Meclis Genel Kurulu gündemine geldi.

Doğal Afet ve Depremle İlgili Mevzuatın Düzenlenmesine İlişkin Oluşturulan Geçici ve Özel (Ad-Hoc) Komitesi Başkanı Özdemir Berova'nın öneriye ilişkin raporu okumasının ardından söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, yasa önerisinin madde madde görüşülmesine geçildiğinde birtakım değişiklik önerileri geleceğini dolayısıyla maddelerle ilgili görüşlerini ortaya koyacaklarını belirtti.

"BECERİKSİZLİKLE MEMLEKETE ZAMAN KAYBETTİRİLDİ"

Erhürman, önerinin başlangıç dönemine değinerek, aceleye getirilmek istendiğini, buna karşı çıktıklarını, zorunlu kesintiden gönüllü kesintiye, kesinti yapılacak sürenin de 12 aydan daha kısa süreye dönüştürüldüğünü belirtti.

CTP’nin denetim, zamanlama, diğer gelirler ve tasarrufa ilişkin önerilerinin yasa önerisine yedirildiğinin görüldüğünü söyleyen Tufan Erhürman,  depremden sonra dayanışma duygusu yüksekken gösterilen beceriksizlikle memlekete zaman kaybettirildiğini savundu.

Merkez Bankası’ndan elde edilecek kar payının bu fona aktarılmasının önemine değinen Erhürman, ancak bu yapılanın tasarruf değil gelirlerden elde edilen bir pay olduğunu belirtti.

CTP lideri, "öneri metninde tasarruf anlamında bir madde bulunmadığını" söyledi.

"ALINACAK VERGİLER DE KAYITLILARDAN"

Maliyeden tasarruf yapılmadığını, gelirlerden ise öngörülmeyen gelirlerden aktarım yapıldığını söyleyen Erhürman, alınacak vergilerin de kayıtlılardan alınacağını, kayıt dışı olanın olmaya devam edeceğini belirtti.

KAYIT DIŞI VE HAYAT PAHALILIĞI OLASILIĞI…

Tufan Erhüman, bu nedenle kayıtlı olanın da kayıt dışılığa girme arayışına gireceğini ifade etti.

Özel sektörden maaş kesintisi ve ek vergiler, banka mevduatlarından kesinti gibi maddelerin piyasada pahalılaşma etkileri yaratabileceğini dile getiren Erhürman, bunun hayat pahalılığı şeklinde yansıyacağını ve bütçenin şaşma riskiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, yasa önerisinde, kayıt dışılıkla ilgili önlem bulunmaması ve tasarrufa ilişkin herhangi bir örnek olmamasının “kaş yaparken göz çıkarmaya neden olacağını” savundu.

Kaynağa ihtiyaç duyulduğunun açık olduğunu söyleyen Erhürman,  alım gücüne zarar vermeden, kayıt dışılığı sürece çekerek, ortak akılla kaynak yaratılması yönünde görüşleri bulunduğunu kaydetti.

Tufan Erhürman, harcamaların toplam maliyetinin hala doğru dürüst bir çalışmayla açıklanmadığını savundu.

Erhürman, CTP’nin görüşünün madde madde görüşülmesinden sonra belirleneceğini belirtti.

Cumhuriyet Meclisi, Doğal Afet ve Depremle İlgili Mevzuatın Düzenlenmesine İlişkin Oluşturulan Geçici ve Özel (Ad-Hoc) Komite, “Deprem ve Diğer Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasa Önerisi”ni, UBP, DP ve YDP’li üyelerin katıldığı 15 Mart'taki toplantısında oy birliğiyle onaylayarak, Genel Kurul'a sevk etmişti.

Tasarının bugün Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilmesi bekleniyor.

Üç bacağı olan yasa kapsamında maaşlardan kesinti yapılması, 2023 Mali Yılı Bütçesi’nde kısıtlamalara gidilmesi ve ek vergilerle kaynak yaratılması öngörülüyor.

Gönüllülük esasına göre maaşlarda yapılacak kesinti, 15 bin TL üstü için geçerli olacak.

Maaşından kesinti yapılmasını istemeyenler Maliye Bakanlığı'na dilekçe verebilecek.

Maaşlardan yapılacak kesintiler eğitime ve sağlığa harcanacak. Yaratılacak mali kaynak, sivil toplum örgütlerinden, sendikalardan, siyasi partilerden temsilcilerin de yer alacağı bir İzleme Komitesi’nce denetlenecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam